Постанова
від 25.01.2010 по справі 2а-6508/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2010 року №2а-650 8/09/2370

11 годин 05 хвилин

Черкаський окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого судді Смілянця Е.С.,

при секретарі Веліхановій О.С.,

за участю:

представника позивача Чумак В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черка си адміністративну справу за позовом Корсунь-Шевченківсь кого районного центру зайнят ості до ОСОБА_2 про стягне ння коштів,

ВСТАНОВИВ :

До Черкаського окружного адміністративного суду з по зовною заявою звернувся Корс унь-Шевченківський районний центр зайнятості, в якій прос ить стягнути з ОСОБА_2 кош ти, витрачені на його професі йне навчання в сумі 198 грн. 94 коп .

В судовому засіданні пред ставник позивача Чумак В.В. позов підтримала в повному обсязі, обґрунтовуючи свої в имоги наступним.

ОСОБА_2 звернувся до Корс унь-Шевченківського районно го центру зайнятості і за под аною ним заявою 10.06.2008 року йому надано статус безробітного т а призначено виплату допомог и по безробіттю як застрахов аній особі, яку він отримував по 26.10.2008 року. За цей період він о тримав 1235 грн. 91 коп. допомоги по безробіттю. Крім цього ОСО БА_2 виявив бажання професі йно навчатися і відповідно д о поданої ним заяви від 26.06.2008 ро ку його направлено на навчан ня на яке затрачено кошти в су мі 198 грн. 94 коп. В поданій до Корс унь-Шевченківського районно го центру зайнятості заяві п ро надання статусу безробітн ого відповідач зазначав, що н е є суб' єктом підприємницьк ої діяльності.

Під час звірки із державни м реєстратором встановлено, що на день надання відповіда чу статусу безробітного за н аказом Корсунь-Шевченківськ ого районного центру зайнято сті, відповідач був зареєстр ований як суб' єкт підприємн ицької діяльності (фізична о соба - підприємець), і на дани й час суб' єкт підприємницьк ої діяльності не припинений.

Таким чином, позивачем вст ановлено, що відповідач під ч ас реєстрації в Корсунь-Шевч енківського районному центр і зайнятості приховував той факт, що є приватним підприєм цем з 11.03.2003.

В період перебування на об ліку в державній службі зайн ятості відповідачу нарахова но та виплачено допомогу по б езробіттю в розмірі 1235 грн. 91 ко п. та затрачено кошти на його н авчання в сумі 198 грн. 94 коп.

Відповідно до ч. 3 ст. 1 Закон у України «Про зайнятість на селення» підприємці віднося ться до зайнятого населення, тому на день надання статусу безробітного відповідач, ма ючи статус підприємця, відно сився до зайнятого населення .

Відповідач не мав права на соціальні послуги, оскільки статус безробітного йому на дано на підставі документів, що містять недостовірні від омості, тому виплачене забез печення в сумі 1235 грн. 91 коп. та к ошти на його професійне навч ання в сумі 198 грн. 94 коп. підляга ють поверненню позивачу. Від повідачем, до звернення до су ду, добровільно повернуто от риману ним допомогу по безро біттю в розмірі 1235 грн. 91 коп., а к ошти за професійне навчання ОСОБА_3 відмовився поверт ати.

Враховуючи все зазначене , позивач просить суд стягнут и на свою користь з відповіда ча кошти в сумі 198 грн. 94 коп. витр ачені на його навчання.

Відповідач в суд ове засідання не з' явився, х оча належним чином повідомле ний про час, дату та місце розг ляду даної адміністративної справи, клопотань чи заяв про відкладення слухання справи , а також інформації про наявн ість поважної причини неявки в судове засідання на адресу суду не надходило. Тому суд вв ажає за можливе продовжити р озгляд справи без участі від повідача.

Заслухавши доводи предс тавника позивача, дослідивши та оцінивши всі наявні у спра ві докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що даний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Положенням статті 19 Закону України «Про зайнятість нас елення» визначено, що держав на служба зайнятості населен ня діє в інтересах держави і р озпоряджається коштами держ авного фонду на випадок безр обіття, який утворений як поз абюджетний цільовий фонд для фінансування заходів, перед бачених програмою зайнятост і населення.

Зайняті громадяни відпов ідно до Порядку реєстрації, п еререєстрації та ведення обл іку громадян, які шукають роб оту, і безробітних, затвердже ного Постановою КМУ від 14.02.2007 №2 19, які звернулися до державної служби зайнятості, підлягаю ть обліку та їм надаються тіл ьки консультативні послуги.

Згідно з підпунктом «б» пу нкту 3 статті 1 Закону України «Про зайнятість населення» д о зайнятого населення належа ть та не можуть бути безробіт ними і отримувати допомогу п о безробіттю громадяни, які с амостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприєм ців, осіб, зайнятих індивідуа льною трудовою діяльністю, т ворчою діяльністю, члени коо перативів, фермери та члени ї х сімей, що беруть участь у вир обництві.

ОСОБА_2 в період з 10.06.2008 по 26.10 .2008 знаходився на обліку Корсу нь-Шевченківського районног о центру зайнятості зі стату сом безробітного та отримува в виплату допомоги по безроб іттю відповідно до статті 2 За кону України «Про зайнятість населення», статей 22 та 23 Закон у України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття».

Судом досліджена довідка державного реєстратора ОС ОБА_4 від 10.12.2009, внаслідок чого встановлено, що відповідач з ареєстрований як суб' єкт го сподарювання, тобто приватни й підприємець, Корсунь-Шевче нківською районною державно ю адміністрацією 11.03.2003, а процед ура включення в Єдиний держа вний реєстр не проводилась. С таном на 10.12.2009 підприємницька д іяльність відповідача не при пинена, заходів щодо виключе ння його з Реєстру суб' єкті в підприємницької діяльност і не вжито.

Процедура виключення з Ре єстру суб' єктів підприємни цької діяльності визначалас я діючим на той час Положення м про державну реєстрацію су б'єктів підприємницької діял ьності, затвердженим Постано вою КМУ від 25 травня 1998 року №740. С таттею 37 цього Положення пере дбачено, що скасування держа вної реєстрації суб'єкта під приємницької діяльності - ф ізичної особи шляхом виключе ння його з Реєстру суб'єктів п ідприємницької діяльності з дійснюється на підставі таки х документів: рішення суду (го сподарського суду), довідки о ргану державної податкової с лужби про зняття з обліку, дов ідки установ банків про закр иття рахунків, довідки орган у внутрішніх справ про здачу печаток і штампів, оригіналу свідоцтва про державну реєс трацію. І тільки після цього о рган державної реєстрації у 10-денний термін повідомляє ві дповідні органи державної по даткової служби та державної статистики про скасування д ержавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

Відповідач не дотримався повної процедури виключення з Реєстру суб' єктів підпри ємницької діяльності, тому с таном на 10.12.2009 він має статус пр иватного підприємця.

При поданні заяви для реєс трації в центрі зайнятості я к безробітного відповідач не зазначав про наявність реєс трації його як суб' єкта під приємницької діяльності.

За результатами звірки да них позивача з державним реє стратором встановлено факт н езаконного отримання допомо ги по безробіттю, оскільки в ц ей період підприємницька дія льність фізичної особи ОСО БА_2 не була припинена, що суп еречить чинному законодавст ву. На підставі цього Корсунь -Шевченківським районним цен тром зайнятості видано наказ про повернення відповідачем коштів, виплачених як допомо га по безробіттю та витрати н а навчання (в розмірі 1235 грн. 91 ко п. - матеріальна допомога, 198 г рн. 94 коп. - витрати на навчанн я) №2358/26 від 21.08.2009 року.

Однак вимоги даного наказ у в повному обсязі не виконан і, незаконно отримані кошти н а навчання позивачу не повер нуті в добровільному порядку , тому підлягають стягненню.

Крім цього, суд зазначає, щ о знаходячись на обліку в цен трі зайнятості як безробітни й, 26.06.2008 відповідач виявив бажан ня професійно навчатися, на п ідставі чого позивачем та ТО В «Центр знань» укладено дог овір №194 від 26.06.2008 про навчання ос іб за навчальною програмою « Підприємець початківець». Зг ідно розрахунку вартості нав чання встановлено, що вартіс ть навчання 1 особи складає 198 г рн. 94 коп.

На підставі викладеного с уд вважає законною та обґрун тованою вимогу позивача про стягнення з відповідача неза конно отриманих коштів, витр ачених на навчання відповіда ча.

Враховуючи наведене, дани й позов підлягає задоволенню , а кошти в розмірі 198 грн. 94 коп. - стягненню з відповідача.

Відповідно ч. 4 ст. 94 К АС України у справах, в яких по зивачем є суб' єкт владних п овноважень, а відповідач фіз ична чи юридична особа, судов і витрати здійснені позиваче м з відповідача не стягуютьс я.

Оскільки спір вирішено н а користь суб' єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутності виплат пози вача - суб' єкта владних по вноважень, пов' язаних із за лученням свідків та проведен ням судових експертиз, судов і витрати (судовий збір) стягн енню з відповідача не підляг ають.

Керуючись Законом Украї ни «Про зайнятість населення », Законом України «Про загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування на випад ок безробіття», Порядком реє страції, перереєстрації та в едення обліку громадян, які ш укають роботу, і безробітних , затвердженим Постановою КМ У від 14.02.2007 №219, Порядком надання допомоги по безробіттю, у том у числі одноразової її випла ти для організації безробітн ими підприємницької діяльно сті, затвердженим Наказом Мі нпраці та соціальної політик и України від 20.11.2000 №307, Положення м про державну реєстрацію су б'єктів підприємницької діял ьності, затвердженим Постано вою КМУ від 25 травня 1998 року №740, с таттями 94, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, суд

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов з адовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 (АД РЕСА_1, ідентифікаційний но мер НОМЕР_1) на користь Кор сунь-Шевченківського районн ого центру зайнятості (Черка ська обл., м. Корсунь-Шевченків ський, вул. . Ювіле йна, 17-а, код ЄДРПОУ 21368425) кошти в с умі 198 (сто дев' яносто вісім) г рн. 94 коп. витрачені на професі йне навчання.

Постанова може бути оскар жена до Київського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Черкаський окружний адм іністративний суд шляхом под ання заяви про апеляційне ос карження протягом 10 днів з дня складення повного тексту по станови та наступного поданн я апеляційної скарги протяго м 20 днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження.

В разі проголошення поста нови у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційн е оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Апеляційна скарга може бу ти подана без попереднього п одання заяви про апеляційне оскарження у строк, встановл ений для подання заяви про ап еляційне оскарження.

Головуючий Е.С. Смілянец ь

Повний текст постанови виготовлений 26 січня 2010 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.01.2010
Оприлюднено29.06.2010
Номер документу7819096
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-6508/09/2370

Постанова від 25.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Смілянець Едуард Станіславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні