Рішення
від 20.11.2018 по справі 674/1800/18
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Справа № 674/1800/18

Провадження № 2-о/674/143/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2018 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої - судді Артемчук В. М.

за участю: секретаря судового засідання Мудрицької Л.В.

номер справи 674/1800/18

учасники справи:

заявник ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дунаївці цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи: Дунаєвецька міська рада Хмельницької області, Дунаєвецький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області про встановлення факту смерті,

В С Т А Н О В И В :

24 жовтня 2018 року заявник, ОСОБА_1, звернувся до суду з заявою про встановлення факту смерті, мотивуючи тим, що 11 серпня 1990 року помер його батько - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживав та був зареєстрований в ІНФОРМАЦІЯ_2.

Смерть не була зареєстрована у встановленому законом порядку, свідоцтво про смерть не одержували, реєстрація смерті батька не може бути проведена, тому що пропущені строки.

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану наданого Дунаєвецьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, актовий запис про смерть ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 відсутній, перевірку проведено в архівах Дунаєвецького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану та відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, перевірку проведено за 1990 рік по с.Лисець, Дунаєвецького району Хмельницької області, за результатами проведеної перевірки по первинних та поновлених актових записах актовий запис про смерть не виявлено .

ОСОБА_2 був власником житлового будинку в с.Лисець, по вул.Затонського,64, Дунаєвецького району Хмельницької області, згідно свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння від 12 квітня 1989 року, виданого виконавчим комітетом Дунаєвецької районної ради народних депутатів.

Заявник є спадкоємцем за законом 1-ої черги ,як син померлого, що підтверджується свідоцтвом про народження серії 1-УР №465104, де батьком його записаний: ОСОБА_2, спадщину прийняв, оскільки проживав та був зареєстрований з померлим в одному погосподарському номері.

Встановлення факту смерті ОСОБА_2 має юридичне значення та необхідне заявнику для оформлення спадщини.

Факт смерті ОСОБА_2 підтверджується довідками с.Лисець, Дунаєвецького району Хмельницької області, виписками з по господарських книг с.Лисець Дунаєвецького району Хмельницької області, виданими Дунаєвецькою міською радою.

Тому заявник звернувся до суду та просить встановити факт, що ОСОБА_2 помер 11 серпня 1990 року в с.Лисець Дунаєвецького району Хмельницької області та похований на місцевому кладовищі.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав, просив їх задовольнити, пославшись на обставини викладені у заяві про встановлення даного факту.

Заінтересована особа: представник Дунаєвецької міської ради Хмельницької області в судове засідання не з'явився, однак подав письмові пояснення по справі, в яких не заперечує проти встановлення даного факту та просить справу розглядати у його відсутності.

Заінтересована особа: представник Дунаєвецького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області в судове засідання не з'явилася, однак подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, проти встановлення факту не заперечила.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши заявника та свідків, уважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 315 Цивільно-процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч.1 ст. 316 Цивільно-процесуального кодексу України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Якщо документи про смерть особи відсутні, то державна реєстрація її смерті проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту смерті.

Відповідно до положень ч.2 ст. 49 ЦК України, актами цивільного стану є, серед іншого, смерть фізичної особи згідно з положеннями частини 3 і 4 цієї ж статті, смерть фізичної особи підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народився 25 березня 1960 року, і його батьком в свідоцтві про народження серії 1-УР №465104 записаний ОСОБА_2.

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану №00021235993 від 19 жовтня 2018 року, відомості про смерть ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4 в Державному реєстрі, відсутні.

За ОСОБА_2 в с.Лисець Дунаєвецького району Хмельницької області, відповідно до свідоцтва про право власності від 12.04.1989 року, виданого виконавчим комітетом Дунаєвецької районної ради, рахується домоволодіння.

Відповідно до довідок №№02-20/302, 02-20/303 від 22.10.2018 року, виписки з погосподарської книги за 1980-1995 рр., виданих Дунаєвецькою міською радою Хмельницької області та акта, складеного депутатом Дунаєвецької районної ради вбачається, що ОСОБА_2, житель ІНФОРМАЦІЯ_5 (Затонського) 64 Дунаєвецького району, помер у 1990 р. і похований на сільському кладовищі в с.Лисець Дунаєвецького району.

У відповідності до фотокартки видно, що на кладовищі встановлений надгробний пам'ятник, на пам'ятнику прикріплена фотокартка із зображенням чоловіка та надписом: ОСОБА_2, 1931-1990 .

Допитані в судовому засіданні свідки: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 суду пояснили, що батько заявника, ОСОБА_2 , помер в 1990 році та похоронили його в с.Лисець Дунаєвецьго району Хмельницької області на сільському кладовищі. На могилі встановлений пам'ятник.

Відповідно до частини першої статті 17 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану від 01.07.2010 р. № 2398-VI, зі змінами та доповненнями, державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі:

1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою;

2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Відповідно до п. 18постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

З огляду на наданні заявником документи та докази смерті його батька ОСОБА_5, суд погоджується з доводами заявника щодо обґрунтування підстав звернення до суду необхідністю оформлення спадщини, оскільки дійсно, неможливим є оформлення спадщини в разі не зареєстрованого у встановленому порядку факту смерті спадкодавця.

Керуючись п.8 ч.1 ст.315, ст.ст. 316-319 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1, заінтересовані особи: Дунаєвецька міська рада Хмельницької області, Дунаєвецький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_6, який проживав в ІНФОРМАЦІЯ_7 помер 11 серпня 1990 року в с.Лисець Дунаєвецького району Хмельницької області та похований на місцевому кладовищі в с.Лисець Дунаєвецького району Хмельницької області.

Копію рішення надіслати до Дунаєвецького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області для видачі свідоцтва про смерть.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду через Дунаєвецький районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 - місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_8,ідентифікаційний номер НОМЕР_1;

Заінтересовані особи: Дунаєвецька міська рада Хмельницької області, місцезнаходження м.Дунаївці вул.Шевченка,50, код ЄДРПОУ 04060714;

Дунаєвецький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, місцезнаходження м.Дунаївці вул.Шевченка,71, код ЄДРПОУ 34725717.

Дата складання повного судового рішення 28 листопада 2018 р.

Головуюча:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Дунаєвецького районного суду В. М. Артемчук

Дата ухвалення рішення20.11.2018
Оприлюднено30.11.2018

Судовий реєстр по справі —674/1800/18

Рішення від 20.11.2018

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

Рішення від 20.11.2018

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

Ухвала від 29.10.2018

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Артемчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні