Рішення
від 29.11.2018 по справі 545/2205/18
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/2205/18

Провадження № 2/545/1343/18

ЗАОЧНЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" листопада 2018 р. Полтавський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Кіндяк І.С.,

з участю секретаря Лабовкіної Г.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтава цивільну справу за позовом за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Дукла , про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до Полтавського районного суду з позовом про розірвання договору оренди землі, обґрунтовуючи вимоги тим, орендар належним чином не виконує умовами договору оренди землі.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідач безпідставно протягом 2016, 2017 та 2018 років не сплачував орендну плату за користування орендованою земельною ділянкою чим не виконав вимоги п. 9 п. 11 Договору оренди землі, що призвело до порушення права позивача на отримання орендної плати як орендодавця землі.

Просив суд:

- розірвати договір оренди земельної ділянки № б/н від 01.01.2014р., що укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Дукла , м. Дніпро пр.. Пушкіна, 4 ЄДРПОУ 31614742 щодо пердачі в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю Дукла земельної ділянки площею 3.6300 га., кадастровий номер: 5324085200:00:009:0020, що знаходиться на території Супрунівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, який зареєстрований 25.09.2014 року Реєстраційцною службою Полтавського районного управління юстиції номер запису про інше речове право: 7126935.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 04.09.2018р. відкрито провадження у даній справі.

Від позивача до суду попередньо надійшла заява у які він позов підтримав та просив розглянути справу без його участі на підставі наявних у ній доказів, проти заочного розгляду справи не заперечував, судові витрати просив покласти на нього.

Представник відповідач у судове засідання не з'явився, не повідомивши про причини неявки та її поважність, будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду справи відповідно до вимог ст. 128 ЦПК України.

Враховуючи подані заяви позивачів, не явку представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимоги ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

2)відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

3) відповідач не подав відзив;

4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин, за згодою позивача, суд ухвалив: проводиться заочний розгляд справи.

Статтею 41 Конституції України та ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, до якої Україна приєдналася 17.07.1997 року відповідно до Закону №475/97-ВР від 17.07.1997 року Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів №2,4,7 та 11 до Конвенції , закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися та розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд учиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 16 ЦК України Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу .

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено і підтверджується матеріалами справи, що 01.01.2014 року між позивачем та відповідачем укладено договір оренди земельної ділянки б/н відповідно до умов якого, ОСОБА_1 надав орендарю ТОВ Дукла в строкове платне користування(оренду) належну земельну ділянку сільськогосподарського призначення , яка знаходиться на території Супрунівської сільської ради площею 3,63 га, кадастровий номер: 5324085200:00:009:0020.

Даний договір зареєстровано Реєстраційною службою Полтавського районного управління юстиції Полтавської області від 25.09.2014 року , номер запису про інше речове право (право оренди земельної ділянки): 7126935, що підтверджується договором оренди земельної ділянки б/н від 01.01.2014 року , Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права індексний номер 27303261 від 25.09.2014 року, копії яких додаю.

Згідно п.8 вказаного Договору його укладено терміном на 5 років та набирає чинності після його державної реєстрації .

В п.9 цього Договору передбачено, що орендна плата сплачується орендарем у розмірі з 01.01.2013 року 7,5% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на день укладання цього договору.

Орендна плата справляється у грошовій формі. В окремих випадках виплата орендної плати, за узгодженням з Орендарем та за письмовою заявою Орендодавця може відбуватися також в натуральній та відробітковій (надання послуг орендодавцю) формах.

Орендна плата у грошовому виразі становить 6011,39 грн. та вноситься Орендарем Орендодавцю або його представнику за довіреністю в один із таких способів:

- з каси готівкою - готівка видається на руки Орендодавцю (представнику Орендодавця за довіреністю);

- в безготівковій формі - грошові кошти перераховуються на рахунок Орендодавця відкритий у банківській установі;

- у відробітковій формі - проведення оранки та культивації земельної (их) ділянки (ок) Орендодавця для ведення особистого підсобного господарства (в т.ч орендодавцям пенсійного віку - оранка проводиться безкоштовно (до 0,15 га).

Згідно п. 11 цього Договору орендна плата вноситься Орендарем двома платежами: 50% орендної плати проводиться до 1 серпня поточного року, решта - до 31 грудня поточного року дії договору оренди. У разі неврожаю з незалежних від Орендаря причин (посухи, морозів, тощо) строї видачі орендної плати може бути продовжено до 30 квітня наступного року.

Відповідно до п.13 цього Договору у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється штраф у розмірі 0,3% від суми річної орендної плати.

Як встановлено, Відповідач порушив обов'язок щодо своєчасності та обсягу сплати 4-х орендний платежів, зокрема орендна плата орендодавцю невиплачував у 2016 році в розмірі 50%, що підлягали сплаті до 31 грудня 2016 року, у 2017 році несплачені два платежі та один платіж у 2018 році, тому суд вважає, що орендарем порушеного одну з істотних умову договору яка полягає у невиплаті орендної плати , що є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки.

Таким чином, достатньо підстав вважати, що відповідач зобов'язаний був сплатити позивачу орендну плату у 2016, 2017, 2018 роках за користування земельною ділянкою, однак цього не здійснив з невідомих підстав.

Згідно змісту ст. 317 Цивільного кодексу України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

За таких обставин, суд вважає, що позивач як власник нерухомого майна, у виді земельної ділянки позбавлений можливості захистити своє порушене право щодо вільного розпорядження своїм майно у поза судовому порядку.

Статтею 319 Цивільного кодексу України визначено, що саме власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частина 1 статті 321 ЦК України, декларує, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 386, ст. 391 ЦК України власник, який має підстави передбачити можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування або розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 36 Закону України Про оренду землі у разі невиконання зобов'язань за договором оренди землі сторони несуть відповідальність згідно із законом та договором.

При цьому, на підставі ст. 24 зазначеного закону, орендодавець має право вимагати від орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди; дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил.

Відповідно до ст. 32. Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України ( 2768-14 ) та іншими законами України.

За таких підстав, суд оцінивши у повному об'ємі усі належні докази по справі, приходить до висновку, що відповідач будучи орендарем земельної ділянки, що належить позивачу на праві приватної власності без поважних на те причин на протязі: 2016, 2017, 2018 років не здійснював оплати за договором оренди, що вказує на істотне порушення однієї з умов Договору оренди, тому позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись, ст. 41 Конституції України,ст. ст. 9-13, 81, 200, 206, 258-259, 263-265, ЦПК України , ст.ст. 15, 16, 317, 319, 321, 386, 391, ЦК України, Закону України Про оренду землі , суд,-

в и р і ш и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Дукла , про розірвання договору оренди земельної ділянки , - задовольнити в повному обсязі.

Розірвати договір оренди земельної ділянки № б/н від 01.01.2014р., що укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Дукла , м. Дніпро пр.. Пушкіна, 4 ЄДРПОУ 31614742 щодо пердачі в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю Дукла земельної ділянки площею 3.6300 га., кадастровий номер: 5324085200:00:009:0020, що знаходиться на території Супрунівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, який зареєстрований 25.09.2014 року Реєстраційцною службою Полтавського районного управління юстиції номер запису про інше речове право: 7126935.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів відповідно до порядку визначеного ст. 284 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Полтавської області протягом 30 днів з моменту проголошення шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя Полтавського районного суду І.С. Кіндяк

СудПолтавський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.11.2018
Оприлюднено30.11.2018
Номер документу78197168
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/2205/18

Рішення від 29.11.2018

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 24.10.2018

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні