Постанова
від 28.11.2018 по справі 362/6875/18
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/6875/18

Провадження № 1-кс/362/2189/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 листопада 2018 року слідчий суддя Васильківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду в м. Василькові Київської області клопотання слідчого СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення судово-молекулярної експертизи,-

В С Т А Н О В И В :

28.11.2018р.до Васильківськогоміськрайонного судуКиївської областізвернувся слідчийСВ ВасильківськогоВП ГУНПв Київськійобласті ОСОБА_3 ізклопотанням про призначення у кримінальному провадженні №12018110140002009 від 11.11.2018 року за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України, судово-молекулярно-генетичної експертизи, проведення якої доручити судово-медичним експертам Київського НДЕКЦ МВС України

Клопотання слідчого мотивовано наступним.

СВ ВасильківськогоВП ГУНПв Київськійобласті проводитьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні №12018110140002009від 11.11.2018року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 11.11.2018, близько 03 години 00 хв., ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебував зі своєї дружиною ОСОБА_5 , за місцем їх спільного проживання, за адресою АДРЕСА_1 , де вони разом вживали спиртні напої.

В ході розпиття спиртних напоїв, між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 виникла словесна сварка на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, після чого у ОСОБА_4 виник прямий умисел, направлений на умисне вбивство потерпілої ОСОБА_5 .

В подальшому, ОСОБА_4 , реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений умисне протиправне заподіяння смерті ОСОБА_4 , тобто посягаючи на найвищу соціальну цінність життя людини, усвідомлюючи при цьому суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, відшукав в приміщенні кухні кухонний ніж та умисно наніс останній один удар в область правої бокової поверхні шиї, внаслідок чого настала смерть потерпілої ОСОБА_5 .

Згідно лікарського свідоцтва № 376 від 11.11.2018 причиною смерті ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є колото-різане поранення шиї з пошкодженням загальної сонної артерії, що спричинило масову крововтрату.

Виходячи з вище викладеного, 11 листопада 2018 року, з 04 год. 35 хв. до 06 год. 39 хв. відповідно до вимог статей 214, 233, 234 КПК України, слідчий СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , без ухвали слідчого судді, провів фактично обшук будинку та прилеглої території, які розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою врятування майна, яке має істотне значення для досудового розслідування, а також збереження його властивостей.

Під час обшуку будинку та прилеглої території, які розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в приміщенні кімнати № 1 було виявлено труп гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з колото-різаним пораненням в нижній правій частині шиї, в приміщенні кімнати № 2, під ліжком, було виявлено предмет зовні схожий на ніж з рукояткою білого кольору на якому знаходилися речовина бурого кольору. Вищевказаний предмет, зовні схожий на ніж, з рукояткою білого кольору було поміщено до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено Васильківського ВП. В приміщенні кімнати № 1, на рукомийнику було виявлено плями РБК, з яких було зроблено змив на ватну паличку, яка поміщена до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено до Васильківського ВП. В приміщенні кімнати № 1, безпосередньо поряд з трупом ОСОБА_5 , з лівої сторони від трупа, було виявлено пляму РБК, з якого було зроблено змив на ватну паличку, яка поміщена до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено до Васильківського ВП. В приміщенні кімнати № 2, на вимикачі світла, було виявлено пляму РБК, з якого було зроблено змив на ватну паличку, яка поміщена до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено до Васильківського ВП.

Під час огляду трупа ОСОБА_5 , який проводився 11.11.2018 р., в приміщенні моргу, за адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Декабристів, 87, з пальців правої та лівої руки ОСОБА_5 були зроблені зрізи нігтів, які поміщено до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином.

З тіла померлої гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було відібрано зразок крові для встановлення генетичних ознак. На підставі постанови прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури в ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було відібрано зразки букального епітелію для встановлення генетичних ознак. На підставі постанови прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури в ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , було відібрано зразки букального епітелію для встановлення генетичних ознак.

В даному випадку встановлення генетичних ознак букального епітелію ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та генетичних ознак зразка крові ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має суттєве значення для проведення повного, всебічного та об`єктивного розслідування, а також встановлення співпадінь генетичних ознак у даному кримінальному провадженні. Встановити співпадіння генетичних ознак у вказаному кримінальному правопорушенні не можливо отримати в інший спосіб в зв`язку з тим, що для проведення відповідної експертизи необхідне спеціальне обладнання та залучення відповідних кваліфікованих експертів, які володіють відповідними знаннями та вміннями.

У зв`язку з зазначеним слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про місце та час його розгляду повідомлявся належним чином, проте, у відповідності до вимог ч. 3 ст. 244 КПК України, неприбуття особи, яка подала клопотання, не перешкоджає розгляду клопотання.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Як визначено уст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Згідно ч.ч. 1, 6ст. 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Аналізуючи викладене, беручи до уваги, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про призначення судово-молекулярно-генетичної експертизи у даному кримінальному провадженні є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.107,242,243,244,309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

1.Призначити у кримінальному провадженні №12018110140002009 від 11.11.2018 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, судово-молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

2.На вирішення перед експертами поставити запитання:

2.1. Встановити генетичні ознаки зразка букального епітелію гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

2.2. 2.1. Встановити генетичні ознаки зразка букального епітелію гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

2.2. Встановити генетичні ознаки зразка крові ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

3. Надати дозвіл експертам на повне або часткове знищення об`єкта експертизи або зміни його властивостей.

4. Дозволити використовувати дані щодо генетичних ознак отриманих при проведенні експертизи у даному кримінальному провадженні.

5. В розпорядження експертів направити копію ухвали суду про призначення судово-молекулярно-генетичної експертизи, зразок букального епітелію ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зразок букального епітелію ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та зразок крові ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які упаковані та опечатані належним чином.

Ухвалу для виконання передати до СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області.

Після проведення зазначеної експертизи надати дозвіл на отримання висновку експерта слідчому СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.11.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —362/6875/18

Постанова від 28.11.2018

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Кравченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні