Рішення
від 30.11.2018 по справі 826/10199/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

30 листопада 2018 року № 826/10199/17

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Григоровича П.О., розглянув в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовомУправління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську доДержавного підприємства з питань поводження з відходами як вторинною сировиною Укрекоресурси в особі Виробничого комплексу Автолимаш простягнення заборгованості, ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську (далі - позивач) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Державного підприємства з питань поводження з відходами як вторинною сировиною Укрекоресурси в особі Виробничого комплексу Автоливмаш в якому просить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 11 672, 57 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 15.08.2017 відкрито скорочене провадження у справі.

Ухвалою суду від 04.09.2017 призначено справу до судового розгляду в судовому засіданні.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що у відповідача утворилась заборгованість у зазначеному розмірі з відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яка відповідачем у встановлені законодавством строки погашена не була.

Відповідач проти позову заперечує з тих підстав, що особи, відносно яких позивачем нараховано заборгованість з відшкодування витрат на виплати і доставку пенсій не мають жодного відношення до відповідача.

Справа розглянута в порядку письмового провадження у відповідності до положень ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України в редакції до 15.12.2017, а рішення постановлене з урахуванням п. 10 частини першої Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів № 2147-VIII від 03.10.2017.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Виробничий комплекс Автоливмаш Державної компанії з утилізації відходів як вторинної сировини Укрекокомресурси (76018, м. Івано-Франківськ, вул. Юності, 23, код ЄДРПОУ 33059695) зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську як юридична особа та відповідно до ч. 3 ст. 15 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (далі - Закон України № 1058-ІV) є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України, оскільки ст. 14 зазначеного Закону визначає відповідача страхувальником.

Позивачем була виявлена заборгованість ДП Укрекоресурси з відшкодування витрат на виплату пільгових пенсій за Списками №№ 1, 2 пенсіонерам ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 за період 01.04.2017 - 01.07.2017, яка складає 11 672,57 грн.

УПФУ в м. Івано-Франківську Івано-Франківської області на адресу ВК Автоливмаш було направлено відповідні розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за вказаний період, які сплачені не були.

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, нормами Законів України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (далі - Закон № 1058-ІV), Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (далі - Закон № 400/97-ВР), Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 ( далі - Інструкція № 21-1 ).

Так, згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону № 1058-ІV, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Підприємства та організації з грошових коштів, які призначені на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду України плату, яка покриває витрати на виплату та доставку пенсій. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Закону № 1058-ІV та встановлений Інструкцією № 21-1.

За змістом пп. 1 п. 2 розділу XV Прикінцевих положень Закону № 1058-ІV та ст.ст. 1, 2 Закону № 400/97-ВР законодавством регламентований єдиний порядок для відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно з пунктами б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

У п. 6.1 Інструкції № 21-1 закріплено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-ІV.

У відповідності з п. 6.8 Інструкції № 21-1, підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4. Інструкції № 21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Отже, законодавством регламентовано зобов'язання суб'єктів господарювання здійснювати відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій їх колишнім працівникам, які були зайняті на роботах за Списком № 1, 2 у порядку, визначеному Інструкцією № 21-1.

Водночас, єдиною та необхідною правовою підставою для виникнення в підприємства такого зобов'язання є наявність правового зв'язку між ним та відповідними пенсіонерами, який полягає у тому, що пільговий стаж роботи був набутий ними саме на цьому підприємстві.

Разом з тим, в матеріалах справи відсутні належні та допустимі докази на підтвердження того, що пенсіонери ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 набули пільговий стаж роботи саме на підприємстві відповідача - ДП Укрекоресурси , з урахуванням того, що відповідачем дана обставина заперечується.

В обґрунтування заявлених вимог позивачем не були надані суду пенсійні справи зазначених пенсіонерів, з урахування чого судом не вбачається набуття цими пенсіонерами пільгового стажу роботи саме на підприємстві відповідача.

Одночасно, обставини відсутності в матеріалах справи зазначених документів не тільки не підтверджують вимоги позивача, а взагалі спростовують те що саме у відповідача виникло зобов'язання щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій його колишнім працівникам, які були зайняті на роботах за Списком № 1, 2 .

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що в даному випадку, відсутні достатні та необхідні правові підстави для задоволення адміністративного позову.

Керуючись статтями 2, 6, 72-77, 90, 139, 241-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В М. ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 20550895, адреса: 76018, Івано-Франківська обл., місто Івано-Франківськ, ВУЛИЦЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ, будинок 44).

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО УКРЕКОРЕСУРСИ (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 20077743, адреса: 02090, м.Київ, ВУЛИЦЯ ЛОБАЧЕВСЬКОГО, будинок 23-В).

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 293, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя П.О. Григорович

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення30.11.2018
Оприлюднено02.12.2018
Номер документу78228254
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/10199/17

Ухвала від 05.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Земляна Галина Володимирівна

Ухвала від 25.01.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Земляна Галина Володимирівна

Рішення від 30.11.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Ухвала від 15.08.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні