Ухвала
від 29.11.2018 по справі 820/4717/16
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

29 листопада 2018 року

Київ

справа №820/4717/16

провадження №К/9901/34347/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Стрелець Т.Г.,

суддів: Білоуса О.В., Желтобрюх І.Л.,

розглянувши в письмовому провадженні у касаційній інстанції адміністративну справу № 820/4717/16

за позовом керівника Харківської місцевої прокуратури № 5 в інтересах Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області до Приватного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Теплоавтомат", треті особи: Департамент цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області про зобов'язання вчинити певні дії, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою Приватного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Теплоавтомат" на постанову Харківського окружного адміністративного суду (прийняту у складі головуючого-судді - Мар'єнко Л.М.) від 24 листопада 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду (постановлену у складі колегії суддів: головуючого судді - Присяжнюк О.В., суддів: Курило Л.В., Бартош Н.С.) від 23 лютого 2017 року,

у с т а н о в и в :

Керівник Харківської місцевої прокуратури № 5 в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до ПРАТ "Науково-виробниче підприємство Теплоавтомат", треті особи: Департамент цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області, в якому, з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог, просить суд: зобов'язати ПРАТ НВП Теплоавтомат привести в належний технічний стан і готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту (сховища) № 78600, яке знаходиться по вул. Молочна, 38 у місті Харкові у придатний стан для використання за цільовим призначенням, згідно припису №9 від 27.02.2015.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду від 24 листопада 2016 року, залишеною без змін ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2017 року, адміністративний позов задоволено у повному обсязі. Зобов'язано ПРАТ "Науково-виробниче підприємство Теплоавтомат" (код ЄДРПОУ 00225667, 61001, м.Харків, вул. Молочна (Кірова),38) привести в належний технічний стан і готовність до укриття населення захисної споруди цивільного захисту (сховища) № 78600, яке знаходиться по вул. Молочна, 38 у місті Харкові у придатний стан для використання за цільовим призначенням, згідно припису № 9 від 27.02.2015.

Не погоджуючись з ухваленими по справі рішеннями, Приватне акціонерне товариство "Науково-виробниче підприємство "Теплоавтомат" звернулось до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову Харківського окружного адміністративного суду від 24 листопада 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2017 року скасувати та закрити провадження у справі.

Касаційна скарга аргументована тим, що даний спір не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки юридична особа, яка не є суб'єктом владних повноважень, може бути відповідачем в адміністративній справі за позовом суб'єкта владних повноважень лише у випадках передбачених статтею 50 КАС України (в редакції, чинній до 15.12.2017 року).

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 22 березня 2017 року відкрито касаційне провадження за скаргою Приватного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Теплоавтомат" на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 24 листопада 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2017 року.

Відповідно до підпункту 4 пункту 1 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції Закону № 2147-VIII) касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

На підставі вказаної норми справа передана до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

За правилами частини шостої статті 346 Кодексу адміністративного судочинства України справа підлягає передачі на розгляд Великої Палати Верховного Суду у всіх випадках, коли учасник справи оскаржує судове рішення з підстав порушення правил предметної юрисдикції.

Частинами першою, третьою статті 347 Кодексу адміністративного судочинства Україниобумовлено, що питання про передачу справи на розгляд палати, об'єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду вирішується судом за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи. Питання про передачу справи на розгляд палати, об'єднаної палати або Великої Палати може бути вирішене до прийняття постанови судом касаційної інстанції.

Зважаючи на те, що у справі, яка розглядається, відповідач оскаржує судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій з підстав порушення правил предметної юрисдикції, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для передачі такої справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Керуючись статтями 346, 347 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду

у х в а л и в :

Справу №820/4717/16 за позовом керівника Харківської місцевої прокуратури № 5 в інтересах Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області до Приватного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Теплоавтомат", треті особи: Департамент цивільного захисту Харківської обласної державної адміністрації, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Харківській області про зобов'язання вчинити певні дії, провадження по якій відкрито за касаційною скаргою Приватного акціонерного товариства "Науково-виробниче підприємство "Теплоавтомат" на постанову Харківського окружного адміністративного суду від 24 листопада 2016 року та ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 23 лютого 2017 року, передати на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий Т. Г. Стрелець

Судді О. В. Білоус

І. Л. Желтобрюх

Дата ухвалення рішення29.11.2018
Оприлюднено02.12.2018
Номер документу78231584
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/4717/16

Постанова від 15.05.2019

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Саприкіна Ірина Валентинівна

Ухвала від 13.12.2018

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Саприкіна Ірина Валентинівна

Ухвала від 29.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 28.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 22.03.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 23.02.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Ухвала від 11.01.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Ухвала від 11.01.2017

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Присяжнюк О.В.

Ухвала від 24.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Постанова від 24.11.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні