Рішення
від 27.11.2018 по справі 585/4238/18
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/4238/18

Номер провадження 2/585/1344/18

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2018 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючої - судді Машини І.М.,

за участю секретаря - Дмитренко М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ромни цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до комунального підприємства Чисте місто Роменської міської ради, третя особа: Роменський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області, про стягнення утриманих, але не перерахованих аліментів ,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 24 жовтня 2018 року звернулася до суду з позовом до комунального підприємства Чисте місто Роменської міської ради, про стягнення на її користь утриманих, але не перерахованих аліментів у розмірі 3517 грн. 56 коп., мотивуючи позов тим, що рішенням Роменського міськрайонного суду Сумської області від 17.01.2017 з ОСОБА_2 на її користь стягнені аліменти на утримання неповнолітньої дитини - сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/ 4 частини від усіх видів заробітку (доходу) щомісячно. Згідно письмового роз'яснення державного виконавця №23305 від 27.08.2018, на даний час виконавчий лист за вказаним рішенням суду перебуває на примусовому виконанні у Роменському міськрайонному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області. 20 лютого 2017 року державним виконавцем винесена постанова про звернення стягнення на заробітну плату за місцем роботи боржника, в якій було зазначено, що стягнення починати з 09.11.2016 відповідно до вищезазначеного виконавчого листа в розмірі 50% від заробітної плати до погашення заборгованості, а далі в розмірі 1/ 4 частини від усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно. Постанова була направлена по місцю роботи боржника - в комунальне підприємство Чисте місто Роменської міської ради. 10 серпня 2017 року державним виконавцем отримано повідомлення від комунального підприємства Чисте місто Роменської міської ради про те, що аліментів за період з лютого 2017 року по липень 2017 року із ОСОБА_2 на її користь утримано в розмірі 10517-56 грн. З них перераховано 7000 грн. Залишок боргу: 3517-56 грн. Відповідно до ст. 71 Закону України Про виконавче провадження державний виконавець повідомив її, що сума коштів зі сплати аліментів утриманих з ОСОБА_2, але не перерахованих станом на 10 серпня 2017 року становить 3517 грн. 56 коп., в зв'язку з чим вона змушена звернутися до суду з даним позовом.

В судове засідання позивач не з'явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, в якій підтримала позовну заяву та просила її задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, заяв, клопотань чи відзивів до суду від нього не надходило.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України розгляд справи проводиться за відсутності сторін, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Згідно ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України, суд ухвалює рішення на підставі наявних у справі доказів.

Суд дійшов до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Згідно рішення Роменського міськрайонного суду Сумської області від 17.01.2017 з ОСОБА_2 на користь позивачки стягнені аліменти на утримання неповнолітньої дитини - сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/ 4 частини від усіх видів заробітку (доходу) щомісячно (а. с. 6).

Згідно письмового роз'яснення державного виконавця №23305 від 27.08.2018 року, на даний час виконавчий лист за вказаним рішенням суду перебуває на примусовому виконанні у Роменському міськрайонному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області. 20 лютого 2017 року державним виконавцем винесена постанова про звернення стягнення на заробітну плату за місцем роботи боржника, в якій було зазначено, що стягнення починати з 09.11.2016 відповідно до вищезазначеного виконавчого листа в розмірі 50% від заробітної плати до погашення заборгованості, а далі в розмірі 1/ 4 частини від усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно. Постанова була направлена по місцю роботи боржника - в комунальне підприємство Чисте місто Роменської міської ради. 10 серпня 2017 року державним виконавцем отримано повідомлення від комунального підприємства Чисте місто Роменської міської ради про те, що аліментів за період з лютого 2017 року по липень 2017 року із ОСОБА_2 на користь позивача утримано в розмірі 10517-56 грн., з них перераховано 7000 грн., залишок боргу станом на 10.08.2017 складає 3517-56 грн. (а. с. 5).

Згідно ч. 1 та ч. 2 ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 11 ЦК України, у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки можуть виникати з рішення суду.

Згідно ч. 7 ст. 71 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, після закінчення строку, передбаченого законом для стягнення аліментів, за відсутності заборгованості із сплати аліментів підприємство, установа, організація, фізична особа - підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, повертають виконавцю постанову про стягнення аліментів з відміткою про перерахування в повному обсязі стягувачу присуджених йому сум аліментів. Якщо відраховані з боржника суми аліментів не були перераховані стягувачу, виконавець письмово повідомляє стягувачу про розмір заборгованості, що утворилася, та роз'яснює йому права на звернення з позовом до підприємства, установи, організації, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію чи інші доходи, якщо така заборгованість утворилася з їхньої вини.

В порушення ст. 71 ЗУ Про виконавче провадження , відповідач не виконав обов'язки щодо перерахування нарахованих сум аліментів, внаслідок чого утворилась заборгованість зі сплати аліментів.

Відповідно до ч. 3 ст. 194 СК України заборгованість по аліментам, які стягуються відповідно до ст. 187 цього кодексу, погашається за заявою платника шляхом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду.

Згідно з положенням ч. 5 ст. 194 СК України положення частин першої-третьої цієї статті, а також статей 195-197 СК України застосовуються і до стягнення аліментів іншим особам, які визначені цим кодексом.

Враховуючи викладене, позовні вимоги ОСОБА_1 слід задоволити та стягнути із КП Чисте місто на її користь 3517 грн. 56 коп. утриманих, але не перерахованих аліментів.

На підставі положень ст. 194 СК України, ст. ст. 11, 509 ЦК України, ст. 71 Закону України Про виконавче провадження , ст.ст. 12, 81, 141, 247, 263, 265, 273, 280 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний код - НОМЕР_1 ) до комунального підприємства Чисте місто Роменської міської ради (адреса: м. Ромни, вул. Аптекарська, 19, Сумська область, код ЄДРПОУ 37431005), третя особа: Роменський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області (адреса: вул. Коржівська, 44, м. Ромни, Сумської області, код ЄДРПОУ 34608286), про стягнення утриманих, але не перерахованих аліментів, - задовільнити.

Стягнути із комунального підприємства Чисте місто Роменської міської ради на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, 3517 (три тисячі п ятсот сімнадцять) грн. 56 коп. утриманих, але не перерахованих аліментів.

Стягнути із комунального підприємства Чисте місто Роменської міської ради на користь держави судовий збір в розмірі 704,80 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Учасники, які не були присутні в судовому засіданні мають право на поновлення строку на апеляційне оскарження. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя підпис:

Копія вірна...

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення27.11.2018
Оприлюднено02.12.2018
Номер документу78234992
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення утриманих, але не перерахованих аліментів

Судовий реєстр по справі —585/4238/18

Рішення від 27.11.2018

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Машина І. М.

Ухвала від 14.11.2018

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Машина І. М.

Ухвала від 24.10.2018

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Машина І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні