Рішення
від 30.11.2018 по справі 605/577/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/577/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"30" листопада 2018 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Чебан Т.В.

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, вказуючи, що після смерті його матері ОСОБА_2, залишилось спадкове майно, у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями, що в с. Старе Місто по вул. Утратниця, 2 Підгаєцького району Тернопільської області.

У підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав повністю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити. Крім того, додав, що інших осіб, які б мали право на обов'язкову частку у спадковому майні, що залишилось після смерті спадкодавця, немає. Його батько помер у 1988 році. Він постійно проживав разом із своєю матір'ю в с. Старе Місто по вул. Утратниця, 2, аж до дня її смерті.

Представник відповідача - Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області в підготовче судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснили, що вони проживають по сусідству із позивачем, з яким перебувають у добрих стосунках. Їм відомо, що матір'ю позивача була ОСОБА_2, яка разом із позивачем та його сім'єю, постійно аж до дня своєї смерті проживала в ІНФОРМАЦІЯ_1. Інших осіб із прізвищем ОСОБА_5, чи ОСОБА_6, корім ОСОБА_2 в с. Старе Місто, не було і немає.

Суд, заслухавши пояснення позивача, свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.1 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Положенням ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України визначено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач народився 30 вересня 1953 року в сім'ї: батька - ОСОБА_7 та матері - ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про народження серії ЯВ №813456 від 27 жовтня 1953 року, виданим Підгаєцьким районним бюро ЗАГС Тернопільської області.

Батьки позивача ОСОБА_7 та ОСОБА_7 (дошлюбне прізвище ОСОБА_3) ОСОБА_8 одружились 13 жовтня 1952 року, у зв'язку з чим мати позивача змінила прізвище із дошлюбного на прізвище чоловіка ОСОБА_7, що видно із свідоцтва про одруження серії ЯТ №288505 від 13 жовтня 1952 року виданим Підгаєцьким районним бюро ЗАГС Тернопільської області.

Батько позивача - ОСОБА_7 23 травня 1988 року помер, що стверджується свідоцтвом про смерть серії ІІ-ИД №275325 від 23 травня 1988 року.

Після смерті ОСОБА_7 на підставі рішення виконавчого комітету Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області №4 від 06 березня 1996 року «Про встановлення факту приналежності на право особистої власності на будинковолодіння» , право особистої власності на будинковолодіння, що в с. Старе Місто по вул. Утратниця, 2, було визнано за ОСОБА_2.

Із свідоцтва на право особистої власності на житловий будинок від 11 березня 1996 року виданого Староміською сільською радою, видно, що ОСОБА_6 належав житловий будинок з надвірними будівлями, що в с. Старе Місто по вул. Утратниця, 2.

Мати позивача ОСОБА_2 30 березня 1999 року в Староміській сільській раді Підгаєцького району Тернопільської області склала заповіт, розпорядженням якого вищезазначене належне їй майно заповіла позивачу.

ОСОБА_2 померла 03 лютого 2018 року, що видно із свідоцтва про смерть серії І-ИД №234496 від 05 лютого 2018 року виданого виконавчим комітетом Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

В свідоцтві про смерть матері позивача, яке видавалось на підставі паспорта останньої, її прізвище, ім'я та по батькові записано вірно - ОСОБА_2, а в заповіті від 30 березня 1999 року, в рішенні виконавчого комітету Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області №4 від 06 березня 1996 року «Про встановлення факту приналежності на право особистої власності на будинковолодіння» та свідоцтві на право особистої власності на житловий будинок від 11 березня 1996 року виданому Староміською сільською радою, її прізвище та по батькові помилково зазначено відповідно ОСОБА_5 та ОСОБА_6.

Той факт, що саме ОСОБА_2 належав житловий будинок з надвірними будівлями, що в с. Старе Місто по вул. Утратниця, 2, крім пояснень самого позивача, підтверджено в судовому засіданні поясненнями свідків, а також вбачається із довідок виданих виконкомом Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№№944, 997 відповідно від 23 жовтня та 01 листопада 2018 року, з яких видно, що на території Староміської сільської ради, інших осіб із прізвищем, ім'ям та по батькові - ОСОБА_6, чи ОСОБА_5, окрім ОСОБА_2, яка померла 03 лютого 2018 року, не було і немає.

Позивач звертався в нотаріальну контору із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті своєї матері, однак в цьому йому було відмовлено, у зв'язку із розбіжностями у документах на спадкове майно у тому числі й правовстановлюючих, що видно із відмови приватного нотаріуса Підгаєцького районного нотаріального округу за вих.№155/01-16 від 07 серпня 2018 року.

Позивач ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_2, у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями, що в с. Старе Місто по вул. Утратниця, 2 Підгаєцького району Тернопільської області, що у виразилось постійному проживанні разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та підтверджується довідкою виданою виконкомом Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№455 від 04 червня 2018 року.

За наведених вище обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах ним понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1223 ч.1, 1268-1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Староміської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за заповітом, у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями, що в с. Старе Місто по вул. Утратниця, 2 Підгаєцького району Тернопільської області, що належало ОСОБА_2, яка померла 03 лютого 2018 року.

Судові витрати покласти на позивача в межах ним понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1, житель ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач: Староміська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, с. Старе Місто вул. Староміська, 53 Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14030134.

Головуючий: ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення30.11.2018
Оприлюднено02.12.2018
Номер документу78235965
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/577/18

Рішення від 30.11.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні