Рішення
від 26.11.2018 по справі 607/19838/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.11.2018 Справа №607/19838/18

26 листопада 2018 року м.Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

- головуючої судді Черніцької І.М.

- при секретарі судового засідання Бойко І.І.

- сторони в судове засідання не з'явилися

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Тернополі у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району про визнання права власності на спадкове майно , -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району про визнання права власності на житловий будинок, загальною пл. - 81,5 кв.м., житловою 29,5 кв.м., з надвірними будівлями і спорудами, який знаходиться по вул. Набережна, 45 в с. Великий Глибочок Тернопільського району Тернопільської області, в порядку спадкування за законом після смерті 03 лютого 2018 року батька ОСОБА_3.

В обґрунтування вимог позивач вказує, що спірний житловий будинок належав колгоспному двору, єдиним членом якого був його батько ОСОБА_3

03 лютого 2018 року ОСОБА_3 помер. Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно, у тому числі на спірний будинок. Спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_3 є син ОСОБА_1 (позивач) та дочка ОСОБА_4 Він у встановлений законом строк прийняв спадщину, шляхом подання до приватного нотаріуса заяви про прийняття спадщини. ОСОБА_4 відмовилась від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, про що подала письмову заяву до приватного нотаріуса. Інших спадкоємців за законом та за заповітом не має.

Постановою приватного нотаріуса Тернопільського районного нотаріального округу ОСОБА_5 йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на спірний житловий будинок у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Посилаючись на наведене, просить задовольнити позов.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку. Попередньо подав заяву про розгляд справи без його участі, просив позов задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району в судове засідання не з'явився, хоча про час та місце судового засідання був повідомлений в установленому законом порядку. Попередньо подав заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнає.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про народження серії І-ИД №280471, виданим Тернопільським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області від 07 березня 2018 року, актовий запис №39.

Відповідно до інформаційної довідки за №1140 від 14 вересня 2018 року, виданої Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації, станом на 10 вересня 2018 року по обліку бюро будинковолодіння за №45 по вул. Набережна в с. Великий Глибочок, належить ОСОБА_3

Як вбачається з довідки ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району за №1110 від 18 вересня 2018 року, станом на 01 липня 1990 року, спірне будинковолодіння рахується як двір колгоспний , єдиним членом колгоспного двору був ОСОБА_3

Право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглось після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності всіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних.

Таким чином, ОСОБА_3 належить цілий житловий будинок по вул. Набережна, 45 в с. Великий Глибочок Тернопільського району.

03 лютого 2018 року ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-ИД №234728, виданим виконавчим комітетом ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району Тернопільської області від 05 лютого 2018 року, актовий запис №04.

Після його смерті відкрилася спадщина за законом, у тому числі на належний йому спірний житловий будинок.

Спадкоємцями першої черги за законом є син ОСОБА_1 та дочка ОСОБА_4

Позивач ОСОБА_1 спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняв шляхом подання приватному нотаріусу Тернопільського районного нотаріального округу ОСОБА_5 у встановлений законом строк заяви про прийняття спадщини за законом, що підтверджується його письмовою заявою за №11 від 07 березня 2018 року.

Згідно довідки ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району за №1109 від 18 вересня 2018 року, будинковолодіння по вул. Набережна, 45 в с. Великий Глибочок Тернопільського району рахується за померлим ОСОБА_3 На день його смерті разом з ним проживали та була зареєстровані: ОСОБА_1, ОСОБА_6, ОСОБА_7.

29 травня 2018 року ОСОБА_4 подала приватному нотаріусу Тернопільського районного нотаріального округу ОСОБА_5В заяву про відмову від прийняття спадщини за законом та за заповітом.

Інші спадкоємці за законом чи за заповітом відсутні.

Дружина спадкодавця та мати позивача ОСОБА_8 померла 104 листопада 1992 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії ІІ-ИД №304243,виданим ОСОБА_2 сільською радою Тернопільського району від 04 листопада 1992 року.

Таким чином, ОСОБА_1 після смерті батька ОСОБА_3 успадкував належний йому спірний житловий будинок.

Постановою приватного нотаріуса Тернопільського районного нотаріального округу ОСОБА_5 від 28 серпня 2018 року за №209/02-31, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на спірний житловий будинок, після смерті ОСОБА_3, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

З інформаційної довідки про технічний стан нерухомого майна від 14 вересня 2018 року за №1140, виданої Тернопільським районним госпрозрахунковим бюро технічної інвентаризації встановлено, що загальна площа житлового будинку по вул. Набережна, 45 в с. Великий Глибочок Тернопільського району становить 81,5 кв.м., житлова - 29,5 кв.м.

Суд, розглянувши справу, дослідивши та оцінивши в сукупності зібрані по справі докази, вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи із наступного.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

В силу вимог ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

В силу вимог ч. 1 ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Встановлено та підтверджено матеріалами справи, що ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3, шляхом подання до приватного нотаріуса у встановлений законом строк заяви про прийняття спадщини.

ОСОБА_4 у встановлений законом строк подала заяву про відмову від спадщини за законом та за заповітом після смерті ОСОБА_3, що підтверджується її письмовою заявою від 29 травня 2018 року, зареєстрованою приватним нотаріусом Тернопільського районного нотаріального округу, індекс 88/02-14.

Інших спадкоємців за законом чи за заповітом не має, що стверджується матеріалами справи.

Таким чином, ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3 у встановленому законом порядку.

Однак, отримати свідоцтво про право на спадщину на належний йому спірний житловий будинок у нотаріуса не може, у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Відповідно до вимог ст. 3 ЗУ вЂ�'Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень'' від 01 липня 2004 року, права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього закону, виникають з моменту такої реєстрації. Права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав.

Відповідно до інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року вЂ�'Про практику розгляду цивільних справ про спадкування'' , державна реєстрація права власності на житлові будинки, споруди регулювалася підзаконними нормативними актами, зокрема, такими як Інструкція про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року і яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу від 13 грудня 1995 року № 56, Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року № 7/5 і зареєстроване в Мін'юсті 18 лютого 2002 року за № 157/6445 (з подальшими змінами).

Зазначені нормативні акти передбачали державну реєстрацію будівель, споруд, державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, проте виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності ЦК та Законом України від 1 липня 2004 року "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановленні обставини справи, суд приходить до переконання, що за позивачем слід визнати право власності на житловий будинок, загальною пл. - 81,5 кв.м., житловою 29,5 кв.м., з надвірними будівлями і спорудами, який знаходиться по вул. Набережна, 45 в с. Великий Глибочок Тернопільського району Тернопільської області, в порядку спадкування за законом після смерті 03 лютого 2018 року батька ОСОБА_3

Керуючись ст. ст. 3, 4, 12,81, 259, 263, 265, 268, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 392, 1218, 1233, 1236, 1268-1270, 1273 Цивільного кодексу України ,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (вул. Набережна, 45, с. Великий Глибочок Тернопільського району, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1) до ОСОБА_2 сільської ради Тернопільського району (вул. Середній Десяток, 14, с. Великий Глибочок Тернопільського району, код ЄДРПОУ - 04393449) про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок, загальною пл. - 81,5 кв.м., житловою 29,5 кв.м., з надвірними будівлями і спорудами, який знаходиться по вул. Набережна, 45 в с. Великий Глибочок Тернопільського району Тернопільської області, в порядку спадкування за законом після смерті 03 лютого 2018 року батька ОСОБА_3.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1, вул. Набережна, 45, с. Великий Глибочок Тернопільського району, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1.

Відповідач: ОСОБА_2 сільська рада Тернопільського району, вул. Середній Десяток, 14, с. Великий Глибочок Тернопільського району, код ЄДРПОУ - 04393449.

Повне рішення складено 30 листопада 2018 року.

Головуючий суддяОСОБА_9

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення26.11.2018
Оприлюднено02.12.2018
Номер документу78236275
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/19838/18

Рішення від 26.11.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Рішення від 26.11.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 05.10.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні