Постанова
від 03.12.2018 по справі 362/6880/18
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/6880/18

Провадження № 1-кс/362/2193/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 грудня 2018 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

з участю прокурора - ОСОБА_3 ,

слідчого - ОСОБА_4 ,

розглянувши клопотання слідчого Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_5 , погоджене прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення комплексної судово-дактилоскопічної та молекулярно-генетичної експертизи у кримінальному провадженні № 12018110140002009 від 11.11.2018 року за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України,-

в с т а н о в и в:

28 листопада 2018 року до Васильківського міськрайонного суду Київської області звернувся слідчий Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області лейтенант поліції ОСОБА_5 з клопотанням, в якому просив призначити у кримінальному провадженні № 12018110140002009 від 11.11.2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК комплексну судово-дактилоскопічну та молекулярно-генетичну експертизи, проведення якої доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України, за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 15.

Вказуючи на те, що СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018110140002009 від 11.11.2018 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що 11.11.2018 року, близько 03 години 00 хв., ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебував зі своєї дружиною ОСОБА_7 , за місцем їх спільного проживання, за адресою АДРЕСА_1 , де вони разом вживали спиртні напої.

В ході розлиття спиртних напоїв, між ОСОБА_6 та ОСОБА_7 виникла словесна сварка на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків, після чого у ОСОБА_6 виник прямий умисел, направлений на умисне вбивство потерпілої ОСОБА_7 .

В подальшому, ОСОБА_6 , реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений умисне протиправне заподіяння смерті ОСОБА_6 , тобто посягаючи на найвищу соціальну цінність - життя людини, усвідомлюючи при цьому суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, відшукав в приміщенні кухні кухонний ніж та умисно наніс останній один удар в область правої бокової поверхні шиї, внаслідок чого настала смерть потерпілої ОСОБА_7 .

Згідно лікарського свідоцтва № 376 від 11.11.2018 року причиною смерті ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є колото-різане поранення шиї з пошкодженням загальної сонної артерії, що спричинило масову крововтрату.

Виходячи з вище викладеного, 11 листопада 2018 року, з 04 год. 35 хв. до 06 год. 39 хв. відповідно до вимог статей 214, 233, 234 КГЖ України, слідчий СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_5 , без ухвали слідчого судді, провів фактично обшук будинку та прилеглої території, які розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з метою врятування майна, яке має істотне значення для досудового розслідування, а також збереження його властивостей.

Під час обшуку будинку та прилеглої території, які розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в приміщенні кімнати № 1 було виявлено труп гр. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з колото-різаним пораненням в нижній правій частині шиї, в приміщенні кімнати № 2, під ліжком, було виявлено предмет зовні схожий на ніж з рукояткою білого кольору на якому знаходилися речовина бурого кольору. Вищевказаний предмет, зовні схожий на ніж, з рукояткою білого кольору було поміщено до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином та вилучено Васильківського ВП.

На підставі постанови прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури в ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було відібрано зразки букального епітелію для встановлення генетичних ознак. На підставі постанови прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури в ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , було відібрано зразки букального епітелію для встановлення генетичних ознак.

На підставі постанови прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури в ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було відібрано зразки папілярних візерунків, які поміщено до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином.

На підставі постанови прокурора Васильківського відділу Києво- Святошинської місцевої прокуратури в ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , було відібрано зразки папілярних візерунків, які поміщено до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином.

У судовому засіданні прокурор, слідчий клопотання підтримали та просили його задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів на підставі ч. 1 ст. 107 КПК України не здійснювалась, оскільки таке клопотання не заявлялось.

Заслухавши прокурора, слідчого, які підтримали клопотання, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що воно підлягає задоволенню, з наступних підстав.

За умовами ч. 1 ст. 244 КПК України, у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СВ ВасильківськогоВП ГУНПв Київськійобласті перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018110140002009 11.11.2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України (а.с.к. 5, 6).

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Частиною 7 статті 244 КПК України передбачено, що до ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Крім того, у відповідності до ч. 5 ст. 69 КПК України, експерт зобов`язаний: забезпечити збереження об`єкта експертизи. Якщо дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей, експерт повинен одержати на це дозвіл від особи, яка залучила експерта.

Крім того, п. 3.3 Роділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5 передбачено, що якщо під час проведення експертизи об`єкт (об`єкти) дослідження може(уть) бути пошкоджений(і) або знищений(і), у документі про призначення експертизи (залучення експерта) повинен міститися дозвіл на його пошкодження або знищення.

Приймаючи до уваги, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідно залучення експерта, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про призначення комплексної судової дактилоскопічної експертизи, молекулярно-генетичної експертизи, є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Враховуючи, наведене, слідчий суддя вважає наявними підстави згідно ст.244 КПК України для призначення у кримінальному провадженні за № 12018110140002009 11.11.2018 року дактилоскопічної експертизи, молекулярно-генетичноїекспертизи з переліком запитань, які зазначені у клопотанні.

При цьому, проведення експертизи суд доручає експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

Керуючись ст.ст. 69, 107, 242, 243, 244 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання слідчого Васильківського відділу поліції ГУ Національної поліції в Київській області лейтенанта поліції ОСОБА_5 , погоджене прокурором Васильківського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про проведення комплексної судово-дактилоскопічноїта молекулярно-генетичноїекспертизи у кримінальномупровадженні №12018110140002009від 11.11.2018року заознаками злочину,передбаченого ч.1ст.115КК України - задовольнити.

Призначити комплексну судово-дактилоскопічнута молекулярно-генетичнуекспертизи у кримінальному провадженні № 12018110140002009 від 11.11.2018 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України, проведення якої доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України, за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 15.

На вирішення судової дактилоскопічної експертизи експертам Київського НДЕКЦ МВС України поставити наступні питання:

- Чи наявні на вилученому під час огляду місця події від 11.11.2018 року, який проводився за адресою: Київська обл., м. Васильків, вул. Зарічна, 35 (б) та наданому на дослідження предметі зовні схожому на ніж з рукояткою білого кольору, на якому знаходилися РБК, сліди папілярних візерунків? Якщо так, то чи придатні вони для ідентифікації?

- Чи збігаються сліди папілярних візерунків виявлених на предметі зовні схожому на ніж з рукояткою білого кольору, з зразками папілярних візерунків ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з зразками папілярних візерунків ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .?

- Чи є на наданому на дослідження предметі зовні схожому на ніж з рукояткою білого кольору, на якому знаходилися РБК, кров людини та/чи клітини з ядрами? Якщо так, то чи можливо встановити їх генетичні ознаки?

- Чи збігаються генетичні ознаки крові людини та/чи клітин з ядрами, виявлених на предметі зовні схожому на ніж з рукояткою білого кольору, з генетичними ознаками букального епітелію ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , генетичними ознаками букального епітелію ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , генетичними ознаками зразка крові ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .?

Для дослідження експертам направити:

- предмет зовні схожий на ніж з рукояткою білого кольору, на якому знаходилися РБК, який поміщено до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином;

- зразки папілярних візерунків ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які поміщенні до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином;

- зразки папілярних візерунків ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які поміщенні до паперового конверту білого кольору, який опечатаний належним чином;

Копію ухвалислідчого суддіВасильківського міськрайонногосуду Київськоїобласті пропризначення комплексноїсудово-дактилоскопічноїта молекулярно-генетичної експертиз направити експертамКиївського НДЕКЦ МВС України.

Надати дозвіл використовувати дані отримані у даному кримінальному провадженні.

Надати дозвіл використання даних щодо генетичних ознак букального епітелію ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , генетичних ознак букального епітелію ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , генетичних ознак крові ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , отриманих при проведенні експертизи у даному кримінальному провадженні.

При проведенні експертизи надати дозвіл експертам на часткове пошкодження або витрачання об`єктів дослідження.

При проведенні дактилоскопічного дослідження прошу використовувати неруйнуючі методи виявлення слідів рук з метою подальшого проведення молекулярно - генетичного, а також медико - криміналістичного дослідження.

Після проведення дактилоскопічної експертизи, об`єкти передати до відділу молекулярно - генетичної експертизи.

Ухвалу для виконання передати до СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області.

Після проведення зазначеної експертизи надати дозвіл на отримання висновку експерта слідчому СВ Васильківського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_5 .

Попередити експертів КиївськогоНДЕКЦ МВСУкраїни прокримінальнувідповідальність заст.ст.384,385ККУкраїни за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків експерта.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення03.12.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —362/6880/18

Постанова від 03.12.2018

Кримінальне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Лебідь-Гавенко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні