Рішення
від 30.11.2018 по справі 372/2379/18
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/2379/18

Провадження № 2-1439/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2018 року Обухівський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді Потабенко Л.В.,

при секретарі Буртовій О.Є.,

справа № 372/2379/18

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Обухівського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, треті особи Приватне акціонерне товариство Енергія , Комунальне підприємство Обухівське водопровідне-каналізаційне підприємство , про зняття арешту на квартиру,

ВСТАНОВИВ:

Позивачі, ОСОБА_1 та ОСОБА_2, звернулись до суду з позовною заявою до Обухівського міськрайоного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, в якій просили суд припинити обтяження в виді накладення арешту на квартиру: АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_1 та ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_2, накладений Обухівською міською державною нотаріальною конторою 01.10.2004 року за № 1346604 на підставі Листа Державної виконавчої служби Обухівського міськрайонного управління юстиції в Київській області № 11895 від 05.09.2004 року.

Позовні вимоги мотивують тим, що позивачам на праві власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_1. За рішенням Обухівського районного суду Київської області від 27.03.2003 року у цивільній справі № 2-476/2003 року за позовом ВАТ Енергія до ОСОБА_1 стягнуто на користь ВАТ Енергія заборгованості за спожиту теплову енергію в сумі 1805,08 гривень, а за рішенням Обухівського районного суду Київської області від 30 квітня 2002 року у цивільній справі № 2-108-02 за позовом ОВКП Обухівводоканал до ОСОБА_1 було стягнуто заборгованість за надані послуги водопостачання в сумі 804,96 гривень. Ці борги були сплачені позивачем, а інші позовів про стягнення заборгованості з позивачів не подавалось. 06.08.2018 року отримавши інформаційну довідку № 133273406 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкту нерухомого майна позивачам стало відомо, що на належну їм на праві власності квартиру накладено арешт Обухівською міською державною нотаріальною конторою 01.10.2014 року за № 1346604 на підставі листа Державної виконавчої слуби Обухівського міськрайонного управління юстиції в Київській області №11895 від 13.10.2004 року. Згідно виданих позивачам довідок ПрАТ Енергія та КП Обухівводоканал № 42 від 07.08.2018 року у позивачів заборгованість за надані їм послуги відсутня. Позивач ОСОБА_1 звертався до відповідача з проханням про зняття арешту з майна в зв'язку з погашенням заборгованості в повному обсязі, йому було рекомендовано звернутись для вирішення даного питання до суду, оскільки виконавче провадження в межах якого і було накладено арешт, на даний час знищене. З огляду на викладені обставини позивачі просять позов задовольнити.

Ухвалою судді Потабенко Л.В. від 16.08.2018 року відкрито провадження у справі за загальними правилами позовного провадження та призначено справу до розгляду в підготовчому судовому засіданні.

В судовое засідання позивачі не з'явились, подали до суду заяви, в яких зазначив, що позовні вимоги підтримують в повному обсязі та просять їх задовольнити і розглядати справу без їх участі.

Відповідач, Обухівський міськрайонний відділ державної виконавчої служби головного територіального управління юстиції у Київській області, в судове засіданння свого представника не направив, відзиву на позовну заяву не надав, але надіслав на адресу суду клопотання, в якому просив розглядати справу у відсутності представника відповідача, щодо позовних вимог не заперечив, повідомив, що на даний час у відділі ДВС будь-які документи відсутні, виконавче провадження знищено.

Представник третьої особи, Обухівське водопровідно-каналізаційне підприємство Обухівводоканал , в судове засідання не з'явився, подав до суду клопотання, про розгляд справ без участі представника та просив припинити обтяження у виді накладення арешту на підставі листа № 11895 від 05.09.2004 року ДВС Обухівського міськрайонного управління юстиції в Київській області на все нерухоме майно для подальшої можливості вільно користуватися, володіти та розпоряджатися ним.

Представник третьої особи, ПрАТ Енергія , в судове засідання не з'явився, подав до суду клопотання, про розгляд справ без участі представника та просив припинити обтяження у виді накладення арешту на на квартиру, яка належить позивачам та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України ), у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 5,6 ст. 263 ЦПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 , ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову на підготовчому судовому засіданні.

Суд дослідивши матеріали справи, вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Фактичні обставини справи.

Судом встановлено, що квартира АДРЕСА_1 належить на праві приватної власності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в рівних частинах кожному, що підтверджується Свідоцтвом про право власності на житло.

Згідно з інформаційною довідкою № 133273406 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкту нерухомого майна на все нерухоме майно ОСОБА_1, в тому числі на квартиру АДРЕСА_1, накладено обтяження, тип обтяження: арешт, реєстраційний номер обтяження : 1346604, зареєстровано: 01.10.2004 року Обухівською районною державною нотаріальною конторою на підставі листа № 11895 від 05.09.2003 року Державної виконавчої служби Обухівського РУЮ.

Відповідно до довідки виданої КП Обухівводоканал від 07.08.2018 року у ОСОБА_1 станом на 01.08.2018 року заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення у квартиру АДРЕСА_1, немає.

Відповідно до довідки виданої ПрАТ Енергія від 07.08.2018 року у ОСОБА_1 станом на 01.08.2018 року заборгованості за послуги спожитої теплової енергії у квартиру АДРЕСА_1 немає.

Обухівським міськрайонним відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області відмовлено у знятті арешту з всього майна позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у зв'язку з тим, що станом на 08.08.2018 року відомості про накладення арешту на майно ОСОБА_1 у відділі відсутні, оскільки матеріали виконавчих проваджень зберігаються не більше трьох років після чого знищуються та рекомендовано звернутись для вирішення питання про звільнення майна з-під арешту до суду.

Згідно ст.1 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, кожна фізична та юридична особа має право володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Основною метою ст. 1 Першого Протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свободє попередження свавільного захоплення власності, конфіскації, експропріації та інших порушень безперешкодного користування своїм майном.

При цьому в своїх рішеннях Європейський Суд з прав людини постійно вказує на необхідність дотримання справедливої рівноваги між інтересами суспільства та необхідністю дотримання фундаментальних прав окремої людини. Необхідність забезпечення такої рівноваги відображено у статті 1 Першого Протоколу, зокрема, вказано на необхідність дотримання обґрунтованої пропорційності між застосованими заходами та переслідуваною метою, якої намагаються досягти шляхом позбавлення особи її власності.

Європейський Суд з прав людини у ряді випадків вбачав порушення ст. 1 Протоколу навіть тоді, коли не було юридичного позбавлення права власності на майно, але через ті або інші обставини людина була позбавлена практичної можливості користуватися своєю власністю.

В рішенні по справі Onerylidiz проти Туреччини Європейський суд висловився наступним чином: Справжнє, ефективне здійснення права, що охороняється цією нормою, не залежить від одного обовязку держави не втручатися і може вимагати забезпечення позитивних заходів щодо захисту, особливо, якщо існує позитивний звязок між заходами, здійснення яких заявник вправі очікувати від державних органів, і ефективним користуванням його майном…

В статті 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини , вказано, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Європейського суду з прав людини, як джерело права.

Згідно до ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст.319 Цивільного кодексу України власник володіє користується, розпоряджається своїм майно на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

На підставі ст.321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності, або обмежене в його здійснені лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ст. 50 Закону України Про виконавче провадження у разі закінчення виконавчого провадження арешт, накладений на майно боржника, знімається. У разі, якщо у виконавчому провадженні державним виконавцем накладено арешт на майно боржника, у постанові про закінчення виконавчого провадження державним виконавець зазначає про зняття арешту, накладеного на майно боржника.

В порушення вказаних вимог закону, при закінченні виконавчого провадження, арешт і заборона відчуження, накладений на майно боржника ОСОБА_1, співвласником якого є також ОСОБА_2 державним виконавцем не знято.

Згідно ч.1 ст.13 Цивільно-процесуального кодексу України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу та в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Таким чином, зважаючи на встановлені судом обставини, арешт накладений квартиру АДРЕСА_1 що належить на праві приватної власності ОСОБА_1 та ОСОБА_2, порушує можливості реалізації позивачами своїх прав власності на вищезазначене нерухоме майно та унеможливлює як власникам майна вільно володіти ним, користуватися та розпоряджатися, а тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги в є обґрунтованими, доведеними та такими, що підлягають задоволенню, а порушене право позивачів підлягає судовому захисту, так як у матеріалах справи відсутні докази про те, що на даний час існує потреба в арешті вищезазначеного майна.

Таким чином, зважаючи на встановлені судом обставини та враховуючи наявність накладеного арешту на майно позивачів, неможливість скасування арешту в позасудовому порядку та оскільки позивачі в іншій спосіб, крім звернення до суду з даним позовом захистити своє порушене право не можуть, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог позивачів та необхідність захисту їх права шляхом припинення обтяження у виді накладення арешту, а відтак і про задоволення позову.

Також на підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь кожного з позивачів підлягають стягненню судові витрати в розмірі по 302,40 гривень, у відповідності до їх вимог в позовній заяві.

Керуючись статтями 4, 5, 12, 13, 81, 82, 141, 265, 280-285, 355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1, ОСОБА_2 до Обухівського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, треті особи Приватне акціонерне товариство Енергія , Комунальне підприємство Обухівське водопровідне-каналізаційне підприємство , про зняття арешту на квартиру, задовольнити.

Припинити обтяження в виді накладення арешту на квартиру: АДРЕСА_1, яка належить ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_1 та ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків НОМЕР_2, накладений Обухівською міською державною нотаріальною конторою 01.10.2004 року за № 1346604 на підставі Листа Державної виконавчої служби Обухівського міськрайонного управління юстиції в Київській області № 11895 від 05.09.2004 року.

Стягнути з Обухівського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, код ЄДРПОУ - 34911011, на користь ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1, судовий збір в розмірі 302,40 гривень.

Стягнути з Обухівського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області код ЄДРПОУ - 34911011, на користь ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2, судовий збір в розмірі 302,40 гривень.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Обухівський районний суд Київської області шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Позивачі: ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, адреса проживання: 08702, АДРЕСА_1).

ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, адреса проживання: 08702, АДРЕСА_3).

Відповідач: Обухівський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області (код ЄДРПОУ - 34911011, юридична адреса: Київська область, м. Обухів, вул. Київська, 5).

Треті особи: Приватне акціонерне товариство Енергія (код ЄДРПОУ 13699556, юридична адреса: 08700, Київська область, м. Обухів, вул. Промислова, 1).

Комунальне підприємство Обухівське водопровідне-каналізаційне підприємство (код ЄДРПОУ 25690247, юридична адреса: 08703, Київська область, м. Обухів, вул. Каштанова, буд. 23).

Повний текст рішення виготовлений 10.12.2018 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.11.2018
Оприлюднено05.12.2018
Номер документу78296055
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття арешту на квартиру

Судовий реєстр по справі —372/2379/18

Рішення від 30.11.2018

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Рішення від 30.11.2018

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 16.08.2018

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні