Ухвала
від 04.12.2018 по справі 220/2435/18
ВЕЛИКОНОВОСІЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 220/2435/18

Провадження № 2-з/220/18/18

У Х В А Л А

Іменем України

04.12.2018 смт Велика Новосілка Донецької області Великоновосілківський районний суд Донецької області

у складі: головуючого судді - Яненко Г.М.,

за участю секретаря - Кірпічнікової Н.Е.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Велика Новосілка Великоновосілківського району Донецької області заяву про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства СХІД Л.В. про визнання договору емфітевзису припиненим, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Великоновосілківського районного суду Донецької області перебуває цивільна справа за позовною заявою ОСОБА_1 до Фермерського господарства СХІД Л.В. про визнання договору емфітевзису припиненим.

Від представника позивача надійшла заява про вжиття заходів забезпечення позову шляхом встановлення заборони виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації; акредитованим суб'єктам; державним реєстраторам прав на нерухоме майно, нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії, в том числі посвідчувати правочини, реєструвати право власності, перехід права власності, обтяження, інші речові права та вносити відповідні зміні до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно стосовно земельної ділянки площею 4,6423 га., кадастровий № 1421255100:01:004:0194, розташовану на території Великоновосілківської селищної ради Великоновосілківського району Донецької області.

Вимоги заявника мотивовано тим, що існує ймовірність відчуження права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) укладеного 19.12.2015 року між ОСОБА_2 та ФГ СХІД Л.В. , оскільки ст. 407 ЦПК України таке право передбачено. При даних обставинах, у разі задоволення позовних вимог, виконання рішення суду буде не тільки істотно ускладненим, а навіть неможливим .

Відповідно до вимог ч. 1-2ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Заява про забезпечення позову підлягає розгляду за правилами, встановленими частиною 1 статті 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Вивчивши матеріали справи суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 3, 5 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов'язків.

Забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Точне і неухильне додержання судами України норм чинного законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову є необхідною умовою здійснення завдань цивільного судочинства, які полягають у справедливому, неупередженому та своєчасному розгляді й вирішенні цивільних справ із метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

За змістом ч. 1,2 ст. 149 ЦПК України єдиною підставою для забезпечення позову є заява учасника справи. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням відповідних заходів. (п. 4постанови Пленуму ВСУ від 22.12.2006 року N 9 "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову").

Згідно з п. п. 1,3 ч. 1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб, а також забезпечується встановленням обов'язку вчинити певні дії. Види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Метою забезпечення позову - є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі з метою запобігання потенційним труднощам у подальшому виконанні такого рішення.

Суд вбачає, що предметом заявлених позовних вимог є припинення договору емфітевзису в зв'язку з відмовою власника земельної ділянки від договору.

Разом з цим, існує ймовірність того, що за час розгляду справи ФГ СХІД Л.В. , як користувач земельної ділянки кадастровий №1421255100:01:004:0194 може провести відчуження права користування, що може істотно ускладнити виконання рішення суду в разі його задоволення.

Беручи до уваги предмет спору та враховуючи обставини викладені в заяві про забезпечення позову, суд вважає за можливе задовольнити вимоги позивача щодо забезпечення позову у обраний ним спосіб, оскільки з матеріалів справи вбачається наявність об'єктивного спору між сторонами та з метою усунення загрози неможливості або утруднення виконання судового рішення у разі задоволення позову.

При цьому суд звертає увагу, що забезпечення позову направлений на охорону матеріально - правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій відповідача, і не є обмеженням права користування особи в повній мірі та носить тимчасовий характер.

На підставі викладеного та керуючись:ст. ст. 149, 150, 153, 154, 353-355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву про забезпечення позову - задовольнити.

Заборони виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київська, Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації; акредитованим суб'єктам; державним реєстраторам прав на нерухоме майно, нотаріусам проводити будь-які реєстраційні дії, в том числі посвідчувати правочини, реєструвати право власності, перехід права власності, обтяження, інші речові права та вносити відповідні зміні до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно стосовно земельної ділянки площею 4,6423 га., кадастровий № 1421255100:01:004:0194, розташовану на території Великоновосілківської селищної ради Великоновосілківського району Донецької області.

Ухвалу про забезпечення позову направити для виконання до Реєстраційного відділу Великоновосілківської райдержадміністрації Донецької області (85500, Донецька обл., Великоновосілківський р-н., смт Велика Новосілка, вул. Центральна, 31).

Стягувачем у виконавчому провадженні за даною ухвалою про забезпечення позову є: ОСОБА_1 (Гресівська, 2/67, смт. ГресівськийЮ м. Сімферополь, АРК, ІПН НОМЕР_1)

Боржником у виконавчому провадженні за даною ухвалою про забезпечення позову є: Фермерське Господарство "ОСОБА_3 (пр-кт. Гагаріна, 22, смт. Велика Новосілка, Донецької області, код 35560497)

Ухвала, згідно ст. 261 ЦПК України, набирає чинності з моменту її підписання суддею.

Дана ухвала, з урахуванням ст. 3 Закону України "Про виконавче провадження", має статус виконавчого документа.

Ухвала дійсна для пред'явлення до виконання в строки, встановлені ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" до 04 грудня 2021 року.

Ухвала виконується негайно у порядку, встановленому для судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Особи, винні в невиконанні ухвали про забезпечення позову, несуть відповідальність, встановлену законом.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Донецького апеляційного суду через Великоновосілківський районний суд Донецької області протягом 15 днів з дня її складення.

Ухвала складена 05 грудня 2018 року.

Суддя Яненко Г.М.

СудВеликоновосілківський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення04.12.2018
Оприлюднено06.12.2018
Номер документу78314537
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —220/2435/18

Ухвала від 26.04.2021

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Яненко Г. М.

Ухвала від 01.04.2021

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Яненко Г. М.

Ухвала від 26.04.2019

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Яненко Г. М.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Яненко Г. М.

Ухвала від 04.12.2018

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Яненко Г. М.

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Великоновосілківський районний суд Донецької області

Яненко Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні