Ухвала
від 28.11.2018 по справі 826/3903/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

28 листопада 2018 року м. Київ № 826/3903/18

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Вєкуа Н.Г. при секретарі судового засідання Багрій М.В., за участі: представника позивача - ОСОБА_1, представника відповідача - Суховій О.В., представника третьої особи - Салівон В.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовомОСОБА_4 доМіністерства економічного розвитку та торгівлі України третя особаПублічне акціонерне товариство "Родовід Банк" в особі Уповноваженої особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Шевченка Андрія Миколайовича про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії, - В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулась ОСОБА_4 з позовом до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, третя особа: Публічне акціонерне товариство "РОДОВІД БАНК" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Шевченко Андрій Миколайович, про:

- визнання протиправною бездіяльність Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, яка полягає у нездійсненні ефективних заходів контролю за додержанням Публічним акціонерним товариством "Родовід Банком" як суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності норм Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" під час отримання послуг від компанії Akin Gump Strauss Hauer&Feer LLP (США);

- зобов'язати Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, за порушення норм частини 43 статті 16 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" шляхом здійснення зовнішньоекономічної операції з компанією Akin Gump Strauss Hauer&Feer LLP без індивідуальної (разової) ліцензії, застосувати до Публічного акціонерного товариства "Родовід Банк" (04136, м. Київ, вул. Північно-Сирецька, буд. 1-3, код ЄДРПОУ 14349442) спеціальну санкцію у вигляді штрафу у сумі 10 відсотків вартості проведеної операції, перерахованої у валюту України за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на день здійснення такої операції.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 20.03.2018 відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Представник позивача в судовому засіданні 07 листопада 2018 року заявив клопотання про звернення із судовим дорученням до компетентного органу Сполучених Штатів Америки щодо отримання від Akin Gump Strauss Hauer Ц Feld LLP інформації, яка має значення у справі №826/3903/18.

У судовому засіданні 07.11.2018 суд відклав розгляд вищезазначеного клопотання представника позивача щодо одержання інформації від Akin Gump Strauss Hauer Ц Feld LLP. Суд ухвалив надати позивачу та його представнику час для надання додаткового обґрунтування заявленого клопотання та уточнення питань, які слід поставити перед зазначеним резидентом США.

В обґрунтування зазначеного клопотання представник позивача зазначає, що вирішальне значення має те, чи дійсно мала місце зовнішньоекономічна операція між Публічним акціонерним товариством "РОДОВІД БАНК" та Akin Gump Strauss Hauer Ц Feld LLP.

Перед тим, як заявити клопотання про звернення із судовим дорученням до компетентних органів США, позивач двічі намагався одержати зазначену інформацію іншими способами, а саме: клопотання про витребування у Публічного акціонерного товариства "Родовід Банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Шевченка Андрія Миколайовича договору відповідно до якого надаються юридичні послуги останньому, та відповідно до якого здійснюється супровід справи №1052/2015, яка розглядається в Окружному суді Нікосії (Кіпр), задоволено судом 27.06.2018. Проте, на момент звернення представника позивача із клопотанням щодо одержання інформації від Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP, ПАТ "РОДОВІД БАНК" не надав витребувані судом докази.

Також за клопотанням позивача ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 12.09.2018 викликано до суду трьох свідків, яким могла бути відома будь-яка інформація щодо зовнішньоекономічної операції між Публічним акціонерним товариством "РОДОВІД БАНК" та Akin Gump Strauss Hauer Ц Feld LLP, однак жоден із викликаних свідків в судове засідання не прибув.

Заслухавши пояснення, доводи та заперечення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задовольнити клопотання представника позивача щодо звернення із судовим дорученням з таких підстав.

Позов ґрунтується, зокрема на ствердженні того, що в Окружному суді Нікосії розглядається справа № 1052/2015 за позовом ПАТ "РОДОВІД БАНК" до позивача та інших відповідачів. Позивач, ознайомившись із матеріалами справи, яка розглядається в Окружному суді Нікосії, дізнався, що Кіпрський суд заборонив ОСОБА_4 відчужувати рухоме та нерухоме майно на загальну суму 50 000 000,00 доларів США. А також, що правову допомогу ПАТ "РОДОВІД БАНК" надає Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP.

Водночас ПАТ "РОДОВІД БАНК" не мало право здійснювати зовнішньоекономічну операцію з Akin Gump Strauss Hauer Ц Feld LLP без одержання індивідуальної (разової) ліцензії, оскільки вищевказана компанія ще у 2012 році увійшла до затвердженого Міністерством економічного розвитку і торгівлі України Переліку іноземних суб'єктів господарської діяльності, до яких застосовано індивідуальний режим ліцензування зовнішньоекономічної діяльності відповідно до Наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 28.09.2012 № 1068.

Таким чином, інформація щодо того чи дійсно мала місце зовнішньоекономічна операція між Публічним акціонерним товариством "РОДОВІД БАНК" та Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP має суттєве значення для всебічного, повного та об'єктивного розгляду справи. Однак, враховуючи те, що Окружним адміністративним судом міста Києва за клопотаннями позивача застосовано всі можливі процесуальні засоби для отримання такої інформації, суд вважає за необхідне звернутися за міжнародною правовою допомогою до компетентного органу Сполучених Штатів Америки.

Частина перша статті 85 Кодексу адміністративного судочинства України передбачає, у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно з частиною п'ятою цієї статті витрати, пов'язані з направленням доручення, покладаються на позивача та розподіляються при прийнятті рішення, постанови, ухвали в порядку, визначеному статтею 139 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої статті 1 Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах від 18.03.1970, яка набрала чинності в України 21.07.2001 та в Сполучених Штатах Америки, у цивільних або комерційних справах судовий орган Договірної Держави може відповідно до положень законодавства цієї Держави шляхом надіслання судового доручення звернутися до компетентного органу другої Договірної Держави з проханням отримати докази або провести інші процесуальні дії.

Враховуючи викладене, керуючись статтею 1 Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах від 18.03.1970, статтями 85, 241-243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Звернутись із судовим дорученням про надання правової допомоги в отриманні:

- інформації про наявність та зміст відносин між Akin Gump Strauss Hauer Ц Feld LLP та Публічним акціонерним товариством Родовід Банк щодо надання останньому правової допомоги стосовно справи № 1052/2015, яка розглядається Окружним судом Нікосії, Кіпр;

- належним чином засвідченої копії довіреності, доданої до електронного листа співробітника Akin Gump Strauss Hauer Ц Feld LLP ОСОБА_8 від 11 лютого 2015 року на адресу співробітника Bombardier Inc ОСОБА_7 на підтвердження повноважень представляти інтереси Публічного акціонерного товариства Родовід Банк до компетентного державного органу Сполучених Штатів Америки.

2. Судове доручення оформити у відповідності до Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої спільним наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 № 1092/5/54.

3. Зобов'язати позивача невідкладно здійснити засвідчений переклад судового доручення на англійську мову.

4. Судове доручення направити до Головного територіального управління юстиції у місті Києві для подальшої взаємодії з іноземними компетентними органами.

5. Копію ухвали направити учасникам справи.

Відповідно до частини другої статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відповідно до статті 294, частин другої та третьої статті 293 Кодексу адміністративного судочинства України оскарження даної ухвали окремо від рішення суду не допускається. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 03 грудня 2018 року.

Суддя Н.Г. Вєкуа

Дата ухвалення рішення28.11.2018
Оприлюднено06.12.2018

Судовий реєстр по справі —826/3903/18

Рішення від 12.02.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 17.01.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 08.01.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Постанова від 04.12.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ісаєнко Юлія Анатоліївна

Постанова від 04.12.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ісаєнко Юлія Анатоліївна

Ухвала від 28.11.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 28.11.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вєкуа Н.Г.

Ухвала від 18.10.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ісаєнко Юлія Анатоліївна

Ухвала від 24.09.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ісаєнко Ю.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні