Ухвала
від 14.11.2018 по справі 127/28707/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/28707/18

Провадження №1-кс/127/14972/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2018 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що в провадженні знаходяться матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017020000000042 від 14.04.2017 за фактом створення мешканцями м. Вінниці суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 , Житомирська область, Хорошівський район, с. Дворище), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 , Житомирська область, Хорошівський район, с. Дворище), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 , Вінницька область, Жмеринський район, с. Кармалюкове), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_9 ) з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягає у безпідставному формуванню податкового кредиту з ПДВ та наданню послуг з переведення безготівкових коштів у готівкові для підприємств-виробників ТОВ-підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ СП « ІНФОРМАЦІЯ_12 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » та іншим і відносно службових осіб ТОВ підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_10 ), які при проведенні господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » вчинили заволодіння бюджетними коштами, за фактом ухилення службовими особами ТОВ-підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_11 » при проведенні господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », ПП « ОСОБА_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » від сплати податків у значних розмірах.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: ч. 2, 4 ст. 191, ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 205 КК України.

Встановлено, що вказані юридичні особи та фізичні особи-підприємці створені з метою надання послуг для підприємств реального сектору економіки з формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та безпідставної конвертації грошових коштів у готівку у значних розмірах. Засновники, службові особи вказаних підприємств, фактично ніякого відношення до фінансово господарської діяльності останніх не мають. Вказані особи відсутні за податковими адресами, не мають ніяких трудових та інших ресурсів необхідних для поставки товарів, виконання робіт, надання послуг, що свідчить про неможливість проведення фінансово господарської діяльності, на рахунки підконтрольних організаторам злочину юридичних осіб відкритих у ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_17 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_20 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_22 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_23 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_24 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_25 », ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » надходять грошові кошти від замовників послуг підприємств реального сектору економіки, після чого перераховуються на рахунки підконтрольних фізичних осіб-підприємців, які теж відкриті у зазначених банках та знімаються готівкою і передаються замовникам послуг.

Згідно даних АІС ДФС «Податковий блок» встановлено, що від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » - підприємства, яке має ознаки фіктивності, протягом 2016 р. нібито здійснено постачання товарів в адресу ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » на суму 10 392 тис. грн. у т.ч. ПДВ 1 732 тис. грн.

З метою вжиття заходів щодо швидкого, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень у передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, виникла необхідність в ознайомленні, здійсненні вилучення та приєднанні до матеріалів кримінального провадження оригіналів документів, які свідчать про реалізацію протягом 2016 - 2017 років товарів (робіт, послуг) від підприємства з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в адресу ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_26 ».

Вказані документи мають значення для встановлення обставин вчинення злочину, відомості, що містяться в цих документах є доказами, так як з їх допомогою можливо встановити наступне: осіб, які мали приймали участь у оформленні господарських операцій; кількість, номенклатура та вартість поставлених товарів; якими автомобілями та водіями були доставлені товари; місця завантаження та розвантаження, інші обставини, які можуть сприяти розкриттю злочину та встановленню усіх його обставин, у т.ч. встановити можливі факти заниження податків, які підлягають сплаті до державного бюджету.

Відомості, які містяться у названих документах у сукупності з іншими фактичними даними нададуть змогу доказати умисел направлений на фіктивне підприємництво і використання вказаного підприємства для прикриття незаконної діяльності.

Слідчий просив у відповідності до вимог ч. 2 ст. 163 КПК України розглянути клопотання без виклику володільця документів, мотивуючи це тим, що кримінальне провадження, серед іншого здійснюється за фактом фіктивного підприємництва, тому існують підстави вважати, що реквізити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » використовувались для прикриття незаконної діяльності, тому існує реальна загроза зміни або знищення документів.

В судове засідання слідчий не з"явився, натомість надав суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності, вимоги клопотання підтримав.

Представник ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » до судового засідання, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 163 КПК України не викликався.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до часткового задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5, 6 ст. 163 КПК України Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Матеріали кримінального провадження та клопотання слідчого підтверджено факт того, що речі та документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у володінні ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_26 », сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншим способом, запитувані речі та документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, проте слідчим не доведено необхідність саме вилучення оригіналів документів, тому клопотання підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 159, 162, 163, 164, 165, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити частково.

Надати заступнику начальника управління начальнику першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 , заступнику начальника відділу СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_6 , старшим слідчим з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 тимчасовий доступ до документів та дозвіл на проведення вилучення (виїмки) засвідчених копій документів ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_11 , АДРЕСА_1 ), які свідчать про проведенні господарські операції протягом 2016 - 2017 років з придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 , Житомирська область, Хорошівський район, с. Дворище), а саме:

- договорів з усіма додатками; додаткових угод; специфікацій; рахунків;

- накладних; актів прийому передачі;

- платіжних документів (платіжних доручень, виписок банку, касових ордерів);

- товарно транспортних накладних, залізничних накладних, журналів в`їзду виїзду автотранспорту на територію де проводилось розвантаження товарів за дні доставки товару від названих підприємств;

- документів, що свідчать про оприбуткування на склад товарів, робіт, послуг отриманих від вказаних юридичних осіб (карток складського обліку, прибуткових ордерів, інших складських документів, що свідчать про оприбуткування товарно матеріальних цінностей);

- документів про якість та походження товару отриманого від вказаних юридичних осіб товару (сертифікатів відповідності, якісних посвідчень виробника, сертифікатів якості, висновків лабораторного дослідження зразків поставлених товарів);

- службової переписки між підприємствами.

В іншій частині вимог відмовити.

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення14.11.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —127/28707/18

Ухвала від 14.11.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні