Рішення
від 26.11.2018 по справі 922/2979/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" листопада 2018 р.м. ХарківСправа № 922/2979/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Буракової А.М.

при секретарі судового засідання Кудревичу М.О.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом "Адвокатського бюро ОСОБА_2", м. Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТОФА", м. Харків про стягнення 25000,00 грн. за участю представників:

позивача - ОСОБА_1

відповідача - ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

"Адвокатське бюро ОСОБА_2" (позивач) звернулося до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТОФА" (відповідач) про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за Договором про надання правової допомоги від 01.08.2018 у розмірі 25000,00 грн.

В обґрунтування позову позивач вказує, що відповідач в порушення своїх зобов'язань за Договором про надання правової допомоги від 01.08.2018 не сплатив розмір оплати послуг позивача у розмірі 25000,00 грн. В якості правових підстав позову позивач посилається на ст.ст. 173, 175, 193 ГК України, ст.ст. 11, 15, 16, 509, 526, 599 ЦК України.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 06.11.2018 було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено справу розглядати в порядку загального позовного провадження з повідомленням сторін, призначено підготовче засідання на 20.11.2018 о 11:00.

20.11.2018 судом була постановлена ухвала про відкладення підготовчого засідання на 26.11.2018 о 10:00.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні позов визнав, подав заяву про визнання позову (вх.№ 33172), в якій просив суд за результатами підготовчого провадження прийняти рішення по справі.

Відповідно до ч.3 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем.

Тому, враховуючи визнання позову відповідачем, суд дійшов висновку ухвалити рішення за результатами підготовчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення проти них, об'єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

01 серпня 2018 року між "Адвокатське бюро ОСОБА_2" (Адвокатське бюро, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТОФА" (Клієнт, відповідач) було укладено Договір про надання правової допомоги (надалі - Договір), за умовами якого Клієнт доручає, а Адвокатське бюро бере на себе зобов'язання надавати консультативні, юридичні послуги в обсязі та на умовах, передбачених даним договором.

Відповідно до п. 1.2. Договору Адвокатське бюро надає Клієнту такі види правової допомоги:

- усні та письмові консультації з правових питань та довідки з чинного законодавства України;

- складання та подання позовних заяв, клопотань, заяв, запитів, в тому числі адвокатських, відзивів на позовні заяви, відповідей на відзиви, заперечень, пояснень, апеляційних та касаційних скарг, відзивів на апеляційні та касаційні скарги та інших процесуальних документів;

- підготовка, аналіз текстів договорів, розробка пропозицій та правова експертиза проектів договорів;

- проведення правової експертизи документів фінансово-господарської діяльності Клієнта;

- участь на стороні Клієнта у переговорах з контрагентами стосовно укладення договорів;

- представництво інтересів Клієнта в судах, відносинах з фізичними та юридичними особами всіх форм власності, включаючи органи державної влади та управління;

- юридичний супровід підготовки та укладання нотаріально посвідчених договорів;

- підготовка, складання документів для державної реєстрації створення юридичної особи за законодавством України, супровід проведення реєстраційних дій у відділі реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань управління у сфері державної реєстрації департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Харківської ОСОБА_4 та приватних нотаріусів, Центрах надання адміністративних послуг.

Пунктами 2.1. та 2.2. Договору сторони погодили обсяг та повноваження Адвокатського бюро щодо надання послуг, передбачених цим договором.

Відповідно до п. 3.1. Договору Клієнт взяв на себе зобов'язання своєчасно забезпечувати позивача необхідною для виконання умов договору інформацією, у тому числі документами в потрібній кількості примірників; оплачувати витрати, необхідні для виконання доручень; своєчасно і в повному обсязі оплачувати послуги Адвокатського бюро.

Згідно п. 4.1. Договору розмір оплати послуг Адвокатського бюро Клієнтом було визначено на рівні 25000,00 грн., як Клієнт повинен сплатити Адвокатському бюро по безготівковому розрахунку на поточний рахунок у банківській установі у строк до 15 жовтня 2018 року.

20 вересня 2018 року між сторонами була укладена Додаткова угода № 1 до Договору, відповідно до умов якої сторони дійшли згоди змінити преамбулу Договору про надання правової допомоги, у зв'язку зі зміною керуючого "Адвокатське бюро", та п.6 договору (реквізити сторін).

05 жовтня 2018 року між сторонами було складено акт виконаних робіт за договором, з якого вбачається, що позивачем відповідачу було надано наступні послуги:

- юридичний супровід справ, що пов'язані з діяльністю Клієнта;

- консультації з проведення процедури державної реєстрації змін до статуту юридичної особи Клієнта, змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- підготовка проекту, погодження та супровід укладання Договорів відступлення прав вимоги №13/08-1 та №13/08-2 від 13.08.2018 року;

- підготовка проекту, погодження, супровід в органах нотаріату укладання Договорів передачі прав за Договорами іпотеки від 11.01.2018 року та від 09.07.2018 року;

- підготовка проекту, погодження та супровід в органах нотаріату укладення Договору про задоволення вимог іпотекодержателя від 12.09.2018 року;

- підготовка статутних документів юридичної особи, засновником якої є Клієнт, супровід в органах нотаріату при нотаріальному посвідченні підписів засновників на статутних документах юридичної особи, подання документів для проведення державної реєстрації.

Також, у акті виконаних робіт від 05.10.2018 за договором вказувалося, що виконавцем, за домовленістю сторін, виконані його зобов'язання, що підтверджується цим актом, і жодних претензій з боку замовника не має; всього виконано робіт на суму 25000,00 грн.

Після спливу кінцевого терміну проведення розрахунків, передбаченого п. 4.1. договору, 18.10.2018 позивачем на адресу відповідача була направлена претензія з вимогою погасити існуючу заборгованість у розмірі 25000,00 грн. за договором на протязі 7 днів з часу отримання цієї претензії.

При цьому, суд зазначає, що в матеріалах справи відсутні докази сплати відповідачем позивачу заборгованості за договором у розмірі 25000,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ч.1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч.1 ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Частина 1 ст. 628 Цивільного кодексу України передбачає, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

З огляду на вищевикладене, підтвердження матеріалами справи суми заборгованості відповідача за договором у розмірі 25000,00 грн., визнання відповідачем позову, суд прийшов до висновку про задоволення позову у повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується статтею 129 ГПК України, відповідно до якої судовий збір у розмірі 1762,00 грн. покладається на відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 124, 129 Конституції України, ст.ст. 4, 11, 12, 13, 45, 73, 74, 76, 77, 86, 123, 129, 185, 191, 236, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТОФА" (61001, м. Харків, вул. Плеханівська, 4А, код ЄДРПОУ 38775232) на користь "Адвокатського бюро ОСОБА_2" (61001, м. Харків, м-н Героїв Небесної Сотні, 14/1, код ЄДРПОУ 40034098) заборгованість за Договором про надання правової допомоги від 01.08.2018 у розмірі 25000,00 грн. та 1762,00 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржене безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складання повного рішення.

Позивач: "Адвокатське бюро ОСОБА_2" (61001, м. Харків, м-н Героїв Небесної Сотні, 14/1, код ЄДРПОУ 40034098).

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "ТОФА" (61001, м. Харків, вул. Плеханівська, 4А, код ЄДРПОУ 38775232).

Повне рішення складено 05.12.2018 р.

Суддя ОСОБА_5

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.11.2018
Оприлюднено06.12.2018
Номер документу78322952
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2979/18

Рішення від 26.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Буракова А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні