Рішення
від 05.12.2018 по справі 711/8440/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/8440/18

Провадження № 2/711/2382/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

4 грудня 2018 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого - судді Скляренко В.М.

при секретарі Слабко Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Азот про стягнення заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до Придніпровського районного суду м. Черкаси з позовом до Публічного акціонерного товариства Азот про стягнення заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку.

В обґрунтування позову вказує, що він з 25.07.2014 року по 02.11.2017 року працював у ПАТ Азот та був звільнений з 02.11.2017 року на підставі наказу відповідача за ст. 38 КЗпП України (за власним бажанням). Однак в день звільнення розрахунок з ним проведений не був. Зокрема не було виплачено заробітну плату за лютий-травень 2017 року, а також за жовтень 2017 року та за два дні листопада 2017 року. Після його звільнення відповідач в періодичному порядку виплачував йому заборгованість по заробітній платі, однак всього боргу в повному обсязі не сплатив. На час подачі позову до суду вказана сума складає 11145 грн. 05 коп.

Відповідно до ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівнику при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Відповідно до ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Вказує, що сума заборгованості по заробітній платі складає 11145 грн. 05 коп., а середній заробіток за час затримки розрахунку за період з 03.02.2017 року по 05.10.2018 року складає 116809 грн. 77 коп., виходячи із розрахунку: 505 грн. 67 коп. (середньоденна заробітна плата) х 231 робочий день (період затримки розрахунку) = 116809 грн. 77 коп.

А тому, просить стягнути з ПАТ Азот на його користь заробітну плату в розмірі 11145 грн. 05 коп. та середній заробіток за час затримки розрахунку з 03.02.2017 року по 05.10.2018 року в сумі 116809 грн. 77 коп.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 09.10.2018 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху.

26.10.2018 року позивач ОСОБА_1 подав до суду заяву про виправлення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 30.10.2018 року позовну заяву ОСОБА_1 прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі, визначено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження (з викликом сторін). Сторонам встановлено строк для подачі заяв по суті справи.

04.12.2018 року відповідачем подано відзив на позовну заяву ОСОБА_1, в якому останній просить врахувати, що в порушенні строків здійснення розрахунку при звільненні позивача відсутня вина ПАТ Азот , оскільки діяльність підприємства поставлена в залежність від ціни на природний газ та вартості імпортних мінеральних добрив і в зв'язку з цим з 07.03.2017 року відбулася повна зупинка виробництва, яке було відновлено лише з червня 2017 року, що призвело до скрутного матеріального становища. Крім того, просив врахувати, що державним виконавцем було накладено ряд арештів на рахунки ПАТ Азот , що виключало можливість виплати заробітної плати працівникам підприємства. Також просив врахувати, що розмір середнього заробітку за час затримки розрахунку, який позивач просить стягнути на його користь, є значно більшим самої заборгованості по заробітній платі, тому має бути зменшений для збереження принципу співмірності. Також вказує, що позивачем не вірно розрахований середній заробіток за час затримки розрахунку, оскільки його середньоденна заробітна плата складала іншу суму ніж та, яка була взята до обрахунку позивачем. Крім того, позивачем не враховано, що із середнього заробітку за час затримки розрахунку також необхідно відрахувати всі обов'язкові податки та платежі. Тому просив відмовити в задоволенні позову.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, хоча про день, час та місце розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку. В поданій до суду 02.11.2018 року заяву просив розглядати справу без його участі та вказав, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

В судове засідання представник відповідача - ПАТ Азот не з'явився, не повідомивши суд про причину неявки, хоча про день, час та місце розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку. 04.12.2018 року представником ПАТ Азот на адресу суду був направлений письмовий відзив на позовну заяву, в якому він просив відмовити в задоволенні позову з підстав, викладених в відзиві.

Неявка сторін, належним чином повідомлених про день, час та місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи, тому судом було ухвалене рішення про розгляд справи у відсутність сторін на підставі, наданих ними доказів.

Суд, дослідивши матеріали справи, в тому числі відзив та позовну заяву, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках

Відповідно до положень ст.ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

В судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_1 з 25.07.2014 року працював на посаді апаратника очищення газу 4-ого розряду технологічного персоналу цеху А-5, що стверджується даними трудової книжки позивача (а.с. 5-6).

Наказом ПАТ Азот № 808-вк від 01.11.2017 року ОСОБА_1 був звільнений з роботи з 02.11.2017 року на підставі ст. 38 КЗпП України (за власним бажанням). В день звільнення розрахунок з позивачем проведений не був, а саме не було виплачено заробітну плату з лютого 2017 року по травень 2017 року.

Як вбачається з довідки ПАТ Азот від 30.11.2018 року № 847, доданої до відзиву на позовну заяву, заборгованість по заробітній платі ОСОБА_1 станом на 27.11.2018 року складає: 11145 грн. 05 коп., а саме: за лютий 2017 року - 3042 грн. 59 коп., за березень 2017 року - 5216 грн. 69 коп., за квітень 2017 року - 1583 грн. 96 коп., за травень 2017 року - 1301 грн. 81 коп.

Відповідно до ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП України.

Відповідно до ст. 116 КЗпП України відповідач повинен був у день звільнення ОСОБА_1 виплатити всі належні йому суми, а в разі спору про розмір цих сум виплатити не оспорювану ним суму, однак цього не зробив.

Відповідно до ст. 55 Конституції України та ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, або державні чи суспільні інтереси. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України (ст. 5 ЦПК України).

Відповідно до статті 3 КЗпП України законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Статтею 4 КЗпП України визначено, що законодавство про працю складається з КЗпП України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього.

Відносини, які виникають між працівником і роботодавцем із приводу оплати праці, у тому числі й у зв'язку з порушенням строків виплати заробітної плати, регулюються трудовим законодавством, а саме: КЗпП України; Законом України: Про оплату праці .

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Питання державного і договірного регулювання оплати праці, прав працівників на оплату праці та їх захисту визначається цим Кодексом, Законом України Про оплату праці та інш. нормативно-правовими актами (ст. 94 КЗпП України).

Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавцем, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст. 115 ч.1 КЗпП України).

Як передбачено ст. 116 згаданого Кодексу, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівнику при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювань ним суму.

Оскільки в судовому засіданні встановлено, що повний розрахунок з позивачем ОСОБА_1 в день його звільнення проведений не був та не проведений до даного часу, а саме не виплачена заробітна плата за лютий-травень 2017 року в сумі 11145 грн. 05 коп., що стверджується довідкою ПАТ Азот від 30.11.2018 року № 847, суд приходить до висновку про задоволення позову в цій частині та стягнення з відповідача - ПАТ Азот на користь позивача ОСОБА_1 нарахованої, але не виплаченої заробітної плати за лютий-травень 2017 року в сумі 11145 грн. 05 коп.

Разом з тим, на думку суду, підлягають до задоволення і позовні вимоги позивача ОСОБА_1 в частині стягнення з відповідача - ПАТ Азот на його користь середнього заробітку за час затримки розрахунку за період з 03.11.2017 року по день винесення рішення суду в сумі, яка складає 148370 грн. 40 коп., виходячи із наступного.

Статтею 117 КЗпП України передбачено, що в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

Крім того, відповідно до п. 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.12.1999 року №13 Про практику застосування судами законодавства про оплату праці - установивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв'язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі, - наступного дня після пред'явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставі ст. 117 КЗпП стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а при не проведенні його до розгляду справи - по день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутності в цьому своєї вини . Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Всупереч вимогам ст. 81 ЦПК відповідачем не надано суду ніяких доказів того, що у порушенні прав позивача на своєчасне отримання заробітної плати відсутня вина відповідача. До того ж, під час розгляду справи не встановлено вини позивача ОСОБА_1, як працівника підприємства, у виникненні становища, яке призвело до затримки розрахунку по заробітній платі.

При цьому суд вважає, що сам по собі факт відсутності коштів на підприємстві, як підстава для звільнення від відповідальності за порушення строків розрахунку по заробітній платі, є необґрунтованими.

В цьому контексті суд звертає увагу, що у своїй практиці Верховний Суд України неодноразово зазначав, що аналіз змісту ст.ст. 116, 117 КЗпП дає підстави для висновку про те, що відсутність фінансово-господарської діяльності або коштів у роботодавця не виключає його вини за невиплату належних звільненому працівникові коштів та не звільняє роботодавця від відповідальності, передбаченої статтею 117 КЗпП України (постанова №6-2163цс16 від 31.05.2017 року, №6-259цс17 від 13.03.2017 року). Аналогічні роз'яснення викладені і в п. 20 постанови пленуму Верховного Суду України від 24.12.1999р. №13 Про практику застосування судами законодавства про оплату праці .

Наявність арешту на рахунках відповідача, що накладений постановами державного виконавця від 29.05.2017 року та від 11.04.2017 року також не виправдовує затримку розрахунку при звільненні. До того ж відповідачем не надано доказів відсутності в нього коштів, що перевищують обсяг фінансового ресурсу, який був арештований.

Враховуючи, що відповідачем - ПАТ Азот до теперішнього часу так і не здійснено повного розрахунку з позивачем ОСОБА_1, вимоги позивача про стягнення з відповідача на його користь середнього заробітку за період затримки розрахунку є законними та підлягають до задоволення.

При цьому суд звертає увагу, що за змістом ч. 2 ст. 117 КЗпП підставою для зменшення судом розміру середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільнені є виключно наявність таких умов: 1) наявність спору між працівником та роботодавцем з приводу розміру належних до виплати працівникові сум за трудовим договором на день звільнення; 2) виникнення спору між роботодавцем та працівником після того, як належні до виплати працівникові суми за трудовим договором у зв'язку з його звільненням повинні бути сплачені роботодавцем; 3) прийняття судом рішення щодо часткового задоволення вимог працівника про виплату належних йому при звільненні сум у строки, визначені ст.116 цього Кодексу. Оскільки жодної з зазначених обставин в даному випадку судом не встановлено то правові підстави для зменшення розміру середнього заробітку за час затримки розрахунку відповідача з позивачем відсутні. Зазначений висновок узгоджується з правовою позицією, викладеною в постанові ВСУ від 13.03.2017 року у справі №6-259цс17.

За таких обставин до стягнення з відповідача - ПАТ Азот на користь позивача ОСОБА_1 підлягає середній заробіток за весь час затримки розрахунку, а саме за період з 03.11.2017 року по 04.12.2018 року (день винесення рішення суду), оскільки між сторонами відсутній спір про розмір належних до виплати позивачу сум після його звільнення. Розмір заборгованості в загальній сумі 11145 грн. 05 коп. визнається відповідачем - ПАТ Азот та підтверджується довідкою від 30.11.2018 року № 847, яка додана до відзиву на позовну заяву.

Період затримки складає 370 днів (враховуючи п'ятиденний робочий тиждень), з 03.11.2017 року по 04.12.2018 року (день винесення рішення). Середня заробітна плата позивача ОСОБА_1 за останні два місяці які передували звільненню складає 549 грн. 52 коп., що стверджується довідкою ПАТ Азот від 30.11.2018 року вих. №848, яка додана до відзиву на позовну заяву.

Таким чином до стягнення з відповідача - ПАТ Азот на користь позивача ОСОБА_1 підлягає середній заробіток за час затримки розрахунку в сумі 148370 грн. 40 коп., виходячи із наступного розрахунку: 549 грн. 52 коп. /середній заробіток/ х 370 днів /період затримки розрахунку/ = 148370 грн. 40 коп.

При цьому, суд не вважає це збільшенням позовних вимог, оскільки відповідно до чинного законодавства середній заробіток за час затримки розрахунку підлягає стягненню за весь час затримки такого розрахунку, а при не проведенні його до розгляду справи - по день постановлення рішення, що в даному випадку і застосовано судом так, як розрахунок з позивачем не проведений до даного часу.

Оскільки розмір середньоденної заробітної плати ОСОБА_1 в сумі 549 грн. 02 коп. визначено із нарахованої заробітної плати до утримання податків та обов'язкових платежів, то середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 03.11.2017 року по 04.12.2018 року в сумі 148370 грн. 40 коп. на користь ОСОБА_1 необхідно стягнути із відрахуванням (утриманням) при виплаті податків та обов'язкових платежів передбачених законодавством України.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача - ПАТ Азот на користь позивача ОСОБА_1 сплачений ним при подачі позову судовий збір в розмірі 1168 грн. 09 коп. (квитанція від 20.10.2018 року) та на користь держави - в розмірі 427 грн. 07 коп.

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України, Законом України Про оплату праці , ст.ст. 3, 4, 94, 115, 116, 117, 233, 238, 237-1 КЗпП, постановою Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.12.1999 року Про застосування судами законодавства про оплату праці , правовими позиціями ВСУ, рішенням КСУ № від 15.10.2013 року № 9- рп/2013, Законом України Про судовий збір , ст.ст. 4, 11, 141, 258, 430 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Азот про стягнення заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку - задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства Азот (18014, м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 72, код ЄДРПОУ 00203826) на користь ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого та проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1) невиплачену заробітну плату в сумі 11145 грн. 05 коп.; середній заробіток за час затримки розрахунку в сумі 148370 грн. 40 коп., з відрахуванням при виплаті всіх обов'язкових податків та платежів.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства Азот (18014, м. Черкаси, вул. Героїв Холодного Яру, 72, код ЄДРПОУ 00203826) на користь ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого та проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_1) судовий збір в розмірі 1168 грн. 09 коп. та на користь держави - в розмірі 427 грн. 07 коп.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Черкаської області на протязі тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення суду складений 05.12.2018 року.

Головуючий: В.М. Скляренко

Дата ухвалення рішення05.12.2018
Оприлюднено06.12.2018

Судовий реєстр по справі —711/8440/18

Рішення від 05.12.2018

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Рішення від 04.12.2018

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні