Вирок
від 09.11.2018 по справі 757/20556/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/20556/18-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.11.2018 Печерський районний суд м. Києва в складі :

головуючогосудді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця м. Києва, з середньою освітою, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.2051 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_4 в кінці листопада 2017 року, у денний час, знаходячись на території Святошинського району м. Києва, біля залізничної станції «Святошин» познайомився з невстановленою особою, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, та погодився на пропозицію за грошову винагороду, яку буде отримувати пізніше, документально значитись засновником та директором Товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніан Електронікс» (код ЄДРПОУ 37102801). Усвідомлюючи противоправний характер дій, запропонованих невстановленою особою, ОСОБА_4 , діючи з корисливих мотивів, не маючи у дійсності наміру здійснювати господарську діяльність, погодився на таку незаконну пропозицію.

Одразу після цього, реалізовуючи спільний з невстановленою особою, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичної особи підприємця, ОСОБА_4 на території Святошинського району м. Києва, біля залізничноїстанції «Святошин»надав даній невстановленій особі, відносно якого матеріали виділені в окреме провадження, паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 виданий Святошинським РУ ГУ МВС України в місті Києві від 11.07.2002, та довідку про присвоєння йому ідентифікаційного номеру № НОМЕР_2 .

Після чого з метою подальшої реалізації попередньо обумовлених з невстановленою особою, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, спільних злочинних намірів, 24 листопада 2017 року ОСОБА_4 з вищевказаною невстановленою особою, прибув за адресою АДРЕСА_2 до приватного нотаріуса ОСОБА_5 , яка не була обізнана про протиправний характер його дій, де на підпис ОСОБА_4 були надані заздалегідь підготовлені за невстановлених обставин документи, а саме:

- протокол №5 загальних зборів Учасників ТОВ «Юкрейніан Електронікс» від 23.11.2017 на 1 аркуші, який містив неправдиві відомості про передачу ОСОБА_4 статутного капіталу ТОВ «Юкрейніан Електронікс» в розмірі 100% та призначення його на посаду директора цього товариства;

- договір купівлі-продажу (оплатного відступлення) частки (корпоративних прав) в статутному капіталі товариства від 23 листопада 2017 року на 1 аркуші, який містив неправдиві відомості про придбання ОСОБА_4 у ОСОБА_6 частки у статутному капіталі ТОВ «Юкрейніан Електронікс» в розмірі 100%;

- Статут ТОВ «Юкрейніан Електронікс» на 15 аркушах, який містив неправдиві відомості, щодо власника та директора підприємства ОСОБА_4 ;

- заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 24 листопада 2017 року на 6 аркушах, яка містила неправдиві відомості, щодо власника та директора підприємства ОСОБА_4 .

Реалізовуючи злочинний умисел та діючи за вказівкою цієї невстановленої слідством особи, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, ОСОБА_4 особисто підписав вищезгадані документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичної особи підприємця, а саме: ТОВ «Юкрейніан Електронікс» (код ЄДРПОУ 37102801), які в подальшому разом із заявою передав невстановленій слідством особі, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, за що ОСОБА_4 отримав від невстановленої досудовим слідством особи грошову винагороду у розмірі 200 гривень.

При цьому, ОСОБА_4 достовірно усвідомлював про відсутність у нього фінансових ресурсів для придбання часток в статутних капіталах вищезазначених підприємств, навиків і досвіду для виконання таких обов`язків, зайняття підприємницькою діяльністю у цілому та не мав наміру здійснювати після перереєстрації на своє ім`я ТОВ «Юкрейніан Електронікс» (код ЄДРПОУ 37102801) фінансово-господарську діяльність.

Крім того, ОСОБА_4 розумів, що фактично виконувати обов`язки засновників та посадової особи ТОВ «Юкрейніан Електронікс» (код ЄДРПОУ 37102801) наміру не мав та у подальшому їх не виконуватиме, оскільки не мав бажання займатись підприємницькою діяльністю, статутний капітал ТОВ «Юкрейніан Електронікс» (код ЄДРПОУ 37102801) не формуватиме, правами засновника та службової особи підприємства не користуватиметься, фінансово-господарською та поточною діяльністю товариства не займатиметься.

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_4 розумів, що вносить завідомо неправдиві відомості у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної перереєстрації ТОВ «Юкрейніан Електронікс» (код ЄДРПОУ 37102801), проте, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди, вчинив такі дії за попередньою змовою групою осіб.

У подальшому невстановленою особою, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, використовуючи раніше підписані за наведених обставин ОСОБА_4 документи, 24 листопада 2017 року здійснено проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Юкрейніан Електронікс» (код ЄДРПОУ 37102801) шляхом подачі цих документів до Шевченківської районної в місті Києві державній адміністрації за адресою: м.Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4, про що у той же день внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст.205-1 КК України.

В судовому засіданні обвинувачений винним себе в інкримінованому діянні визнав повністю, підтвердив показання, які надані ним під час досудового провадження, розповів про обставини вчиненого кримінального правопорушення відповідно до пред`явленого обвинувачення.

Дійсно, він, за наведених обставин, вніс у документи завідомо неправдиві відомості,вказав, що кається у скоєному, зробив для себе відповідні висновки.

В судовому засіданні ухвалою головуючого визнано недоцільним дослідження доказів у провадженні стосовно обставин внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, зокрема, стосовно місця, часу вчинення діяння, мотивів, способу, проти чого не заперечували учасники судового провадження, з урахуванням зрозумілості змісту цих обставин і добровільності відповідної позиції.

Таким чином, суд приходить до висновку про доведеність пред`явленого обвинувачення на підставі належних достатніх даних (доказів) у провадженні.

Умисні дії ОСОБА_4 , які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, за попередньою змовою групою осіб, суд кваліфікує за ч. 2 ст.205-1 КК України.

При призначенні міри покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, те, що він є злочином невеликої тяжкості.

У відповідності до ст. 66 КК України обставини, що пом`якшують покарання, обвинуваченого - є щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

У відповідності до ст. 67 КК України обставиною, що обтяжує покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про можливість виправлення обвинуваченого без ізоляції від суспільства і необхідності застосування ст. 75 КК України, звільнивши останнього від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком та покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Цивільний позов по справі не заявлено.

Судові витрати стягнути з ОСОБА_4 на користь держави.

На підставі викладеного та керуючись ст. 373, 374 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205-1 КК України, та призначити йому покарання у виді 3 років обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

На підставі ст.76 КК України покласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки: - періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; - повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; - не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судові витрати за проведення судово-почеркознавчої експертизи №8-4/728 від 04.04.2018 року в розмірі 1144 грн.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення, копія вироку вручається обвинуваченому та прокурору негайно.

СУДДЯ ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78343073
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/20556/18-к

Ухвала від 03.02.2020

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Оздоба М. О.

Вирок від 09.11.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 09.11.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

Ухвала від 04.05.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Білоцерківець О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні