Рішення
від 30.11.2018 по справі 333/4084/18
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Унікальний номер справи 333/4084/18

Номер провадження 2/333/2206/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

м. Запоріжжя 30 листопада 2018 р.

Комунарський районний суд м. Запоріжжя в складі: суддя Фунжий О.А., за участю секретаря судового засідання Лященко В.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовною заявою

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Олімпійська 18-А до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку, -

в с т а н о в и в :

06 серпня 2018 р. позивач звернувся до суду з позовною заявою про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку.

Позовні вимоги мотивовано тим, що відповідачі є споживачами з надання послуг з утримання будинку. Позивач надає відповідачам, які мешкають в квартирі АДРЕСА_1, послуги з утримання будинку, а відповідачі повинні своєчасно сплачувати надані послуги не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним. Відповідачі не здійснюють оплату за отримання послуг, у зв'язку з чим станом на 01 червня 2018 р. сума заборгованості складає 2 940,78 грн. З наведених підстав позивач просить суд стягнути з відповідачів вказану суму, а також витрати на сплату судового збору.

Ухвалою суду від 20 серпня 2018 р. відкрито провадження, розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, встановлено строк для подачі сторонами заяв по суті позову.

Оскільки у встановлений законом строк сторонами не надано заяв по суті позову, ухвалою суду від 16 листопада 2018 р. розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, наполягаючи на задоволенні позову.

Відповідачі, будучи належним чином повідомленими про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання не з'явилися без повідомлення причин, в зв'язку з чим суд у відповідності зі ст. 280 ЦПК України ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, проти чого позивач не заперечує .

Позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно зі ст. 13 ч.1 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Відповідно до ст. 81 ч.1 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 5 ч.1 Закону України Про житлово-комунальні послуги до житлово-комунальних послуг належать житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

Наданими позивачем документами встановлено, що протоколом загальних зборів №1 від 13 квітня 2016 р. створено Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Олімпійська 18А , яке діє на підставі статуту, затвердженого загальними зборами об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Актом приймання-передачі від 31 серпня 2016 р. буд. 18А по вул. Олімпійській в м. Запоріжжя з господарського відання міського комунального підприємства Основаніє передано в управління об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку Олімпійська 18А .

Відповідно до п.1 Розділу І Статуту, Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Олімпійська 18А створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку №18А на вул. Олімпійській в м. Запоріжжя відповідно до Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Згідно з п.2 Розділу V Статуту сплата встановлених загальними зборами об'єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів, відшкодування комунальних послуг у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об'єднання, є обов'язковою для всіх співвласників.

У відповідності з п. 2 Розділу VІ Статуту співвласник зобов'язаний регулярні платежі, внески, збори, відшкодування комунальних послуг здійснювати у повному обсязі не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним.

Оскільки відповідачі проживають в ІНФОРМАЦІЯ_1, вони є співвласниками вказаної квартири, і в свою чергу є членами Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Олімпійська 18А .

Протоколом загальних зборів членів об'єднання співвласників будинку від 13 квітня 2016 р. затверджено вартість утримання будинку за один квадратний метр у розмірі 3 грн., який діяв до 01 квітня 2018 р.; протоколом установчих зборів по створенню об'єднання співвласників багатоквартирного будинку від 01 квітня 2018 р. діючий тариф змінено, ціна утримання будинку за один квадратний метр становить 4 грн.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачі мають заборгованість за послуги з утримання будинку за період з 01 вересня 2016 р. по 01 травня 2018 р. у сумі 2 940,78 грн.

Відповідно до положень ст. 10 , ст. 15 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, в тому числі, визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників. Співвласник зобов'язаний, серед іншого, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

На підставі ч.1 ст.17 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов'язків об'єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об'єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Згідно з ч. 6 ст. 21 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об'єднання відповідно до законодавства та статуту об'єднання.

Оскільки відповідачі ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 є власниками вказаної квартири та споживачами житлово-комунальних послуг, вони зобов'язані своєчасно здійснювати оплату за отримані послуги з утримання будинку.

У відповідності зі ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачі свої обов'язки по сплаті послуг за утримання будинку не виконують, у зв'язку з чим станом на 01 червня 2018 р. виникла заборгованість на суму 2 940,78 грн. (а.с. 33)

Згідно зі ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки судом встановлено, що відповідачі не сплатили позивачеві за надані послуги з утримання будинку, суд вважає за необхідне стягнути солідарно з них на користь позивача вказану вище суму.

Заявлена позивачем вимога про стягнення з відповідачів судового збору у розмірі 2 649,17 грн. не підлягає задоволенню, оскільки в матеріалах справи міститься платіжне доручення про сплату позивачем судового збору у розмірі 1 762,00 грн., який і підлягає стягненню.

У відповідності зі ст. 141 ч.2 п.1 ЦПК України з відповідачів на користь позивача необхідно стягнути витрати на сплату судового збору по 587,33 грн. з кожного.

На підставі викладеного, керуючись ст. 625 ЦК України, ст. 141, 263-265, 280-283, 354 ЦПК України, суд

В и р і ш и в :

Позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Олімпійська 18-А до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, ОСОБА_2, РНОКПП НОМЕР_2, ОСОБА_3, РНОКПП НОМЕР_3, на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Олімпійська 18-А (ЄДРПОУ 40450384) заборгованість за надані послуги з утримання будинку за період з 01 вересня 2016 р. по 01 травня 2018 р. у сумі 2 940,78 грн.

Стягнути з ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, ОСОБА_2, РНОКПП НОМЕР_2, ОСОБА_3, РНОКПП НОМЕР_3, на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Олімпійська 18-А (ЄДРПОУ 40450384) витрати на сплату судового збору по 587,33 грн. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в Запорізький апеляційний суд через Комунарський районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його складення.

Суддя О.А.Фунжий

Дата ухвалення рішення30.11.2018
Оприлюднено10.12.2018
Номер документу78348551
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —333/4084/18

Рішення від 30.11.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Фунжий О. А.

Ухвала від 16.11.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Фунжий О. А.

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Фунжий О. А.

Ухвала від 08.08.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Фунжий О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні