Ухвала
від 05.12.2018 по справі 569/23051/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/23051/18

УХВАЛА

05 грудня 2018 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого СВ Рівненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області ОСОБА_3 (далі - слідчий) розглянувши у судовому засіданні в м. Рівне, клопотання слідчого про обшук, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий, в межах кримінального провадження №12018180010005636 від 17.09.2018 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 200 КК України (далі це ж кримінальне провадження), звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Рівненської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , у якому просить надати дозвіл на проведення обшуку у житловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання майна, перелік якого наведено у клопотанні.

Слідчий у клопотанні вказує, що 17.09.2018 До Рівненського ВП надійшов рапорт від начальника ВКП в Рівненській області Поліського управління майора поліції ОСОБА_5 , про те, що невстановлені особи перебуваючи на території Рівненської області, за допомогою електронної системи миттєвих розрахунків шляхом передачі майнових прав, облік у яких здійснюється за допомогою спеціальних розписок здійснюють купівлю та продаж електронних грошей.

Слідчий у клопотанні зазначає, що у ході досудового розслідування встановлено, що громадянин ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець м. Рівне, не маючи ліцензії від НБУ, незаконно використовує електронні гроші в системах «Webmoney» та «Яндекс.Деньги», а саме надає послуги з вводу/виводу електронних грошей, а також зареєстрований учасником в міжнародній системі розрахунків « ІНФОРМАЦІЯ_2 », має змогу та здійснює фінансово-валютні операції із електронними грошима у вигляді «Вебмані», долучати фінансування та укладати фінансові угоди з обміну даних титульних знаків за допомогою належного йому веб-сайту https://me24.com.ua/. Також ОСОБА_6 має дозвіл на видачу начальних атестатів ОСОБА_7 . В ході огляду веб-сайту «me24.com.ua» виявлено два зареєстрованих персональних атестата WMID - 413738854107 та 413483251593, під час оформлення яких вказувалися дані ОСОБА_6 . Для підтримання функціонування веб-обмінника «me24.com.ua», вищезгаданий громадянин використовує номер мобільного телефону НОМЕР_1 та встановлені на ньому месенджери.

Реєстрація доменного імені «me24.com.ua» здійснювалось ТОВ «Перший Український Інтернет - Реєстратор», який фізично розташований в м. Дніпро. Відповідно до отриманої відповіді на запит від 19.09.2018 № 426/01/38/21-2018, вказувались наступні дані: ОСОБА_8 , АДРЕСА_2 , НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , НОМЕР_3 . Оплата здійснювалась з використанням електронного гаманця НОМЕР_4 .

Під час моніторингу мережі Інтернет було віднайдено інформацію, котра відображена та зафіксовано в протоколі огляду, щодо надання послуг по обміну титульних знаків за допомогою веб-обмінника «me24.com.ua» в м. Харків.

В ході аналізу та перевірки отриманої інформації встановлено, що реєстрацію доменного імені здійснював ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець с. Оженин, Острозького району, Рівненської області, проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до ухвали слідчого судді Рівненського міського суду отримано тимчасовий доступ до документів, про рух грошових коштів по картковим рахункам емітовані АТ КБ «Приватбанк», котрі належать ОСОБА_6 , та стало відомо, що вищезгадані карткові рахунки належать останньому, який використовує їх для здійснення своєї протиправної діяльності щодо функціонування електронного обмінника.

Обготівкування грошових коштів з карткових рахунків здійснюється ОСОБА_6 в м. Рівне та він використовує їх для сплати комунальних та інших платежів.

Слідчий доводить, що 05.11.2018 в якості свідка було допитано ОСОБА_9 , який вказав, що 02.11.2018 за допомогою веб-обмінника «me24.com.ua», ним було здійснено купівлю 50 титульних знаків «WME» Webmoney, котрі в результаті були перераховані з електронного гаманця № НОМЕР_5 , на гаманець № НОМЕР_6 ОСОБА_9 , за що даному веб-сайту, а саме адміністратору було сплачено грошові кошти у сумі 1676,02 гривень. Під час обміну титульних знаків громадянин ОСОБА_9 використав власний картковий рахунок № НОМЕР_7 та грошові кошти у сумі 1676,02 гривень, котрі в подальшому були зараховані на картковий рахунок № НОМЕР_8 , котрий належить ОСОБА_6 ..

Також, 10.11.2018 в якості свідка було допитано інспектора ВПК в Рівненській області ОСОБА_10 , який повідомив, що відповідно до чинного законодавства у Національному банку України, а саме у Реєстрі відсутні відомості про платіжні системи/міжнародні системи Інтернет - розрахунків «WebMoney Transfer», « ОСОБА_11 » та «Яндекс.Деньги». А також, послідовну схему переведення (конвертація) електронних грошей на готівку ОСОБА_6 .

Слідчий також зазначає, що в ході виконання доручення слідчого було встановлено, що зареєстровані учасники в міжнародній системі розрахунків « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , мають змогу вести облік, обмінювати розрахункові засоби, долучати фінансування та укладати фінансові угоди з обміну титульних знаків Webmoney та інших електронних засобів за допомогою належних їм веб-сайтів ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ІНФОРМАЦІЯ_9 . Для взаємодії з іншими учасниками системи кожен потенційний учасник надає свої необхідні дані, які проходять перевірку та підтвердження їх достовірності через розподілений сервіс WM-атестації.

В ході аналізу даних веб-обмінників стало відомо, що при реєстрації доменних імен на Інтернет - ресурсі ІНФОРМАЦІЯ_10 вказувались дані компанії UAIIT LTD, назва « ІНФОРМАЦІЯ_11 », контактна особа ОСОБА_13 , з зазначенням мобільного телефону та місця знаходження. Під час перегляду веб-сайтів ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ІНФОРМАЦІЯ_9 стало відомо, що номери стільникового зв`язку НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , котрі використовують дані веб-сайти для зв`язку з клієнтами та обміну електронної та криптовалюти належать ОСОБА_12 , ОСОБА_14 , котрі для своєї злочинної діяльності дані особи використовують належні їм карткові рахунки.

Слідчий вказує, що 09.11.2018 в якості свідка було допитано ОСОБА_15 , який повідомив, що 02.11.2018 за допомогою веб-обмінника wmcash24.com/, ним було здійснено купівлю 2000 титульних знаків QIWI RUB платіжної системи «QIWI Walet», котрі в результаті були перераховані з електронного гаманця НОМЕР_12 , на гаманець НОМЕР_13 ОСОБА_15 , за що даному веб-сайту, а саме адміністратору було сплачено грошові кошти у сумі 1005.03 гривень на наданий ним картковий рахунок № НОМЕР_14 , АТ КБ «Приватбанк», котрий належить ОСОБА_16 .

З метою встановлення осіб причетних до протиправної діяльності, було здійснено запит на ТОВ «ЄМАРКЕТ Україна», та отримано інформацію, що особа на ім`я ОСОБА_17 , вказуючи дані: м. Здолбунів, Рівненської області, номер стільникового зв`язку НОМЕР_10 та електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_12 , використовуючи ІР НОМЕР_15 розмістив оголошення щодо продажів нерухомості по адресам АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4 . Оплату за користування доменними іменами та послугами хостингу веб-сайтів ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , та ІНФОРМАЦІЯ_9 здійснюється з належних їм електронних гаманців таких платіжних систем як Webmoney.

В ході проведених заходів встановлено, що номер стільникового зв`язку НОМЕР_10 вказаний на офіційному веб-сайті ТОВ «Українські Інтелектуальні Інтернет Технології», керівник ОСОБА_13 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , що надає послуги з розробки та розкрутки сайтів, а також весь спектр Інтернет послуг.

Також слідчий зазначає, що проведеними заходами встановлено, що документи, технічні засоби збереження інформації, чорнові записи та комп`ютерна техніка, які можуть свідчити про вчинення злочину ОСОБА_6 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та іншими особами причетними до вчинення кримінального правопорушення, можуть знаходитись, зокрема АДРЕСА_1 адреса фактичного адміністрування веб-сайту https://me24.com.ua/ ОСОБА_6 .

Згідно безкоштовного запиту з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна власником будинку АДРЕСА_1 є ТОВ «Рівне-офіс» (код ЄДРПОУ 33276824).

Покликаючись на наведене, слідчий вказує на необхідність у проведенні обшуку, за адресою фактичного адміністрування веб-сайту https://me24.com.ua/ ОСОБА_6 , де знаходяться документи, технічні засоби збереження інформації, чорнові записи та комп`ютерна техніка, що мають відношення до вчинення злочину.

Заслухавши слідчого, який клопотання підтримав, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Відповідно доч.1ст.234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Оцінюючи клопотання, яке відповідає вимогам встановленим ч.3 ст. 234 КПК України, та надані до клопотання матеріали, в т.ч. показання свідка ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , які підтвердили причетність ОСОБА_6 до вчинення зазначеного злочину, а також, що останній за вищевказаною адресою адресою фактичного адміністрування веб-сайту зберігає документи, технічні засоби збереження інформації, чорнові записи та комп`ютерну техніку, що мають відношення до вчинення злочину, доведені слідчим підстави передбачені ч.5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя вважає їх достатніми для проведення обшуку за вищевказаною адресою, з метою відшукання майна, про яке йдеться у клопотанні, і саме обшук, є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання речей, які мають значення для досудового розслідування.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України,

УХВАЛИВ:

Надати дозвіл на проведення обшуку у кабінеті 206, в будинку на АДРЕСА_5 , який відповідно до інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна, належить ТОВ «Рівне-офіс», за адресою фактичного адміністрування веб-сайту https://me24.com.ua ОСОБА_6 з метою відшукання документів, мобільних телефонів, смартфонів, планшетів, ноутбуків, персональних комп`ютерів, котрі використовуються останнім для адміністрування веб-сайту та прийому замовлень щодо обміну електронних грошей, грошових коштів здобутих злочинним шляхом.

Строк дії ухвали 10 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення05.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78369552
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —569/23051/18

Ухвала від 05.12.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні