Рішення
від 29.11.2018 по справі 554/7834/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 29.11.2018 Справа № 554/7834/18

Справа №554/7834/18

Провадження №2/554/3153/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2018 року м. Полтава

Октябрський районний суд м.Полтави в складі суду :

судді Блажко І.О.

при секретарі Кучеренко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до обслуговуючого кооперативу Автогаражний колектив Сади , виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради про визнання права власності на самочинно збудований гараж , -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду із позовною заявою до відповідачів обслуговуючого кооперативу АК Сади , виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради про визнання права власності на самочинно збудований гараж. В якій прохала: визнати за ОСОБА_1 право власності на гараж №90, ряд 1, загальною площею забудови 23,8 м.кв., що розташований в обслуговуючому кооперативі Автогаражний колектив Сади за адресою: м. Полтава, вул. Ярошенка,25 Г .В обґрунтування позову зазначила, що ОСОБА_1 є членом ОК АК Сади , який розташовано за адресою: м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Г, і має гараж №90 в 1-му ряду. ОСОБА_1 на підставі ордеру , було надано право на зайняття гаражу (боксу) в гаражному кооперативі. Вищевказаний гараж вона побудувала самостійно у 1997 році, і з того часу користується ним. Заборгованості по оплаті пайових та встановлених платежів і за використання електроенергії не має. З метою прийняття в експлуатацію самовільно збудованого гаражу ОСОБА_1 зверталася до ДАБІ України з відповідною заявою. За наслідками звернення отримала відповідь, відповідно до якої рекомендовано звернутися до суду для визнання права власності на гараж, через що звертається до суду з даним позовом.

01жовтня 2018 року ухвалою суду відкрито провадження у справі . (а.с.18)

30 жовтня 2018 року ухвалою суду відкладено розгляд справи. (а.с.29-30)

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, надавши суду заяву про розгляд справи без її участі, зазначивши, що позовні вимоги підтримує, та прохає їх задовольнити у повному обсязі. (а.с.37).

Відповідач обслуговуючоий кооператив Автогаражний колектив Сади до суду представника не направив, надіславши суду заяву, в якій зазначили, що прохають розглядати справу без їхньої участі та що при винесенні рішення покладаються на розсуд суду. (а.с.38) .

Відповідач виконавчий комітет Шевченківської районної у м. Полтаві ради до суду представника не направили, надіславши суду відзив на позовну заяву, в якому зазначили, що при прийнятті рішення покладаються на розсуд суду та прохають розглядати справу без участі представника виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради. (а.с.26) .

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється .

Суд, дослідивши матеріали справи приходить до висновку про задоволення позову повністю.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на підставі ордеру №4604 від 09.01.1997, виданого на підставі рішення виконкому Октябрської районної ради народних депутатів м. Полтави від 03.12.1991 №504 надано право на зайняття гаражу (боксу) в гаражному кооперативі, що підтверджується копією ордеру. (а.с.3).

ОСОБА_1 будучи членом ОК АК Сади , розташованого по вулиці Ярошенка,25 Г у м. Полтаві та має гараж №90, в ряду №1. Будівництво гаражу дозволено рішенням виконавчого комітету Октябрського виконкому №504. Вищевказаний гараж ОСОБА_1 побудувала самостійно в 1997 році. Станом на 10.09.2018 заборгованості по оплаті встановлених платежів і за використання електроенергії немає, що підтверджується довідкою №724 від 10.09.2018 за підписом ОСОБА_2 правління ОК АГК Сади ОСОБА_2 (а.с.4)

Відповідно до технічного паспорту виготовленого станом на 26.09.2011 ПП Полтавське БТІ Інвентаризатор на гараж №90, ряд 1, який знаходиться в ОК АК Сади у м.Полтаві, по вулиці Ярошенка,25Г : гараж 23,8кв.м має погріб площею 21,3кв.м. Гараж літ. Г , погріб г 1993 року побудови не прийнято в експлуатацію. (а.с.7-8)

Земельна ділянка, яка розташована за адресою м. Полтава, вул. Ярошенка,25Г, площею 34029 кв.м., кадастровий номер 5310137000:18:003:0206 належить Полтавській міській раді, та передана у користування ОК АК Сади , що підтверджується копією договору оренди від 23 березня 2017 року. (а.с.5-6)

Як слідує із листа директора Департаменту ДАБІ у Полтавській області ОСОБА_3. № 1016-1.20/2/314 від 14.09.2018, повідомлено ОСОБА_1, що Порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів , затвердженого Постановою КМУ №461 від 13.04.2011, не передбачено прийняття в експлуатацію самочинно збудованих об'єктів. А тому такі об'єкти підлягають прийняттю в експлуатацію після визнання права власності на них у судовому порядку. (а.с.9).

Відповідно до висновку експерта №64 за результатами будівельно-технічного дослідження виконаного 24.09.2018 судовим експертом ОСОБА_4 встановлено, що гараж №90, ряд 1, який розташований в ОК АК Сади за адресою: м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Г не суперечить вимогам ДБН в частині об'ємно-планувального рішення, планування і забудова територій в частині розташування гаража літ. Г по відношенню до будівель та споруд іншого призначення. Технічний стан гаража №90, ряд 1, який розташований в ОК АК Сади за адресою: м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Г - задовільний. По несучій спроможності та умовам експлуатації відповідають стану І, але мають дефекти та пошкодження, які не можуть понизити довговічність конструктивних елементів будівлі, при цьому необхідні роботи по захисту конструкцій. Гараж №90, ряд 1, який розташований в ОК АК Сади за адресою: м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Г є об'єктом завершеного будівництва і придатний для подальшої експлуатації. Ринкова вартість гаража №90, ряд 1, який розташований в ОК АК Сади за адресою: м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Г можде складати 89 500 грн.(а.с.10-15).

Таким чином, гараж №90, ряд 1, який розташований в ОК АК Сади за адресою: м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Гвідповідає вимогам ДБН.

Відповідно до ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутись до суду для захисту свого особистого немайнового та майнового права. Способом захисту цивільних прав може бути визнання права.

Відповідно до ст.392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право не визнається іншою особою.

Відповідно до ч.2 ст.331 ЦК України, право власності на новостворене нерухоме майно (житловібудинки, будівлі, спорудитощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна ).

Відповідно ч.ч.3, 5 ст.376 ЦК України, встановлено, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не булла їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це непорушує права інших осіб.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ч.ч.1-2 ст.19-1 ЗУ Про кооперацію член житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного, житлового , гаражного чи іншого відповідного кооперативу має право володіння, користування, а за згодою кооперативу-розпорядження квартирою, дачею, гаражем, іншою будівлею, спорудою або приміщенням кооперативу, якщо він не викупив це майно. У разі викупу квартири, дачі, гаража, іншої будівлі, споруди або приміщення член житлово-будівельного, дачно-будівельного, гаражно-будівельного, житлового, дачного, гаражного кооперативу чи іншого відповідного кооперативу стає власником цього майна.

Відповідно до п.8 ППВСУ №5 від 28.06.1991 Про практику розгляду судами цивільних справ, пов'язаних з діяльністю гаражно-будівельних кооперативів із змінами, внесеними згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України № 15 від 25.05.1998 : усправах про право на пай і на гараж судам належить виходити з того, що : а) член гаражно-будівельного кооперативу, який повністю вніс свій пай за гараж, наданий йому в користування, набуває право власності на це майно і вправі розпоряджатись ним на власний розсуд, продавати, заповідати, здавати в оренду, обміняти, вчиняти відносно нього інші угоди, що не заборонені законом.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про задоволення позову про визнання за ОСОБА_1 права власності на гараж №90, ряд 1, загальною площею забудови 23,8 кв.м., що розташований в ОК АК Сади за адресою: м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Г. Оскільки, при визнанні права власності на об'єкт самочинного будівництва, наявні всі складові умови, передбачені у ст. 376 ЦК України, зокрема встановлено відсутності порушення прав інших осіб, наявний позитивний висновок експертного будівельно-технічного дослідження щодо відповідності об'єкта будівництва вимогам будівельних норм та правил.

Судові витрати по справі сплачені позивачем ОСОБА_1 при подачі позовної заяви до суду складають 895 грн. (а.с.1).

Керуючись ст.ст.12, 81,130,131, 141, 229, 247, 263, 354 ЦПК України, суд , -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до обслуговуючого кооперативу Автогаражний колектив Сади , виконавчого комітету Шевченківської районної у м. Полтаві ради про визнання права власності на самочинно збудований гараж - задовольнити повністю.

Визнати за громадянкою України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженкою ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованою за адресою - Полтавська область, Полтавський район, с. Гожули, провулок Олександрівський,6, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 права власності на гараж №90, ряд 1, загальною площею забудови 23,8 кв.м., що розташований в обслуговуючому кооперативі Автогаражний колектив Сади за адресою: м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Г.

Судові витрати віднести на користь держави.

Позивач - громадянка України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженка м. Берлін Німеччина, зареєстрована за адресою - Полтавська область, Полтавський район, с. Гожули, провулок Олександрівський,6, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.

Відповідач - обслуговуючий кооператив Автогаражний колектив Сади , 36023, м. Полтава, вул.. Ярошенка,25Г, ідентифікаційний код 24830574.

Відповідач - виконавчий комітет Шевченківської районної у м. Полтаві ради, 36040, м. Полтава, вулиця Івана Мазепи,30, код ЄДРПОУ 05384695.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Полтавської області шляхом подачі апеляційної скарги до суду першої інстанції протягом 30 днів з дня проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, визначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікацйної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після спливу строку на подачу апеляційної скарги, якщо така скарга не буде подана.

Суддя І.О.Блажко

Дата ухвалення рішення29.11.2018
Оприлюднено10.12.2018
Номер документу78374838
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/7834/18

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Рішення від 29.11.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні