Ухвала
від 30.11.2018 по справі 761/44753/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/44753/18

Провадження № 1-кс/761/30456/2018

У Х В А Л А

30 листопада 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчогов ОВС2відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ Україниполковника юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у Державного публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України полковник юстиції ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням погодженим з прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному проваджені ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №42018000000000971 від 25.04.2018 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК Україн, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні Державного публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивоване тим, що Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2014-2017р.р. ОСОБА_5 тимчасово виконуючи обов`язки генерального директора Державного публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (далі, НАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») за попередньою домовленістю з невстановленими особами з числа правління ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з метою отримання неправомірної вигоди розмістив обігові кошти НАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на депозитних та поточних рахунках ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , 26104316619.1.4.8.199, 26104316619.148.200) на загальну суму 22 млн. 407 тис. грн. всупереч письмових застережень працівників компанії та листа Мінагрополітики №3221-03/25692-03 від 11.08.2016, внаслідок чого компанія втратила змогу оперувати вказаними грошовими коштами через рішення Правління НБУ від 24.04.2017р. № 264-рш/БТ «Про віднесення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до категорії неплатоспроможних», а також недоотримала 3233, 4 млн. грн. за 2017 рік.

Разом з тим, ОСОБА_5 зловживаючи своїм службовим становищем, уклав договір № 004-МВА-SOE/2016 від 03.08.2016р. з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та за рахунок коштів НАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в сумі 124 тис. грн. сплатив за своє навчання при незатвердженому річному фінансовому плані компанії всупереч вимогам Постанови КМУ № 899 від 03.10.2012р. «Про порядок здійснення витрат суб`єктами господарювання державного сектору економіки у разі незатвердження річних фінансових планів у встановленому порядку».

Також, ОСОБА_5 перебуваючи на посаді заступника директора НАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та тимчасово виконуючи обов`язки генерального директора цієї установи згідно розпорядження КМ України № 736-р від 22.07.2015р., встановив власним наказом № 147 від 07.09.2015р. посадовий оклад генерального директора зі збереженням встановленого відсотка надбавок всупереч вимогам колективного договору, у зв`язку з чим з вересня 2015р. по теперішній час отримав різницю між посадовими окладами на суму 350 тис. грн.

Таким чином, є достатні підстави вважати, що за місцем фактичного знаходження Державного публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 ) знаходяться: документи щодо відкриття рахунків № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та розміщення на них обігових коштів товариства; документи щодо ведення товариством роботи стосовно повернення 22 млн. 407 тис. грн.; листи керівників та працівників товариства щодо вирішення питання щодо нерозміщення обігових коштів в ненадійному банку - ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; документи, які містять інформацію щодо ознайомлення керівників товариства, зокрема керівників та працівників фінансової служби з листами керівників та працівників товариства щодо нерозміщення обігових коштів в ненадійному банку - ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також з рекомендованим листом Мінагрополітики № 3221-03/25692-03 від 11.08.2016 щодо розміщення обігових коштів на депозитних рахунках банків з високим рівнем надійності; документи щодо укладання (попередні домовленості, листи узгодження) договору № 004-MBA-SOE/2016 від 03.08.2016з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), його виконання (підписання актів виконаних робіт, надання послуг), здійснення оплати за вказаним договором; документів щодо розроблення та затвердження фінансових планів НАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на 2016-2018р.р.; наказ № 147 від 07.09.2015р. підписаний ОСОБА_5 щодо встановлення особисто собі відсотка надбавок всупереч вимогам колективного договору, а також документи які стали підставою для його підписання; колективні договори за 2015-2018р.р.; документи якими передбачено встановлення відсотка надбавок генеральному директору, заступнику генерального директора за 2015-2018р.р.; документи щодо проведення оцінки, надання рецензій та реалізації активів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ).

Враховуючи матеріали досудового розслідування, які дають достатні підстави вважати, що зазначенівище документизнаходяться в Державному публічному акціонерному товаристві « ІНФОРМАЦІЯ_1 »і має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, органу досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів, з можливістю їх вилучення. Крім того, з урахуванням наявності на документах підписів службових осіб НАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для проведення судово-почеркознавчої експертизи, доцільно витребувати вказані документи в оригіналах.

Крім того, розгляд клопотання про надання тимчасового доступу до документів слідчий просив провести без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ.

У судове засіданні старший слідчий в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України полковник юстиції ОСОБА_3 , не з`явився, про день та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду подав заяву, в якій просив проводити розгляд клопотання без його участі, крім того зазначив, що підтримує вимоги клопотання в повному обсязі та просить суд його задовольнити.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий суддя вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику осіб, у володінні яких вони знаходяться на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовийдоступ доелектронних інформаційнихсистем абоїх частин,мобільних терміналівсистем зв`язкуздійснюється шляхомзняття копіїінформації,що міститьсяв такихелектронних інформаційнихсистемах абоїх частинах,мобільних терміналахсистем зв`язку,без їхвилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно дост.164КПК України вухвалі слідчогосудді,суду протимчасовий доступдо речейі документівмає бутизазначено: прізвище,ім`я тапо батьковіособи,якій надаєтьсяправо тимчасовогодоступу доречей ідокументів; датапостановлення ухвали; положеннязакону,на підставіякого постановленоухвалу; прізвище,ім`я тапо батьковіфізичної особиабо найменуванняюридичної особи,які маютьнадати тимчасовийдоступ доречей ідокументів; назва,опис,інші відомості,які даютьможливість визначитиречі ідокументи,до якихповинен бутинаданий тимчасовийдоступ; розпорядженнянадати (забезпечити)тимчасовий доступдо речейі документівзазначеній вухвалі особіта надатиїй можливістьвилучити зазначеніречі іоригінали абокопії документів,якщо відповіднерішення булоприйнято слідчимсуддею,судом; строкдії ухвали,який неможе перевищуватиодного місяцяз дняпостановлення ухвали; положення закону, які передбачають наслідки невиконання ухвали слідчого судді, суду.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише у володінні Державного публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , може бути використана під час досудового розслідування кримінального провадження, як докази факту протиправних дій суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню в частині надання тимчасового доступу до речей і документів.

Керуючись вимогами ст. ст. 132, 159, 163, 164 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшогослідчого вОВС 2відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ Україниполковника юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні Державного публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , задовольнити частково.

Надати старшому слідчомув ОВС2відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ Україниполковнику юстиції ОСОБА_3 або іншим слідчим, прокурорам які входять в групу по даному кримінальному провадженню, тимчасовий доступ до документів з можливістю ознайомитися з ними, зробити, їх копії та ці копії вилучити, які містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні Державного публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: документів щодо відкриття рахунків № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_7 в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та розміщення на них обігових коштів товариства; документів щодо ведення товариством роботи стосовно повернення 22 млн. 407 тис. грн.; листів керівників та працівників товариства щодо вирішення питання щодо нерозміщення обігових коштів в ненадійному банку - ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; документів, які містять інформацію щодо ознайомлення керівників товариства, зокрема керівників та працівників фінансової служби з листами керівників та працівників товариства щодо нерозміщення обігових коштів в ненадійному банку - ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також з рекомендованим листом Мінагрополітики №3221-03/25692-03 від 11.08.2016 щодо розміщення обігових коштів на депозитних рахунках банків з високим рівнем надійності; документів щодо укладання (попередні домовленості, листи узгодження) договору № 004-MBA-SOE/2016 від 03.08.2016 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), його виконання (підписання актів виконаних робіт, надання послуг), здійснення оплати за вказаним договором; документів щодо розроблення та затвердження фінансових планів НАК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на 2016-2018р.р.; наказу № 147 від 07.09.2015р. підписаний ОСОБА_5 щодо встановлення особисто йому відсотка надбавок всупереч вимогам колективного договору, а також документів, які стали підставою для його підписання; колективних договорів за 2015-2018р.р.; документів якими передбачено встановлення відсотка надбавок генеральному директору, заступнику генерального директора за 2015-2018р.р.;документів щодо проведення оцінки, надання рецензій та реалізації активів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ).

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні даної ухвали слідчий, в порядку ч. 2 та ч. 3 ст. 165 КПК України, зобов`язаний пред`явити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи її оригінал та вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає, між тим відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення30.11.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —761/44753/18

Ухвала від 30.11.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні