Рішення
від 10.12.2018 по справі 554/1515/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 10.12.2018 Справа № 554/1515/18

Провадження № 2/554/1587/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 грудня 2018 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого - судді Савченко Л.І.

при секретарі - Гаврись В.В.

за участю позивача - ОСОБА_1, представника позивача - ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Полтава цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_4 в інтересах якого діє його мати ОСОБА_5, ОСОБА_6 районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Лохвицьке об єднане управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, орган опіки та піклування в особі Служби у справах дітей ОСОБА_6 районної державної адміністрації Полтавської області, про встановлення факту батьківства, -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3, ОСОБА_7 районного відділу ДРАЦС ГТУЮ в Полтавській області, визначивши третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Решетилівське об єднане управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, про встановлення факту батьківства ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, відносно доньки ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2, актовий запис про народження № 10 від 16 червня 2010 року, та про внесення змін до актового запису № 10 складеного 16 червня 2010 року Андріївською сільською радою Диканського району Полтавської області на ім я ОСОБА_9, а саме вказати такі відомості про батька: ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_3, громадянин України, по батькові дитини залишити без змін Сергіївна , прізвище дитини вказати за прізвищем батька Парасунько .

В обгрунтування позовних вимог зазначила, що з липня 2009 року вона та ОСОБА_8 проживали однією сім єю без реєстрації шлюбу та вели спільне господарство. 07 червня 2010 року у них народилася донька ОСОБА_9. З метою одержання допомоги на дитину як матері-одиначці, запис про батька дитини за її вказівкою був проведений на підставі ч.1 ст. 135 СК України. 12 січня 2012 року ОСОБА_8 помер. За життя він визнавав своє батьківство відносно доньки ОСОБА_9, любив її, забезпечував матеріально, брав участь у її вихованні та розвитку, піклувався. На даний час виникла необхідність встановити факт його батьківства з метою оформлення пенсії по втраті годувальника. Після смерті ОСОБА_8 один за одним померли його батьки, єдиним родичем залишився його рідний брат ОСОБА_3, який не визнає батьківства ОСОБА_8 відносно доньки ОСОБА_9. З цих підстав змушена звернутися до суду з позовом.

Ухвалою суду від 23 квітня 2018 року відкрито провадження по справі.

Ухвалою суду від 14 червня 2018 року замінено відповідача ОСОБА_7 районний відділ ДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області на ОСОБА_6 районний відділ ДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області, третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Решетилівське об єднане управління Пенсійного фонду України в Полтавській області на Лохвицьке об єднане управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору орган опіки та піклування в особі Служби у справах дітей ОСОБА_6 районної державної адміністрації Полтавської області (а.с.68-69).

Ухвалою суду від 13 серпня 2018 року до участі у справі залучено в якості співвідповідача ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, інтереси якого представляє ОСОБА_5.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 позов підтримали, надали пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_3 у підготовчому засіданні 17.05.2018 року не заперечував, що ОСОБА_9 є донькою його брата ОСОБА_8, в подальшому у судові засідання не з являвся, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи (а.с.51, 106, 156), про причини неявки суд не повідомив.

Відповідач ОСОБА_4, інтереси якого представляє ОСОБА_5 у судове засідання не з явився, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи (а.с.126-127), про причини неявки суд не повідомив.

Від відповідача ОСОБА_6 районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області надійшла до суду заява про розгляд справи без участі їхнього представника, проти вимог не заперечують (а.с.164).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Лохвицьке об єднане управління Пенсійного фонду України в Полтавській області надіслала до суду заяву про розгляд справи без їхнього представника (а.с.109).

Від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, органу опіки та піклування в особі Служби у справах дітей ОСОБА_6 районної державної адміністрації Полтавської області надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника (а.с.154).

Заслухавши учасників судового процесу, перевіривши фактичні обставини справи письмовими доказами, суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що 07 червня 2010 року народилася ОСОБА_9, батьками якої зазначені ОСОБА_10 та ОСОБА_1, що підтверджується свідоцтвом про народження серії 1-КЕ № 113757 виданим 16 червня 2010 року Андріївською сільською радою Диканського району Полтавської області, актовий запис № 10 (а.с.7).

Запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень здійснено відповідно до ч.1 ст. 135 СК України, оскільки сторони не перебували у шлюбі. Спільної заяви батьків до органів РАЦС подано не було, з метою оформлення допомоги як матері-одиначці.

12 січня 2012 року ОСОБА_8 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-КЕ № 209180 виданим Великорудківською сільською радою Диканського району Полтавської області 13 січня 2012 року, а/з № 2 (а.с.11).

Разом з тим, ОСОБА_8 та ОСОБА_1 з липня 2009 року проживали однією сім єю без реєстрації шлюбу, вели спільне господарство. Після народження дитини, ОСОБА_8 визнавав своє батьківство відносно доньки ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_5, любив її, забезпечував матеріально, брав участь у її вихованні, розвитку, піклувався про неї.

У судовому засіданні свідки ОСОБА_11 та ОСОБА_12 підтвердили, що за життя ОСОБА_8 визнавав своє батьківство відносно ОСОБА_9, разом вони святкували хрестини та перший рік народження дитини. На святах буди і батьки ОСОБА_8 Свідок ОСОБА_11 є хрещеним ОСОБА_9, разом із ОСОБА_8 неодноразово приїздили до дитини, так як із ОСОБА_1 вони після народження дитини через деякий час проживали окремо. ОСОБА_12 є сестрою ОСОБА_1, а тому бачила, як ОСОБА_8 приїздив до дитини як до своєї доньки.

Позивач ОСОБА_1 24 квітня.2018 року змінила своє прізвище на Яковлева , про що свідчить свідоцтво про шлюб серії І-КЕ № 176039 від 24.04.2018 року (а.с.64).

Також у судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_3 є рідним братом померлого ОСОБА_8, а відповідач ОСОБА_4 є його сином, що визнав у підготовчому засіданні ОСОБА_13, а тому дана обставина не підлягає доказуванню відповідно до ч.1 ст. 82 ЦПК України.

Ухвалою суду від 17 вересня 2018 року по справі було призначено судову молекулярно-біологічну експертизу, проведення якої доручено експерту ООО ТОВ Мама-папа , що знаходиться у м.Києві, вул.Л.Толстого, 21.

02 листопада 2018 року до суду надійшла відмова у проведенні генотипоскопічної експертизи, оскільки ОСОБА_3 для відібрання біологічного матеріалу для проведення ідентифікаційного ДНК дослідження не з явився (а.с.141), тому ухвала суду повернулася без виконання.

Відповідно до ч.1 ст.109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд, залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Згідно п.3 ч.2 ст. 125 СК України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за рішенням суду.

Відповідно до ст.. 130 СК Україїни у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

Зі змісту ч.3 ст. 128 СК України слідує, що позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Пленум Верховного Суду України в п. 15 Постанови № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення зазначив, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини.

В п. 13 вказаної Постанови, Пленум Верховного Суду України вказав, що факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Враховуючи, що зібраними доказами по справі підтверджено позовні вимоги ОСОБА_1, а також те, що дитина зареєстрована у Книзі реєстрації народжень відповідно до ст. 135 СК України і відповідач ОСОБА_3 до експертної установи для проведення генотипоскопічної експертизи не з явився, що оцінюється судом як визнання факту батьківства, для з ясування якого експертиза була призначена, суд приходить до висновку про задоволення позову та встановлення факту батьківства ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, відносно доньки ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідно до п. п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

За положеннями ст. 134 СК України на підставі заяви осіб, зазначених у статтях 126 СК України або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове Свідоцтво про народження.

Виходячи з того, що рішенням суду встановлено факт батьківства ОСОБА_8 відносно доньки ОСОБА_9, позовні вимоги про внесення змін до актового запису про народження підлягають задоволенню в повному обсязі.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до п.1 ч.2 ст. 141 ЦПК України та стягує із відповідачів у рівних частках судовий збір у сумі по 352 грн. 40 коп. з кожного, а також витрати, пов язані із проведенням експертизи у сумі 2000 грн. з ОСОБА_3, оскільки експертиза була призначена за його участі, для проведення якої він не з явився.

Керуючись ст.ст.12, 81, 141, 229, 247, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт батьківства ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_3, громадянина України, померлого 12 січня 2012 року, відносно доньки ОСОБА_9, ІНФОРМАЦІЯ_2, актовий запис про народження дитини № 10 від 16 червня 2010 року, вчинений Андріївськогю сільською радою Диканського району Полтавської області.

ОСОБА_6 районному відділу ДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області внести зміни до актового запису № 10 про народження, складеного 16 червня 2010 року Андріївською сільською радою Диканського району Полтавської області на ім я ОСОБА_9, а саме вказати такі відомості про батька: ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_3, громадянина України; по батькові дитини залишити без змін Сергіївна , прізвище дитини вказати за прізвищем батька Парасунько .

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 судові витрати по справі, які складаються із судового збору, у сумі 352, 40 грн. та витрат, пов язаних із проведенням експертизи, у сумі 2000 грн., а всього 2 352, 40 грн.

Стягнути з ОСОБА_5, яка діє в інтересах ОСОБА_4, на користь ОСОБА_1 судові витрати по справі, які складаються із судового збору у сумі 352, 40 грн.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду через Октябрський районний суд м.Полтави шляхом подання протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу .

Позивач - ОСОБА_1,ІНФОРМАЦІЯ_6, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_7, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_8, місце проживання 36000, АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомо.

Відповідач - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_9, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_10 , реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомо.

Відповідач ОСОБА_6 районний відділ Державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області юридична адреса: Полтавська обл.., м. Лохвиця, вул. Гоголя, 31, ідентифікаційний код - 22548017.

Третя особа - Лохвицьке об єднане управління Пенсійного фонду України в Полтавській області юридична адреса: Полтавська обл., м. Лохвиця, вул. Перемоги,15, код ЄДРПОУ - 40386115.

Третя особа - Орган опіки та піклування в особі Служби у справах дітей ОСОБА_6 районної державної адміністрації Полтавської області юридична адреса : Полтавська обл., м. Лохвиця, вул. Перемоги,1, код ЄДРПОУ - 34587298.

Повне рішення складено 10 грудня 2018 року.

Суддя Л.І. Савченко

Дата ухвалення рішення10.12.2018
Оприлюднено11.12.2018
Номер документу78422089
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —554/1515/18

Постанова від 17.08.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Постанова від 17.08.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 27.07.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 15.07.2020

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Рішення від 10.12.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Рішення від 03.12.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 02.11.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 30.08.2018

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні