Постанова
від 02.02.2010 по справі 30/205-08-4110
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" лютого 2010 р. Справа № 30/205-08-4110

Колегія суддів Одеськ ого апеляційного господар ського суду у складі:

Головуючого Єрмілова Г.А.

Суддів : Во ронюка О.Л.

Ла шина В.В.

при секретарі Юр'єві С.Д.

за участю представників с торін:

від позивача - ОСОБА_2, д овіреність № 76 від 21.01.10;

від відповідача - Лазарч ука М.І., довіреність № б/н ві д 15.09.09;

Розглянувши у відкрито му судовому засіданні апеляц ійну скаргу ТОВ “Одеське о б'єднання автобусних станцій ”

на рішення господарського суду Одеської області від 01.12.2 009р.

по справі №30/205-08-4110

за позовом ОСОБА_4

до ТОВ “Одеське об'єднанн я автобусних станцій”

про визнання частки майна

Відповідно до ст.77 ГПК Укра їни в судовому засіданні ого лошувалась перерва до 02.02.2010р.

Відповідно до ст.44 ГПК Украї ни здійснювалась фіксація су дового процесу технічними за собами.

В С Т А Н О В И Л А:

Рішенням госпо дарського суду Одеської обла сті від 01.12.09р. по справі №30/205-08-4110 (су ддя Рога Н.В.) позов ОСОБА_4 задоволено. Зобов' язано ТО В „Одеське об' єднання автоб усних станцій” виплатити О СОБА_4 вартість частини май на товариства пропорційно її частки у статутному (складен ому) капіталі ТОВ „Одеське об ' єднання автобусних станц ій”; стягнуто з відповідача н а користь позивача 85грн. держа вного мита та 118грн. витрат на І ТЗ судового процесу.

З посиланням на ст.ст .15,16,148 ЦК України, ст.54 Закону Укра їни „Про господарські товари ства”, п.5.7 Статуту ТОВ „Одеськ е об' єднання автобусних ста нцій” , суд першої інстанції д ійшов висновку, що вимоги поз ивача, яка ще 22.04.08р. подала заяву про вихід із складу учасникі в ТОВ „Одеське об' єднання а втобусних станцій” та повер нення частки майна, відповід ають матеріалам справи та гр унтуються на законі.

Не погоджуючись з ріш енням суду, ТОВ “Одеське об'єд нання автобусних станцій” по дало апеляційну скаргу, де пр осить рішення скасувати та п рийняти нове, яким в позові ві дмовити, посилаючись на п.п.1-4 ч .1 ст.104 ГПК України.

В апеляційній скарзі зазначається, що:

- господарський суд не врах ував, що, відповідно до ч. 1 ст. 54 З акону України «Про господарс ькі товариства», ч. 2 ст. 148 ЦК Укр аїни, строк розрахунків з уча сником, що вибув на момент зве рнення з позовом, ще не настав , а тому права та законі інтере си позивача порушені не були ;

- суд першої інстанції, в пор ушення приписів ст.190 ЦК Украї ни, а також ст.43 ГПК України не дослідив фактичні обставини , пов'язані з практичним меха нізмом створення статутного фонду (капіталу) товариства й ого учасниками; не провів роз рахунку вартості частки пози вача; не дослідив звіт про нез алежну оцінку майна, не встан овив дійсну вартість майна в ідповідача; не з'ясував позиц ії сторін щодо можливих шлях ів вирішення спірного питанн я (сплата конкретної суми кош тів, інше); не встановив суму к оштів, належну для виплати уч аснику, який вибув.

У відзиві на апеляці йну скаргу ТОВ “Одеське об'єд нання автобусних станцій” по зивач - ОСОБА_4 просила зал ишити апеляційну скаргу без задоволення, а оскаржене ріш ення без змін. Проте в судовом у засіданні апеляційної інст анції 02.02.10р. представник позив ача не заперечувала проти за доволення апеляційної скарг и та скасування рішення суду від 01.12.09р.

Заслухавши поя снення представників сторін , обговоривши доводи апеляці йної скарги, перевіривши ная вні матеріали справи на пред мет їх юридичної оцінки госп одарським судом Одеської обл асті, проаналізувавши застос ування норм матеріального та процесуального права, колег ія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга ТОВ “Одес ьке об'єднання автобусних ст анцій” підлягає частковому з адоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ст. 54 За кону України "Про господарс ькі товариства" при виході уч асника з товариства з обмеже ною відповідальністю йому ви плачується вартість частини майна товариства, пропорцій на його частці у статутному (с кладеному) капіталі та части ну прибутку, одержаного това риством у відповідному році до виходу учасника. При цьому вартість майна та розмір час тини прибутку товариства, на лежні до виплати учаснику, як ий виходить, повинні обчислю ватись на дату волевиявлення учасника вийти з товариства , тобто на дату подання учасни ком заяви про вихід з товарис тва Зазначені положенн я узгоджуються з приписами ч . 2 ст. 148 ЦК України.

Відповідно до ч.2 ст.148 Ц К України порядок і спосіб ви значення вартості частини ма йна, що пропорційна частці уч асника у статутному фонді, а т акож порядок і строки її випл ати встановлюються статутом і законом.

Згідно п. 25 Постанови Пленуму Верховного Суду Укр аїни від 24.10.2008р. №13 „Про практику розгляду судами корпоративн их спорів” при визначенні по рядку і способу обчислення в артості частини майна товар иства, яку має право отримати учасник при виході (виключен ні) з ТОВ, а також порядку і стр оків їх виплати господарські суди мають застосовувати ві дповідні положення установч их документів товариства. У в ипадку неврегульованості в у становчих документах вартіс ть частини майна товариства, що підлягає виплаті, повинна відповідати вартості чистих активів товариства, що визна чається в порядку, встановле ному законодавством, пропорц ійно його частці в статутном у капіталі товариства на під ставі балансу, складеного на дату виходу (виключення).

Відповідно до ч.1 ст.190 Ц К України майном, крім речей, в важаються майнові права та о бов'язки. У ч.1 ст. 66 та у ст.139 ГК Ук раїни визначено, що майно під приємства становлять речі та інші цінності (включаючи нем атеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробл яються чи використовуються у діяльності суб'єктів господ арювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законо м формах обліку майна підпри ємства. Отже, вартість частки майна товариства, належної д о сплати учаснику, що виходит ь (виключається) з товариства , повинна визначатися з розра хунку вартості усього майна, що належить товариству, в том у числі основних засобів, нем атеріальних активів, оборотн их активів, майна невиробнич ого призначення тощо з ураху ванням майнових зобов'язань товариства.

Майно підприємства обліковується на його балан сі, де відображається вартіс ть активів підприємства та д жерел їх формування. Тому в ос нову розрахунку вартості час тини майна товариства, належ ної до сплати учаснику, що вих одить з товариства, за загаль ним правилом, повинна братис ь балансова вартість майна т овариства. Будь-який учасник товариства має право вимага ти проведення з ним розрахун ків, виходячи з дійсної (ринко вої) вартості майна товарист ва. Положеннями (стандартами ) бухгалтерського обліку пер едбачено можливість переоці нки балансової вартості для таких категорій активів това риства, як основні засоби, нем атеріальні активи, довгостро кові і поточні активи (ч.ч.5,6) п.3.7 Рекомендацій Президії Вищог о господарського суду Україн и "Про практику застосування законодавства у розгляді сп рав, що виникають з корпорати вних відносин" №04-5/14 від 28.12.07р. із з мінами та доповненнями).

Враховуючи викладене , судова колегія доходить вис новку, що вартість частки уча сника товариства з обмеженою відповідальністю при виході його з товариства, має бути об рахована у грошовій формі та мати певний грошовий еквіва лент.

Звертаючись з позов ом до місцевого господарсько го суду, позивач - ОСОБА_4, п росила суд зобов' язати відп овідача виплатити їй вартіст ь частини майна товариства, п ропорційно частці у статутно му (складеному ) капіталі ТОВ “ Одеське об'єднання автобусни х станцій”. При цьому вона не в изначила та не вказала в позо вній заяві суму коштів, яка пі длягає виплаті на її користь . Тобто, не визначила предмет с пору, а відповідно і обсяг пра в та обов'язків сторін у справ і.

Між тим, з матеріалів спр ави, тексту апеляційної скар ги та пояснень представників сторін в судових засіданнях апеляційної інстанції вбача ється, що ТОВ “Одеське о б'єднання автобусних станцій не не заперечує проти права у часника - ОСОБА_4 вийти із т овариства та отримати частку вартості майна, пропорційну її частці в статутному капіт алі товариства.

Тобто, суперечка поміж стор онами точиться не стосовно в изнання або оспорювання відп овідачем права позивача на р еалізацію наданих їй законом корпоративних прав, а стосов но саме грошового виразу час тки майна, належної ОСОБА_4 в статутному капіталі ТОВ “ Одеське об'єднання автобусни х станцій”. Однак ані позивач , ані відповідач обрахувати т а назвати цю грошову суму не з могли.

Відтак, судова колегія вваж ає, що у даному випадку не вбач ається будь-яких порушень ві дповідачем охоронюваних зак оном корпоративних прав та і нтересів позивача, та доходи ть висновку, що предмет спору поміж сторонами відсутній.

Однак місцевий го сподарський суд зазначені об ставини, в порушення приписі в статей 4-7, 43 ГПК України, не з'яс ував та припустився порушень норм процесуального права, щ о призвело до необгрунтовано го вирішення судом першої ін станції безпредметного спор у по суті.

Відповідно до п.1-1 ст.80 ГПК України господарський суд пр ипиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спор у.

Пунктом 3 ст.103 ГПК України ап еляційній інстанції надано п раво за результатами розгляд у апеляційної скарги (поданн я) скасувати рішення суду пов ністю або частково і припини ти провадження у справі або з алишити позов без розгляду п овністю або частково.

Зважаючи на викладене, судо ва колегія доходить висновку , що рішення місцевого господ арського суду, як прийняте з п орушенням норм процесуально го права, залишатись чинним т а підлягає скасуванню, а пров адження у справі - припиненню на підставі п.1-1 ст.80 ГПК Україн и.

Керуючись п.1-1 ст.80, ст.ст .85, 103-105Господарського процесуа льного кодексу України, коле гія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну ск аргу ТОВ “Одеське об'єднання автобусних станцій” задовол ьнити частково.

Рішення господарсько го суду Одеської області від 01.12.09р. у справі №30/205-08-4110 - скасуват и.

Провадження у справі припинити.

Головуючий суддя Єрмілов Г.А.

Суддя Во ронюк О.Л.

Суддя Лашин В.В.

Постанова підписана


Дата ухвалення рішення02.02.2010
Оприлюднено16.12.2010
Номер документу7842484
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/205-08-4110

Ухвала від 26.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

Рішення від 01.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Постанова від 02.02.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 17.11.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні