Рішення
від 05.12.2018 по справі 569/7277/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/7277/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2018 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючий суддя - Харечко С.П.

при секретарі Левчук Д.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Український будівельний капітал Рівне - 1 про стягнення коштів набутих без достатньої правової підстави,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до Рівненського міського суду із позовом, в якому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Український будівельний капітал Рівне - 1 на її користь 310 879, грн.. 80 коп. набутих без достатньої правової підстави та судовий збір в розмірі 3108 грн. 81 коп.

Представник позивача ОСОБА_2 подала суду заяву про розгляд справи у її відсутність та відсутність позивача, де вказала, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, хоча про час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином, шляхом опублікування оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті судової влади України. Враховуючи, що відповідач про причини неявки суд не повідомив, відзив не подав і позивач не заперечувала проти заочного розгляду справи, суд проводить розгляд справи на підставі ст.280 ЦПК України в заочному порядку, на підставі наявних у справі даних та доказів за згодою позивача.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази вважає, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що 06 вересня 2016 року між ОСОБА_1 та ТОВ Український будівельний капітал Рівне-1 укладено форвардний контракт № 52. Відповідно до предмету контракту ТОВ Український будівельний капітал Рівне - 1 зобов'язується передати у власність ОСОБА_1, а остання зобов'язується прийняти Базовий актив й сплатити за нього ціну на умовах Форвардного контракту.

Ціна базового активу відповідно до п.6 форвардного контракту визначена на рівні чистої вартості права вимоги на квартиру та становить 125 651 грн. 20 коп., що на дату укладення договору еквівалентна 4706 доларів США згідно з курсом долара США в АТ УкрСиббанк .

Пунктом 7 форвардного контракту сторонами визначено порядок та строки оплати ціни базового активу, відповідно до умов якого покупець сплачує продавцю ціну базового активу Чисту вартість права вимоги на квартиру в безготівковому порядку до 07 вересня 2016 року в розмірі 125651 грн. 20 коп. що на дату укладення договору еквівалентна 4706 доларів США згідно з курсом долара США в АТ УкрСиббанк .

07 вересня 2016 року позивачем перераховано на рахунок ТОВ Український будівельний капітал Рівне - 1 кошти в розмірі 436 531, а не визначені договором 125 651 грн. 20 коп.

Факт перерахування коштів в розмірі 436 531 грн. на рахунок відповідача підтверджується квитанцією № 17789640 від 07 вересня 2016 року (а.с.7).

На виконання умов п. 8 форвардного контракту позивач уклала договір пайової участі з відповідачем. Так, 06 вересня 2016 року між ОК ЖБК Рівненська брама в особі голови кооперативу ОСОБА_3, що діяв на підставі Статуту кооперативу, та ОСОБА_1, асоційованим членом кооперативу (далі пайовик), було укладено договір пайової участі в будівництві №23ф/8 (далідоговір), за умовами якого пайовик вступає, а кооператив приймає пайовика в асоційовані члени кооперативу та пайову участь по будівництву кварталу житлової та громадської забудови на вулицях Костромська та Гагаріна у місті Рівне (далі - Обєкт) і реалізації статутної мети і завдань кооперативу з метою отримання у власність квартири, будівельний номер 23, загальною проектною площею 46,4 м.кв., на четвертому поверсі у восьмій секції Об'єкту (далі квартиру).

Відповідно до п. 13 форвардного контракту усі спори та розбіжності, що виникають між продавцем і покупцем підлягають врегулюванню шляхом переговорів. З метою врегулювання ситуації 23 лютого 2018 року позивачем на зазначену у Форвардному контракті № 52 від 06 вересня 2016 року адресу : 29000, Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, буд. 26 цінним листом направлено ТОВ Український будівельний капітал Рівне-1 письмову заяву про повернення безпідставно набутих коштів, яка згідно даних ПАТ Укрпошта була отримана 16 березня 2018 року. На вказану заяву відповідач не відреагував, кошти не повернув.

07 березня 2018 року позивачем повторно направлено заяву-претензію на адресу відповідача ТОВ Український будівельний капітал Рівне-1 , яка зазначена у форвардному контракті (29000, Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Старокостянтинівське шосе, буд. 26) та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб (33024, м.Рівне, вул. 16-го Липня, буд. 24). Заява - претензія, що була направлена в м. Рівне, повернута позивачу у зв'язку з закінченням терміну зберігання, а заява-претензія, що направлена відповідачу на адресу в м. Хмельницький, отримана представником відповідача 12 березня 2018 року. Вказане підтверджується даними з сайту ПАТ Укрпошта . Незважаючи на вжиті позивачем заходи для повернення коштів, відповідач ігнорує претензії ОСОБА_1 та не повертає в добровільному порядку безпідставно отримані кошти.

Загальні підстави для виникнення зобов'язання у зв'язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави визначені нормами глави 83 ЦК України.

Стаття 1212 ЦК України регулює випадки набуття майна або його збереження без достатніх правових підстав.

Предметом регулювання інституту безпідставного отримання чи збереження майна є відносини, які виникають у зв'язку з безпідставним отриманням чи збереженням майна i які не врегульовані спеціальними інститутами цивільного права.

Зобов'язання з безпідставного набуття, збереження майна виникають за наявності трьох умов: а) набуття або збереження майна, б) набуття або збереження за рахунок iншої особи, в) вiдсутнiсть правової підстави для набуття або збереження майна (відсутність положень закону, адмiнiстративного акта, правочинну або інших підстав, передбачених статтею 11 ЦК України).

Об'єктивними умовами виникнення зобов'язань iз набуття, збереження майна без достатньої правової підстави виступають: 1) набуття або збереження майна однiєю особою (набувачем) за рахунок iншої (потерпілого); 2) шкода у вигляді зменшення або незбiльшення майна у iншої особи (потерпілого); 3) обумовленість збільшення або збереження майна на стороні набувача шляхом зменшення або вiдсутностi збільшення на стороні потерпілого; 4) вiдсутнiсть правової підстави для вказаної зміни майнового стану цих осіб.

За змістом частини першої статті 1212 ЦК України безпідставно набутим майном є майно, набуте особою або збережене нею у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави.

Згідно із частиною першою статті 177 ЦК України об'єктами цивільних прав є, зокрема, речі, у тому числі гроші.

Під вiдсутнiстю правової підстави розуміється такий перехід майна від однієї особи до іншої, який або не ґрунтується на прямій вказiвцi закону, або суперечить меті правовiдношення i його юридичному змісту. Тобто вiдсутнiсть правової підстави означає, що набувач збагатився за рахунок потерпілого поза підставою, передбаченою законом, іншими правовими актами чи правочином.

Системний аналіз положень частини першої, пункту 1 частини другої статті 11, частини першої статті 177, частини першої статті 202, частин першої та другої статті 205, частини першої статті 207, частини першої статті 1212 ЦК України дає можливість дійти висновку про те, що чинний договір чи інший правочин є достатньою та належною правовою підставою набуття майна (отримання грошей).

Майно не може вважатися набутим чи збереженим без достатніх правових підстав, якщо це відбулося у не заборонений цивільним законодавством спосіб з метою забезпечення породження учасниками вiдповiдних правовідносин у майбутньому певних цивільних прав та обов'язків. Зокрема, унаслідок тих чи інших юридичних фактів, правомірних дій, які прямо передбачені частиною другою статті 11 ЦК України.

Загальна умова частини першої статті 1212 ЦК України звужує застосування інституту безпідставного збагачення у зобов'язальних (договірних) відносинах, або отримане однією зi сторін у зобов'язанні підлягає поверненню iншiй стороні на пiдставi статті 1212 ЦК України тільки за наявності ознаки безпiдставностi такого виконання.

Перерахувавши на рахунок відповідача кошти в розмірі 436531 грн., позивач ОСОБА_1 виконала умови форвардного контракту № 52 від 06 вересня 2016 року здійснити оплату ціни базового активу в розмірі 125651 грн. 20 коп., тому кошти в розмірі 310879 грн. 80 коп. перераховані відповідачу безпідставно.

На підставі вищезазначеного суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог повністю.

Відповідно до ч.1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому з відповідача на користь позивача слід стягнути судові витрати по справі понесені позивачем по сплаті судового збору у розмірі 3108 грн.81 коп.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268, ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Український будівельний капітал Рівне - 1 про стягнення коштів набутих без достатньої правової підстави - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Український будівельний капітал Рівне - 1 на користь ОСОБА_1 310879 (триста десять тисяч вісімсот сімдесят дев'ять) грн. 80 коп. набутих без достатньої правової підстави.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Український будівельний капітал Рівне - 1 на користь ОСОБА_1 витрати понесені по сплаті судового збору в розмірі 3108 грн. 81 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Рівненського апеляційного суду через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - ОСОБА_1, місце проживання: 34120, Рівненська область, Дубровицький район, с.Сварицевичі, вул. Шкільна, 17, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю Український будівельний капітал Рівне - 1 місцезнаходження: м. Рівне, вул. 16-го Липня, 42, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємства і організацій України 40644442.

Суддя: С.П. Харечко

Дата ухвалення рішення05.12.2018
Оприлюднено11.12.2018
Номер документу78434093
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/7277/18

Рішення від 05.12.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

Ухвала від 20.04.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні