Ухвала
від 15.11.2018 по справі 757/52842/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/52842/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Печерського районного суду міста Києва клопотання старшого слідчого групи ГСУ Національної поліції України ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42018000000002080 від 22.08.2018 року, про тимчасовий доступ до документів,-

В С Т А Н О В И В:

29 жовтня 2018 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , надійшло клопотання старшого слідчого групи ГСУ Національної поліції України ОСОБА_3 , погоджене з прокурором третього відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих центрального апарату Державного бюро розслідувань Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях, підслідних Державному бюро розслідувань Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 42018000000002080 від 22.08.2018 року, про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

15 листопада 2018 року, стороною кримінального провадження, якою подано вказане клопотання, через канцелярію суду подана заява про розгляд клопотання у його відсутність, також, слідчим у заяві зазначено, що клопотання підтримує в повному обсязі, із підстав, наведених у ньому та просить слідчого суддю задовольнити вказане клопотання.

Представник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у судове засідання не з`явився, про розгляд клопотання повідомлявся належним чином, заяви, клопотання або письмові заперечення не були подані, про причини неявки до суду не повідомлено.

Відповідно до ст. 107 КПК України, рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, за виключенням вирішення питання про проведення негласних (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

За наведених обставин, слідчий суддя вирішив за можливе розглядати дане клопотання без участі слідчого та представника ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

З наданих в обґрунтування клопотання матеріалів вбачається, що ГСУ Національної поліції України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42018000000002080 внесеного до ЄРДР 22.08.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України.

Так у ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що з матеріалів кримінального провадження № 42018000000002080 вбачається, що службові особи закладів охорони здоров`я України, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та інших суб`єктів господарювання, за попередньою змовою між собою, створили корупційну схему з метою заволодіння бюджетними коштами під час проведення державних та публічних закупівель лікарських засобів за значно завищеними цінами.

Так, у ході досудового розслідування встановлено, що з кінця 2011 року імпорт на територію України лікарських засобів виробництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » здійснювало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі договору купівлі-продажу фармацевтичної рецептурної продукції № PS-01-08/11 від 01.08.2011.

Згідно умов вказаного договору та додатків до нього, за продаж своєї продукції на території України, компанія « ІНФОРМАЦІЯ_6 » надаватиме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » бонуси (у формі безповоротної фінансової допомоги), що становитимуть до 25 % вартості продукції, яка придбана ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за календарний місяць.

Починаючи з 2012 року, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було єдиним суб`єктом господарювання, який імпортував лікарські засоби виробництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » на територію України.

У зв`язку з цим, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) є суб`єктом господарювання, який забезпечує реєстрацію оптово-відпускних цін на лікарські виробництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 », виходячи з яких здійснюється подальше встановлення цін на лікарські засоби і які є орієнтиром для подальшого використання всіма учасниками державних закупівель.

Майже усі лікарські засоби виробництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 », які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) реалізує на території України, входять до переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади ц установи охорони здоров`я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевого бюджетів, затвердженого Постановою КМУ № 1071 і на які встановлюється граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 % оптово-відпускної ціни та граничні торгівельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 % закупівельної ціни.

Найбільші обсяги лікарських засобів виробництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) реалізувало на території України ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » співпрацювало з вказаними товариствами на підставі типових договорів, розроблених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що містили систему контролю за виконанням дистриб`юторами відповідних умов цих договорів та систему відповідних стимулів, зокрема у вигляді бонусів, які маючи на меті реалізацію лікарських засобів за найнижчими цінами, а за фактом не відображались в ціноутворенні.

Такі бонуси надавались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) дистриб`юторам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) у вигляді безповоротної фінансової допомоги. Можливість надання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » таких бонусів дистриб`юторам, передбачена договірними відносними ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з компанією « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Крім того, в ході оперативного супроводження зазначеного кримінального провадження, працівниками ДЗЕ Національної поліції України встановлено, що у 2012-2018 роках, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » реалізувало лікарські засоби виробництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » окрім вказаних суб`єктів господарювання, ще й через дистриб`юторів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) на суму 313,3 млн. грн. та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), на суму 205,8 млн.грн.

Вказані бонуси вираховуються у відсотковому відношенні від суми реалізації лікарських засобів, в тому числі і через продажі за кошти державного бюджету, за певний період часу.

Тобто, бонуси у формі безповоротної фінансової допомоги, які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надавало дистриб`юторам, не зменшували вартості лікарських засобів, які були реалізовані останніми через продажі за кошти державного бюджету, а були додатковим доходом дистриб`ютора.

Таким чином, створена схема надання бонусів у вигляді безповоротної фінансової допомоги не спрямована на зниження номінальної вартості лікарських засобів виробництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 », відповідно до якої буде розраховуватись ціна перепродажу, призвела до необгрунтованого збільшення цін на ринку, які в кінцевому результаті сплачує споживач, або держава, особливо в умовах існування державного регулювання цін шляхом застосування граничних рівнів торгівельної надбавки.

Реалізація зазначеної схеми ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за попередньою змовою з дистриб`юторами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), шляхом замовчування реальної ціни на лікарські засоби, тобто ціни з урахуванням бонусів наданих компанією « ІНФОРМАЦІЯ_6 », призвела до непрозорого механізму ціноутворення на ринках лікарських засобів виробництва компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та заволодіння коштами споживачів, в тому числі і держави.

З метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження, документування злочинних дій та здобуття доказів, проведення необхідних експертиз, виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та їх вилученні, а саме: оригіналів фінансово-господарської документації, щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та з компанією « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у 2011-2018 роках, а саме: договорів, контрактів із додатками та змінами до них про закупівлю товарів у 2011-2018 роках, вантажно-митних декларацій з додатками та специфікаціями до них; інвойсів, рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних (CMR) та документів щодо отриманих знижок, компенсацій, кредит-нот, фінансової допомоги отриманих від постачальників-нерезидентів із розшифровкою по кожній партії (із зазначенням серії, дати та номеру); бухгалтерських документів підприємства та інших розрахунків, що підтверджують та відображають отримання знижок, компенсацій, кредит-нот отриманих від компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) і надання знижок, компенсацій, кредит-нот, фінансової допомоги покупцям із зазначенням найменування продукції (торгової назви), форми випуску, дозування, виробника, серій, сум по яким були надані такі знижки та компенсації; виписок з банківських рахунків за 2011-2018 роки, де відображено проведення розрахунків з компанією « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), документів щодо стану кредиторської та дебіторської заборгованості, накладні, податкові накладні (з розрахунками коригування кількісних та вартісних показників) на реалізацію, товарно-транспортні накладні; накази та інші внутрішні документи щодо призначення службових осіб (працівників) ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) відповідальними за формування ціни реалізації продукції та надання знижок, компенсацій, кредит-нот, фінансової допомоги покупцям.

Слідчий вказує, що зазначені документи, мають важливе доказове значення у даному кримінальному провадженні та перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 .

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається із змісту п. 4, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, та персональні дані особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання, оскільки слідчим в клопотанні не доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення їх в оригіналах, а також надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів іншому працівнику відповідно до постанови про доручення на підставі ст. 40 КПК України від імені слідчого ОСОБА_5 .

Керуючись ст. ст. 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого групи ГСУ Національної поліції України ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42018000000002080 від 22.08.2018 року, про тимчасовий доступ до документів задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС ГСУ Національної поліції України ОСОБА_6 та слідчому групи слідчих, якому також доручено розслідування кримінального провадження №42018000000002080 ОСОБА_3 , дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення у копіях, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

- фінансово-господарської документації, щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та з компанією « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у 2011-2018 роках, а саме: договорів, контрактів із додатками та змінами до них про закупівлю товарів у 2011-2018 роках, вантажно-митних декларацій з додатками та специфікаціями до них; інвойсів, рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних (CMR) та документів щодо отриманих знижок, компенсацій, кредит-нот, фінансової допомоги отриманих від постачальників-нерезидентів із розшифровкою по кожній партії (із зазначенням серії, дати та номеру); бухгалтерських документів підприємства та інших розрахунків, що підтверджують та відображають отримання знижок, компенсацій, кредит-нот отриманих від компанії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) і надання знижок, компенсацій, кредит-нот, фінансової допомоги покупцям із зазначенням найменування продукції (торгової назви), форми випуску, дозування, виробника, серій, сум по яким були надані такі знижки та компенсації; виписок з банківських рахунків за 2011-2018 роки, де відображено проведення розрахунків з компанією « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), документів щодо стану кредиторської та дебіторської заборгованості, накладні, податкові накладні (з розрахунками коригування кількісних та вартісних показників) на реалізацію, товарно-транспортні накладні; накази та інші внутрішні документи щодо призначення службових осіб (працівників) ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) відповідальними за формування ціни реалізації продукції та надання знижок, компенсацій, кредит-нот, фінансової допомоги покупцям.

В решті вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в 2-х примірниках:

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/52842/18-к

Примірник № 2 наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2018
Оприлюднено02.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/52842/18-к

Ухвала від 15.11.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні