Рішення
від 10.12.2018 по справі 910/12483/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

м. Київ

10.12.2018Справа № 910/12483/18

Господарський суд міста Києва у складі судді Курдельчука І.Д ., розглянув у порядку спрощеного позовного провадження

справу № 910/12483/18

за позовом приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна , м. Київ,

до приватного акціонерного товариства Київський страховий дім , м. Київ,

про стягнення 122 083,93 грн.,

без виклику учасників справи .

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

18.09.2018 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна (далі - Компанія) до приватного акціонерного товариства Київський страховий дім (далі - Товариство) про стягнення 122 083,93 грн. суми збитків за угодою про здійснення страхового відшкодування від 05.07.2018 №б/н (далі - Угода).

Компанія обґрунтовує позовні вимоги таким:

- 05.07.2018 Компанією і Товариством було укладено Угоду, за умовами якої Товариство визнає обґрунтованими майнові вимоги Компанії, пов'язані з відшкодуванням збитків завданих пошкодженням наземних транспортних засобів;

- у пункті 3 Угоди сторони погодили, що виплата страхового відшкодування має бути здійсненна у сумі 122 083,93 грн. в строк до 31.07.2018;

- станом на дату подання позовної заяви до суду Товариство умови Угоди не виконало та страхове відшкодування не сплатило.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.09.2018 позовну заяву було залишено без руху та встановлено позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви.

03.10.2018 Компанія подала суду документи на виконання вимог ухвали суду від 19.09.2018.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.10.2018 було прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Ухвалу Господарського суду міста Києва було надіслано учасникам процесу на адреси, зазначені у позовній заяві та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що також підтверджується відміткою канцелярії на звороті такої ухвали та рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Відповідач отримав ухвалу про відкриття провадження у справі 11.10.2018, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення; правом на подання відзиву Товариство у визначений судом строк не скористалося та заперечення на позов не подало.

Відповідно до частини другої статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки відповідач у строк, встановлений частиною першою статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини другої статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які позивач посилався як на підставу своїх вимог, підтверджених тими доказами, які були досліджені судом, надавши оцінку всім аргументам позивача, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

05.07.2018 Компанією і Товариством було укладено Угоду, за умовами якої:

- укладанням Угоди Товариство визнає обґрунтованими майнові вимоги Компанії, пов'язані з відшкодуванням збитків завданих пошкодженням наземних транспортних засобів (пункт 1 Угоди);

- Товариство за результатами розгляду документів, що підтверджують факт настання, причини, обставини страхового випадку та розмір збитку, вважає надані документи достатніми та приймає рішення про здійснення страхового відшкодування (пункт 2 Угоди);

- сторони погодили, що виплата страхового відшкодування має бути здійсненна у сумі 122 083,93 грн. в строк до 31.07.2018 (включно); Компанія гарантує, що не буде мати жодних претензій щодо розміру виплаченого страхового відшкодування за умови дотримання Товариством строку, визначеного даним пунктом (пункт 3 Угоди);

- сторони погодили, що після виконання Угоди, зобов'язання Товариства за полісами обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (№ АК/3588374, № АМ/424635, № АМ/424589, № АК/1011944, № АМ/2911353, № АМ/257594, № АК/5387725, № АК/2219226 та № АЕ/7798818) припиняються (пункт 4 Угоди);

- сторони погодили, що виплата страхового відшкодування здійснюється шляхом перерахування на розрахунковий рахунок Компанії, зазначений в пункті 8 Угоди; днем сплати страхового відшкодування вважається день зарахування коштів на рахунок Компанії (пункт 5 Угоди);

- сторони підтверджують та гарантують, що зазначений порядок виплати страхового відшкодування відповідає умовам договору страхування та інтересам сторін, не суперечить чинному законодавству, не порушуєте не обмежує права сторін; Компанія, після сплати Товариством суми в зазначений строк, визначених пунктом 3 Угоди, гарантує, що не звертатиметься до Товариства в судовому порядку з приводу стягнення страхового відшкодування за страховими випадками, зазначеними в пункті 1 Угоди (пункт 6 Угоди);

- Угода набирає чинності з дати підписання її сторонами, та укладена в двох оригінальних примірниках, що мають однакову юридичну силу (пункт 7 Угоди).

Угоду підписано уповноваженими особами, а саме, від позивача - головою правління Гордієнком І.М., який діяв на підставі статуту, та від відповідача - головою правління Єрмаком С.М., який діяв на підставі статуту, та скріплено печатками сторін.

Угода у встановленому порядку не оспорена, не визнана недійсною, не розірвана.

Таким чином, Угода є дійсною, укладеною належним чином та є обов'язковою для виконання сторонами.

Відповідно до частини другої пункту 1 статті 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов'язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Частиною другою пункту 1 статті 11 ЦК України передбачено, що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з частиною першою статті 1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Статтею 27 Закону України Про страхування до страховика, який виплатив страхове відшкодування за договором майнового страхування, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особа, що одержала страхове відшкодування, має до особи, відповідальної за заподіяний збиток.

Отже, укладений сторонами правочин за своєю правовою природою є договором, яким були врегульовані питання щодо строку та суми виплати страхового відшкодування.

Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

05.07.2018 Компанією і Товариством було укладено Угоду, за умовами якої Товариство визнало обґрунтованими майнові вимоги Компанії, пов'язані з відшкодуванням збитків завданих пошкодженням наземних транспортних засобів.

Товариство за результатами розгляду документів, що підтверджують факт настання, причини, обставини страхового випадку та розмір збитку, визначило надані документи достатніми та прийняло рішення про здійснення страхового відшкодування.

Частиною першою статті 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до пункту 3 Угоди сторони погодили, що виплата страхового відшкодування має бути здійсненна у сумі 122 083,93 грн. в строк до 31.07.2018.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно із статтею 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до частини першої статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Отже, станом на день звернення Компанії із позовною заявою, так і на день прийняття рішення у даній справі Товариство умови Угоди не виконало та страхове відшкодування не сплатило; доказів протилежного суду не подано.

Отже, страхове відшкодування у сумі 122 083,93 грн. підлягає стягненню з Товариства на користь Компанії.

Відповідно до частини першої статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з статтею 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Статтею 77 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

За таких обставин, позов визнається судом доведеним, обґрунтованим, та таким, що підлягає задоволенню.

За приписами статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати зі справи слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 86, 129, 178, 233, 236, 237, 240 та 241 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна (01054, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 33; ідентифікаційний код 16285602) до приватного акціонерного товариства Київський страховий дім (04053, м. Київ, вул. Артема, 37-41; ідентифікаційний код 25201716) про стягнення 122 083,93 грн. задовольнити повністю.

2. Стягнути з приватного акціонерного товариства Київський страховий дім (04053, м. Київ, вул. Артема, 37-41; ідентифікаційний код 25201716) на користь приватного акціонерного товариства Акціонерна страхова компанія ІНГО Україна (01054, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 33; ідентифікаційний код 16285602): 122 083 (сто двадцять дві тисячі вісімдесят три) грн. 93 коп. і 1 831 (одну тисячу вісімсот тридцять одну) грн. 26 коп. судового збору.

3. Після набрання рішенням законної сили видати відповідний наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Північного апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 10.12.2018.

Суддя І.Д. Курдельчук

Дата ухвалення рішення10.12.2018
Оприлюднено11.12.2018

Судовий реєстр по справі —910/12483/18

Рішення від 10.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 08.10.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 19.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні