Ухвала
від 05.12.2018 по справі 219/14007/18
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/14007/18

1-кс/219/3815/2018

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.12.2018 року слідчий суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області Погрібна Н.М., за участю секретаря судового засідання Мирошниченко О.Л., прокурора Сматченко А.Д., розглянувши клопотання прокурора Артемівської місцевої прокуратури Донецької області ОСОБА_1 про проведення судової економічної експертизи,-

в с т а н о в и в:

Слідчим відділом Бахмутського відділу Національної поліції в Донецькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018051610000087 від 19.09.2018, за фактом неналежного виконання службовими особами Бахмутського районного комунального підприємства Управління архітектури, будівництва та комунального господарства та ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН , що завдало істотної шкоди бюджетним інтересам держави.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Бахмутським районним комунальним підприємством Управління архітектури, будівництва та комунального господарства (код ЄДРПОУ 21977093) та ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН (код ЄДРПОУ 39027344) укладено договір № 01 від 25.09.2017 (далі за текстом - Договір) на проведення проектних та пошукових робіт по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області . Вартість робіт становить 1 497 875,74 грн. Відповідно до п.2.2. та п.2.3. оплата здійснюється в два етапи: 30% - попередня оплата (449 362, 72 грн.) та остаточна оплата робіт після підписання акту виконаних робіт, а також після отримання позитивного експертного звіту.

Так, 31.10.2017 Бахмутським районним комунальним підприємством Управління архітектури, будівництва та комунального господарства здійснено попередню оплату на користь ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН в сумі 449 362,72 грн.

18.12.2017 директором Бахмутського районного комунального підприємства Управління архітектури, будівництва та комунального господарства ОСОБА_2 та директором ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН підписано акт № 01 здачі-прийняття виконаних робіт за Договором.

Згідно з ч. 1 ст. 31 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , проектна документація на будівництво об'єктів розробляється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування, з урахуванням вимог містобудівної документації та вихідних даних і дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил та затверджується замовником. Затвердження проектної документації на будівництво об'єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 6 Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 560, метою проведення експертизи проектів будівництва (далі - експертиза) є визначення якості проектних рішень шляхом виявлення відхилень від вимог до міцності, надійності та довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, у тому числі щодо додержання нормативів з питань створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, охорони праці, екології, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, енергозбереження, кошторисної частини проекту будівництва. Експертиза є завершальним етапом розроблення проектів будівництва.

Проте, в порушення вищевказаної норми, а також п. 2.3 Договору, де зазначено, що остаточна оплата робіт проводиться протягом 10 банківських днів після підписання акту виконаних робіт, а також після отримання позитивного експертного звіту, 18.12.2017 Бахмутське районне комунальне підприємство Управління архітектури, будівництва та комунального господарства перерахувало на розрахунковий рахунок ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН остаточну оплату за виконані роботи у сумі 1 048 513,74 грн.

При цьому, 03.12.2018 року на підставі ухвали слідчого судді Артемівського міськрайонного суду Донецької області №1-кс/219/3675/2018 від 23.11.2018 року від Філії Київоблбудекспертизи державного підприємства Київоблбудінвест отримано документальні матеріали щодо проведення експертизи проектної документації по об`єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області та встановлено, що експертиза проекту проводилась після підписання акту виконаних робіт та за результатами її проведення отримала негативний експертний звіт.

З метою виявлення та фіксації відомостей та обставин вчинення кримінального правопорушення 03.12.2018 проведено огляд документів, які надійшли до Артемівської місцевої прокуратури Донецької області від Філії Київоблбудекспертиза ДП Київоблбудінвест 03.12.2018. Дані документи в той же день визнано речовими доказами та, відповідно, у встановлений законом строк, а саме 04.12.2018, слідчому судді спрямовано клопотання про накладення арешту на документи. На разі клопотання перебуває на розгляді у слідчого судді Артемівського міськрайонного суду Донецької області.

Зокрема, в ході вивчення зазначених документів встановлено, що між Філією Київоблбудекспертиза ДП Київоблбудінвест та Товариством з обмеженою відповідальністю ЕЙР ТРЕЙД укладено договір №01-0497-18/ЦБ від 05.07.2018р. (тобто після підписання акту приймання виконаних робіт) на проведення експертизи проекту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області .

В подальшому, Філією Київоблбудекспертиза ДП Київоблбудінвест складено експертний звіт №01-0497-18/ЦБ від 12.10.2018 щодо виявлення помилок і недотримання нормативних вимог у проектній документації за проектом Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області . За результатами розгляду проектної документації за проектом Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області виявлені помилки та некомплектність проектної документації.

Враховуючи, що для з'ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, а саме для встановлення законності (не законності) підписання ОСОБА_1 №01 від 18.12.2017 здачі прийняття виконаних робіт по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області та перерахування остаточної оплати за виконані роботи у сумі 1 048 513,74 грн., виникла необхідність у призначенні судової економічної експертизи.

Таку експертизу проводить Донецький науково-дослідний інститут судових експертиз, що знаходиться за адресою: 84112, м. Слов'янськ, вул. Поштова, 67.

Згідно зі ст. 93 Кримінального процесуального кодексу України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 статті 242 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для зясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з'ясування питань права.

Експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження (ст. 243 Кримінального процесуального кодексу України).

Заслухавши пояснення слідчого на підтримання клопотання, дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження, з метою забезпечення повного, об'єктивного та ефективного розслідування у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає, що клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 242-245, 372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати доручення експертам Донецького науково-дослідного інституту судових експертиз (84112, м. Слов'янськ, вул. Поштова, 67)на проведення судової економічної експертизи в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером № 42018051610000087 від 19.09.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.367 Кримінального кодексу України.

На вирішення судової економічної експертизи поставити такі питання:

Якими документами регламентується порядок прийняття робіт, які передбачені Договором № 01 від 25.09.2017 на проведення проектних та пошукових робіт по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області ?

Якими документами регламентується порядок підписання акту приймання-передачі виконаних робіт відповідно до Договору № 01 від 25.09.2017 на проведення проектних та пошукових робіт по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області ?

Якими документами регламентується порядок та сума здійснення попередньої оплати робіт відповідно до Договору № 01 від 25.09.2017 на проведення проектних та пошукових робіт по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області ?

Якими документами регламентується порядок та сума остаточної оплати робіт відповідно до Договору № 01 від 25.09.2017 на проведення проектних та пошукових робіт по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області ?

Чи допущені посадовими особами Бахмутського районного комунального підприємства Управління архітектури, будівництва та комунального господарства та ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН порушення вимог чинного законодавства під час підписання акту №01 від 18.12.2017 р. здачі прийняття виконаних робіт по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області із врахуванням результату експертного звіту №01-0497-18/ЦБ від 12.10.2018 року та Додатку до нього?

Чи допущені посадовими особами Бахмутського районного комунального підприємства Управління архітектури, будівництва та комунального господарства порушення вимог чинного законодавства під час використання бюджетних коштів при здійснення попередньої оплати робіт на суму 449 362,72 гривень по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області із врахуванням результату експертного звіту №01-0497-18/ЦБ від 12.10.2018 року та Додатку до нього? Якщо так, то на яку суму завдано шкоду економічним інтересам держави?

Чи допущені посадовими особами Бахмутського районного комунального підприємства Управління архітектури, будівництва та комунального господарства порушення вимог чинного законодавства під час використання бюджетних коштів при здійснення остаточної оплати робіт на суму 1 048 513,02 гривень по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області із врахуванням результату експертного звіту №01-0497-18/ЦБ від 12.10.2018 року та Додатку до нього? Якщо так, то на яку суму завдано шкоду економічним інтересам держави?

Для проведення експертизи надати завірені належним чином копії наступних документів:

Договір №01 на проведення проектних та пошукових робіт від 25 вересня 2017 року на 3 аркушах, а також Додатки до нього:

Додаток № 1 до договору №01 від 25 вересня 2017 р. по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області Протокол №1 погодження договірної ціни на проектні роботи на 1 аркуші.

Додаток № 2 до договору №01 від 25 вересня 2017 р. по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області Завдання на проектування на 3 аркушах.

Додаток № 3 до договору №01 на проведення проектних та пошукових робіт від 25 вересня 2017 р. Календарний графік виконання робіт по об'єкту: Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області на 1 аркуші.

Додаток № 4 до договору від 25.09.2017 №01 Зведений кошторис №320 на проектні і вишукувальні роботи разом із: Додаток № 4/1 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №1 на виконання робіт ; Додаток № 4/2 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №2 на вишукувальні роботи ; Додаток № 4/3 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №3 на вишукувальні роботи ; Додаток № 4/4 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №4 на проектні роботи ; Додаток № 4/5 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №5 на проектні роботи ; Додаток № 4/6 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №6 на виконання робіт ; Додаток № 4/7 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №7 на виконання робіт ; Додаток № 4/8 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №8 на виконання робіт ; Додаток № 4/9 до договору від 25.09.2017 №01 Кошторис №9 на виконання робіт на 10 аркушах.

Додаткова угода №01 від 28.09.2017р. до Договору №01 на проведення проектних та пошукових робіт від 25 вересня 2017 року

Акт №01 від 18.12.2017 р. здачі прийняття виконаних робіт по об'єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області на 1 аркуші.

Експертний звіт Філіії Київоблбудекспертиза ДП Київоблбудінвест №01- 0497- 18/ЦБ від 12.10.2018 року на 2 аркушах.

Додаток до Експертного звіту Філіії Київоблбудекспертиза ДП Київоблбудінвест №01- 0497- 18/ЦБ від 12.10.2018 року на 2 аркушах.

Платіжне доручення №1 від 30.10.17р. на суму 449 362,72 гривень на 1 аркуші.

Платіжне доручення №2 від 22.12.17р. на суму 1 048 513,02 гривень на 1 аркуші.

Для ознайомлення експерту направити матеріали кримінального провадження (за вимогою).

Повідомити експертів про їх права та обов'язки, передбачені ст. 69 Кримінального процесуального кодексу України.

Попередити експертів про те, що за завідомо неправдивий висновок, відмову без поважних причин від виконання покладених обов'язків у суді, невиконання інших обов'язків експерт несе відповідальність, встановлену законом.

Ухвала оскарженню не підлягає.

суддя Н.М.Погрібна

Дата ухвалення рішення05.12.2018
Оприлюднено12.12.2018

Судовий реєстр по справі —219/14007/18

Ухвала від 05.12.2018

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Погрібна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні