Ухвала
від 11.12.2018 по справі 133/2827/18
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

133/2827/18

УХВАЛА

Іменем України

11.12.2018

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

В складі: головуючого судді Сороки Д.В.

за участю секретаря судового засідання Пясковської Н.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Козятині подання старшого державного виконавця Козятинського міськрайонного віділу ДВС ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_2 - керівника ТОВ РІА Холдинг без вилучення паспорта громадянина України до виконання ним зобов'язань за виконавчим листом №127/24530/16,

ВСТАНОВИВ:

Старший державний виконавець Козятинського міськрайонного віділу ДВС ОСОБА_1. звернувся до суду з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_2 - керівника ТОВ РІА Холдинг без вилучення паспорта громадянина України до виконання ним зобов'язань за виконавчим листом №127/24530/16.

Старший державний виконавець посилається на те, що на виконанні Козятинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області знаходиться виконавче провадження 56920306 з виконання виконавчий лист № 127/24530/16, виданий 19.06.2018 простягнення боргу у розмірі 50000,00 грн.

За вказаним виконавчим документом боржником є - ТОВ РІА Холдинг, код ЄДРПОУ: 37636866.

Відповідно до статей 3, 4, 24, 25, 26 Закону України "Про виконавче провадження", виконавцем 03.08.2018 винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, якою боржника зобов'язано подати декларацію про доходи та майно та попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. Копію постанови направлено сторонам виконавчого провадження.

Рішення на сьогоднішній день боржником не виконано, декларацію не надано, будь яких дій спрямованих на його виконання не здійснено, що суперечить вимогам частини п'ятої статті 19 Закону України "Про виконавче провадження".

Виконавцем 10.08.2018 на адресу боржника направлено виклик щодо явки до виконавця для надання пояснень щодо причин невиконання рішення суду, однак ТОВ РІА Холдинг на виклики не з'явився, про причини неявки не повідомив виконавця.

Державним виконавцем встановлено, що за адресою, вказаною у виконавчому листі ( с. Пляхова, вул. Подільська,2) ТОВ РІА Холдінг зареєстровано, однак фактично відсутнє. Належного боржнику майна за вказаною адресою не виявлено.

Враховуючи викладене, рішення до теперішнього часу не виконано, а боржник ухиляється від виконання його, не вживає заходів щодо виконання рішення за рахунок належного йому майна і доходів.

Отже, боржником рішення виконано не було, що призвело до вжиття відносно нього вищевказаних заходів примусового виконання.

Статтею 18 Закону України Про виконавче провадження встановлено, що виконавець у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, який видав виконавчий документ, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" № 3857-ХП у редакції від 10.12.2015 встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов'язань.

Відповідно до частини першої статті 377-1 Цивільного процесуального кодексу України питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, або за місцезнаходженням виконавчого округу за поданням приватного виконавця.

Старший державний виконавець в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про час розгляду подання.

Суд вважає, що в задоволені подання необхідно відмовити.

Право громадян України на пересування, в тому числі і залишення території України, закріплено у ст. 33 Конституції України . У той же час Конституція України передбачає можливість обмеження наданих громадянинові прав у випадках, що не заборонені законом.

Пунктом 5 ст. 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" передбачено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням - до виконання зобов'язань.

Відповідно до п. 18 ст. 11 Закону України "Про виконавче провадження" (в редакції на час вирішення процесуального питання) державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатись до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України - до виконання зобов'язань за рішенням.

Законом передбачено юридичні санкції у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявності факту невиконання зобов'язань, а за ухилення від їх виконання. У зв'язку з цим підлягає з'ясуванню чи дійсно особа свідомо не виконувала зобов'язання, або невиконання зумовлено об'єктивними причинами.

Під поняттям "ухилення від виконання зобов'язань, покладених на боржника рішенням" варто розуміти будь-які свідомі діяння (дії або бездіяльність) боржника, спрямовані на невиконання відповідного обов'язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов'язок у нього є всі реальні можливості (наприклад, наявність майна, грошових коштів тощо) і цьому не заважають будь-які не залежні від нього об'єктивні обставини (непереборної сили, події тощо).

Відповідно до положень частини першої статті 441 ЦПК України , тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення.

Необхідною передумовою обрання такого заходу забезпечення виконання рішення суду, як обмеження боржника у праві виїзду за межі України, є встановлення судом дійсних обставин ухилення боржника від виконання судового рішення. Такі обставини суд повинен установити, виходячи з відомостей зазначених у поданні, матеріалів виконавчого провадження та пояснень державного виконавця.

В силу ч. 1 ст. 81 ЦПК України , кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 82 цього Кодексу .

Відповідно наявність умислу та інші факти, як обставини, які є предметом посилання суб'єкта подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України як на підставу його вимог, підлягають доведенню.

З матеріалів справи вбачається, що в них відсутні будь-які докази про ознайомлення боржника з відкритим 03.08.2018 виконавчим провадженням та про вчинення виконавчих дій, в матеріалах справи відсутні дані про те , чи боржник отримав копію постанови про відкриття виконавчого провадження у передбаченому законом порядку. Крім того , відсутні будь-які докази про правовий статус ОСОБА_2 в ТОВ РІА Холдинг.

Таким чином, за відсутності достовірних даних про ознайомлення боржника з відкритим виконавчою службою відносно ТОВ РІА Холдинг виконавчим провадженням, відсутні підстави стверджувати, що боржник, в особі керівника ОСОБА_2, свідомо ухиляється від виконання судового рішення, і відповідно відсутні підстави для ухвалення судового рішення про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

Отже, державний виконавець не довів та в матеріалах подання відсутні будь-які докази того, що боржник свідомо ухилявся від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням суду, а тому у суду не має передбачених законом підстав для обмеження останнього у праві виїзду за межі України.

Згідно статті 2 Протоколу №4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому Протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров'я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

На підставі наведеного, керуючись ст. 6 Закону України "Про порядок виїзду з України та в'їзд в Україну громадян України", 441 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні подання старшого державного виконавця Козятинського міськрайонного віділу ДВС про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_3 - керівника ТОВ РІА Холдинг, код ЄДРПОУ :37636866 , Вінницька область , Козятинський район , с. Ппляхова, вул.. Радянська, 2, без вилучення паспорта громадянина України до виконання ним своїх зобов'язань - відмовити.

Ухвала виготовлена 11.12.2018.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Вінницького апеляційного суду через Козятинський міськрайонний суд протягом 15 днів з дня виготовлення ухвали .

СУДДЯ : підпис

З оригіналом вірно:

СУДДЯ - СЕКРЕТАР -

Дата документу 11.12.2018

СудКозятинський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.12.2018
Оприлюднено12.12.2018
Номер документу78475135
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/2827/18

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сорока Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні