Ухвала
від 10.12.2018 по справі 127/30873/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/30873/18

Провадження 1-кс/127/16165/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2018 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого з ОВС Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_2 , про проведення судово-почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні №42018020000000143 від 18.07.2018 року, яке доручити експертам Вінницького НДЕКЦ МВС України, за адресою: м. Вінниця, вул. В. Порика, 8, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий ОСОБА_2 звернувся до Вінницького міського суду Вінницької області з клопотанням, яке погоджене з прокурором про проведення судово-почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні № 42018020000000143 від 18.07.2018 року, яке доручити експертам Вінницького НДЕКЦ МВС України, за адресою: м. Вінниця, вул. В. Порика, 8.

Клопотання мотивовано тим, що у провадження слідчого перебувають матеріали досудового розслідування відомості про яке внесено до ЄРДР за № від 18.07.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, в ході розслідування якого виникла необхідність у проведенні експертизи.

Під час судового розгляду з матеріалів клопотання встановлено, що ПП «Будівельник-А» проводило «сумнівні» фінансово-господарські операції, тобто податковий кредит в сумі 888540 грн. сформовано за рахунок проведення фінансово-господарських операцій по придбанню будівельних матеріалів у зустрічного транзиту, який має ступінь ризику в частині формування податкового кредиту та здійснює реалізацію товарів, відмінних від придбаних ПП «Вінниця трейд». У придбані даного постачальника взагалі відсутні будівельні матеріали, а лише бензин А-92, бензин А-95 та дизпаливо.

В ході досудового розслідування 11.09.2018 було допитано бухгалтера ПАТ «Укрнафта» ОСОБА_3 , яка повідомила, що одним із її функціональних обов`язків є виписка податкових накладних для клієнтів у випадку придбання ними паливно мастильних матеріалів на автозаправних станціях ПАТ «Укрнафта» за готівку та відповідно реєстрація податкових накладних у єдиному реєстрі податкових накладних.

Зі слів ОСОБА_3 встановлено що нею виписувались і реєструвались податкові накладні для ПП «Вінниця трейд». Так, до неї звертався чоловік, який представлявся директором ПП «Вінниця трейд» та надавав копії касових чеків, які свідчили що ним було придбано за готівку нафтопродукти на АЗС ПАТ «Укрнафта». На підставі вище зазначених копій касових чеків бухгалтерією ПАТ «Укрнафта» виписувались та реєструвались у ЄРПН податкові накладні для ПП «Вінниця трейд». ОСОБА_3 зазначила, що працює на посаді бухгалтера ПАТ «Укрнафта» з 2014 року, але особа, яка представлялася директором ПП «Вінниця трейд» зверталася з питаннями виписки податкових накладних ще до тих співробітників, які працювали до її призначення на вищезазначену посаду, тобто механізм виписки податкових накладних цій особі був уже відомий.

Відповідно до листа Регіонального сервісного центру у Вінницькій області №31/2/0541-6824 від 23.08.2018 року за ПП «Вінниця трейд» та ПП «Будівельник А» транспортні засоби не зареєстровані. Отже можна зробити висновок, що директором ПП «Вінниця трейд» ОСОБА_4 , на підставі копій касових чеків, які ним подавались бухгалтерам ПАТ «Укрнафта» для отримання та реєстрації податкових накладних було незаконно сформовано податковий кредит з ПДВ по придбанню нафтопродуктів.

Описані вище обставини свідчать про відсутність факту здійснення поставки, вбачається проведення транзитних фінансових потоків, спрямованих на здійснення операцій надання податкової вигоди з контрагентами, зокрема у випадках, коли операції здійснюються через посередників з метою штучного формування податкового кредиту, не маючи реального товарного характеру. Таким чином, встановлено факт ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах службовими особами ПП «Будівельник-А» в діях яких вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, чим завдано шкоди державі в сумі 4832859 грн.

Під час здійснення досудового розслідування витребувано та долучено до матеріалів кримінального провадження оригінали документів реєстраційної справи приватного підприємства «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» (ЄРДПОУ 36474315).

В ході розслідування кримінального провадження виникла необхідність у проведенні судово-почеркознавчої експертизи з метою встановлення чи спростування факту заповнення ОСОБА_4 та ОСОБА_5 оригіналів документів реєстраційної справи ПП «Вінниця трейд», а саме: опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи» на 1 арк., опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» на 1 арк., Форма №1 РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи на 3 арк., Рішення №1 власника Приватного підприємства «Вінниця Трейд» на 1 арк., квитанція №5472\з66 на 1 арк., Статут ПП « ВІННИЦЯ ТРЕЙД» затверджений рішенням №1 від 12 травня 2009 року на 5 арк.,Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.01.2018 на 7 арк., РІШЕННЯ ЗАСНОВНИКА №1/18 ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» від 13.01.2018 на 1 арк., Статут ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» (Нова редакція) затверджений рішенням №1/18 від 13.01.2018 на 7 арк., ДОГОВІР №1 купівлі продажу майнових прав власника-засновника ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» ВІД 13.01.2018 року на 1 арк., ДОВІРЕНІСТЬ від 15.01.2018 на 1 арк.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Враховуючи те, що для з`ясування обставин, щ о мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в галузі судової експертизи матеріалів, речовин та виробів, керуючись ст. ст. 40,110, 242, 243, 244 КПК України, тому слідчий просив суд клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, завчасно подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно дост.242КПК України,експертиза проводитьсяекспертною установою,експертом абоекспертами,за дорученнямслідчого суддічи суду,наданим заклопотанням стороникримінального провадженняабо,якщо дляз`ясування обставин,що маютьзначення длякримінального провадження,необхідні спеціальнізнання.Не допускаєтьсяпроведення експертизидля з`ясуванняпитань права. Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо:

1) встановлення причин смерті;

2) встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень;

3) визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності;

4) встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості;

5) встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155Кримінального кодексу України.

6) визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Примусове залучення особи для проведення медичної або психіатричної експертизи здійснюється за ухвалою слідчого судді, суду.

Відповідно дост.244КПК України,у разіякщо дляз`ясування обставин,що маютьзначення длякримінального провадження,необхідні спеціальнізнання,сторони кримінальногопровадження маютьправо звернутисяз клопотаннямпро проведенняекспертизи дослідчого судді. У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, якими обґрунтовуються доводи клопотання;

4) вид експертного дослідження, що необхідно провести, та перелік запитань, які необхідно поставити перед експертом.

До клопотання також додаються копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання.

Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог частини другої цієї статті, повертає його особі, яка його подала, про що постановляє ухвалу.

Під час розгляду клопотання слідчий суддя має право за клопотанням учасників розгляду або за власною ініціативою заслухати будь-якого свідка чи дослідити будь-які матеріали, що мають значення для вирішення клопотання.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

При задоволенні клопотання про залучення експерта слідчий суддя у разі необхідності має право за клопотанням особи, яка звернулася з клопотанням про залучення експерта, вирішити питання про отримання зразків для експертизи відповідно до положеньстатті 245цього Кодексу.

Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

З огляду на вищенаведене, враховуючи дослідженні матеріали клопотання слідчого та матеріали кримінального провадження в їх сукупності, слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим доведено, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідно залучення експерта, а тому клопотання слідчого підлягає задоволенню для подальшого об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження.

На підставі наведеного, керуючись ст. 242 244, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС Слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_2 задовольнити.

Доручити проведення судово-почеркознавчої експертизи, виконання якої доручити експертам НДЕКЦ МВС України, яке розташоване за адресою: м.Вінниця, вул. В. Порика, 8.

На вирішення експертизи експертам поставити наступні запитання:

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано підпис в графі «Документи здав» (підпис)в наступному документі:

ОПИС документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи» датований 14.05.2009 на 1 арк.

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано підписи в графах «картки заповнив (підпис)», «сторінку заповнив» (підпис), «Уповноважена особа (особа по довіреності) (підпис) в наступному документі:

Форма №1 РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи від 13.05.2009 на 3 арк.

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано підписи в графах « ОСОБА_4 » в наступних документах:

Рішення №1 власника Приватного підприємства «Вінниця Трейд» від 12.05.2009 на 1 арк.;

Статут ПП « ВІННИЦЯ ТРЕЙД» затвердженого рішенням №1 від 12 травня 2009 року на 5 арк.;

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано підпис в графі «Платник (цим підтверджую правильність вказаних реквізитів) в наступному документі:

Квитанція №5472\з66 від 13.05.2009 на 1 арк.

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано підпис в графі «Заявник:» (підпис) в наступному документі:

ОПИС документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи» датований 16.01.2018 на 1 арк;

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано підписи в графах «підпис» в наступному документі:

Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.01.2018 на 7 арк.

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано підпис в графі «АЛЕКСІЙЧЕНКО ВЛАДИСЛАВ ВАЛЕРІЙОВИЧ (


)» в наступному документі:

РІШЕННЯ ЗАСНОВНИКА №1/18 ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» ВІД 13.01.2018 на 1арк.

Ким ОСОБА_5 чи іншою особою виконано підпис в графі «ШЕВЧЕНКО ОЛЕГ ТАРАСОВИЧ (


)» в наступному документі:

РІШЕННЯ ЗАСНОВНИКА №1/18 ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» ВІД 13.01.2018 на 1 арк.;

- Ким ОСОБА_5 чи іншою особою виконано підпис в графі «ВЛАСНИК ПІДПРИЄМСТВА (


)» в наступному документі:

Статут ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» (Нова редакція) затверджений рішенням №1/18 від 13.01.2018 на 7 арк.

- Ким ОСОБА_5 чи іншою особою виконано підпис в графі «Директор ОСОБА_5 » в наступному документі:

ДОВІРЕНІСТЬ від 15.01.2018 на 1 арк.

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано підпис в графі «Продавець»,» в наступному документі:

ДОГОВІР №1 купівлі продажу майнових прав власника-засновника ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» ВІД 13.01.2018 року на 1 арк.;

- Ким ОСОБА_5 чи іншою особою виконано підпис в графі «Покупець», в наступному документі:

ДОГОВІР №1 купівлі продажу майнових прав власника-засновника ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» ВІД 13.01.2018 року на 1 арк.;

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано виконаний рукописний текст в графах «Документи здав: (прізвище, ініціали заявника) (дата)» в наступному документі:

ОПИС документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи» датований 14.05.2009 на 1 арк.;

Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано виконаний рукописний текст в графах «Заявник: (прізвище, ініціали заявника) (дата)»в наступному документі:

ОПИС документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи» датований 16.01.2018 на 1 арк.;

Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконаний рукописний текст в графах та таблицях наступного документу:

Форма №1 РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи від 13.05.2009 на 3 арк.;

- Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконаний рукописний текст в графах «прізвище, ініціали», «дата» в наступному документі:

Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.01.2018 на 7 арк.

Ким ОСОБА_4 чи іншою особою виконано рукописний текст в граф І «Продавець», в наступному документі:

ДОГОВІР №1 купівлі продажу майнових прав власника-засновника ПП ВІННИЦЯ ТРЕЙД» ВІД 13.01.2018 року на 1 арк.

- Ким ОСОБА_5 чи іншою особою виконано рукописний текст в графі «Покупець», в наступному документі?

ДОГОВІР №1 купівлі продажу майнових прав власника-засновника ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» від 13.01.2018 року на 1 арк.

Для проведення експертизи експертам надати: опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи» на 1 арк.,опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» на 1 арк., Форма №1 РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи на 3 арк., Рішення №1 власника Приватного підприємства «Вінниця Трейд» на 1 арк., квитанція №5472\з66 на 1 арк., Статут ПП « ВІННИЦЯ ТРЕЙД» затверджений рішенням №1 від 12 травня 2009 року на 5 арк., Заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 16.01.2018 на 7 арк., РІШЕННЯ ЗАСНОВНИКА №1/18 ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» ВІД 13.01.2018 на 1 арк., Статут ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» (Нова редакція) затверджений рішенням №1/18 від 13.01.2018 на 7 арк., ДОГОВІР №1 купівлі продажу майнових прав власника-засновника ПП «ВІННИЦЯ ТРЕЙД» від 13.01.2018 року на 1 арк., ДОВІРЕНІСТЬ від 15.01.2018 на 1 арк.

Відповідно до п. 3 ч. 5 ст. 69 КПК України, експерту дозволяється проводити повне або часткове знищення об`єкта або змінити його властивість, у разі якщо це регламентується методиками проведення відповідного дослідження.

Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення10.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78475625
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення судово-почеркознавчої експертизи у кримінальному провадженні №42018020000000143 від 18.07.2018 року, яке доручити експертам Вінницького НДЕКЦ МВС України, за адресою: м. Вінниця, вул. В. Порика, 8, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/30873/18

Ухвала від 10.12.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні