Рішення
від 07.09.2018 по справі 658/1678/18
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/1678/18

(провадження № 2/658/1004/18)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 вересня 2018 року м. Каховка Херсонської області

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

в складі головуючого судді Марків Т.А.,

за участю секретаря судового засідання Ганжевої В.Г.,

у підготовчому засіданні розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Заозерненської сільської ради Каховського району Херсонської області про визнання права власності на земельну ділянку,

встановив:

Представник позивача, в інтересах ОСОБА_1, звернувся з позовом до відповідача про визнання в порядку спадкування права власності на земельну ділянку.

В позовній заяві (а.с. 2 - 7), письмових поясненнях (а.с. 47 - 48) викладено наступну позицію.

24 червня 2016 року після смерті рідної сестри позивача - ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить право власності на земельну ділянку, розташовану на території Заозерненської сільської ради Каховського району.

ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем померлої, проте звернутися у встановлений законом строк із заявою про прийняття спадщини можливості не мала, через те, що тривалість підготовки документів, необхідних для державної реєстрації смерті спадкодавця (яка померла на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим).

Можливість оформити спадкові права на земельну ділянку в нотаріальному порядку відсутня через пропуск строку для подання заяви про прийняття спадщини та втрату правовстановлюючих документів про право власності спадкодавця на вказану нерухомість. З цих підстав 19 березня 2018 року державним нотаріусом Каховської районної державної нотаріальної контори винесено постанову про відмову ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

За вказаних обставин позивач просила визнати за нею як за спадкоємцем ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 9,402 га, розташовану на території Заозерненської сільської ради Каховського району.

Відзив на позов не надходив.

В підготовче засідання представники сторін не з'явилися, про дату, час і місце судового розгляду повідомлені належним чином у встановленому порядку - подали заяви про розгляд справи за їх відсутністю. Відповідно до змісту указаних заяв, представник позивача на задоволенні позову наполягав, представник відповідача - позов визнав.

Судом ухвалено про проведення підготовчого засідання за відсутності учасників справи.

Судом встановлено, що згідно із свідоцтвами про народження, про одруження (а.с. 11, 12, 13, 14), батьками ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, є ОСОБА_3 та ОСОБА_4.

Рішенням Каховського міськрайонного суду від 14 лютого 2018 року (а.с. 58 - 59) встановлено факт смерті 24 червня 2016 року в с. Курському Білогорського району Автономної Республіки Крим громадянки України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до змісту указаного рішення суду, ОСОБА_2 померла на тимчасово окупованій території України, свідоцтво про її смерть видане органом, створеним в порядку, не передбаченому законом. 08 серпня 2017 року Каховським міським відділом ДРАЦС відмовлено ОСОБА_1 у проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_2

23 лютого 2018 року Каховським міським відділом ДРАЦС видано свідоцтво про смерть ОСОБА_2 (а.с. 15).

Відповідно до копії державного акту серії ІІ - ХС № 004886 (а.с. 16 - 17), довідки відділу Держгеокадастру у Каховському районі (а.с. 18), витягу з технічної документації (а.с. 25), ОСОБА_2 на підставі рішення Заозерненської сільської ради Каховського району від 14 листопада 2001 року набула право власності на земельну ділянку, площею 9,402 га, розташовану на території Заозерненської сільської ради Каховського району. Цільове призначення земельної ділянки - ведення товарного сільськогосподарського товариства.

19 березня 2018 року державним нотаріусом Каховського районного нотаріального округу ОСОБА_5 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - у видачі ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, площею 9,402 га, що належала її сестрі ОСОБА_2, у зв'язку з ненаданням оригіналів документів, що підтверджують право власності померлої на вказане нерухоме майно, та доказів прийняття спадщини (а.с. 21 - 22).

Згідно з постановою нотаріуса, після смерті ОСОБА_2 спадкову справу не заведено, спадкоємці з заявами про прийняття спадщини та видачу свідоцтв про право на спадщину/або поро відмову від прийняття спадщини не зверталися. Свідоцтво про право на спадщину не видавалося.

У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері (ч. 1 ст. 1262 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Як встановлено ч. 1 ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

ОСОБА_1 єдиний спадкоємець, який проявив інтерес до спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 та до складу якої входить не припинене на день смерті спадкодавця право власності на земельну ділянку.

Із заявою про прийняття спадщини позивач у встановлений ч. 1 ст. 1270 ЦК України строк не звернулася з поважних причин (смерть спадкодавця на тимчасово окупованій території та як наслідок - тривалість строку, витраченого на збір та підготовку документів для державної реєстрації смерті ОСОБА_2Ф.).

Втрата правовстановлюючого документа унеможливлює видачу свідоцтва про право на спадщину, проте не позбавляє позивача права спадкування.

Суд вважає, що порушені через відсутність умов для їх оформлення спадкові права ОСОБА_1 підлягають захисту шляхом визнання за нею права власності на успадковану земельну ділянку.

Керуючись ст.ст. 3 - 10, 13, 18, 200, 263 - 265, 268 ЦПК України,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 (адреса реєстраційного обліку місця проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1) до Заозерненської сільської ради Каховського району Херсонської області (адреса місцезнаходження: с. Заозерне Каховського району Херсонської області, вул. Миру, 26; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 26519107) про визнання права власності на земельну ділянку задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, як за спадкоємцем ОСОБА_2, померлої 24 червня 2016 року, право власності на земельну ділянку, площею 9,402 га, розташовану на території Заозерненської сільської ради Каховського району Херсонської області, яка належала спадкодавцю на день смерті на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ХС № 004886.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Херсонської області через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складене 17 вересня 2018 року.

Суддя Т.А. Марків

СудКаховський міськрайонний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення07.09.2018
Оприлюднено12.12.2018
Номер документу78479709
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —658/1678/18

Рішення від 07.09.2018

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

Рішення від 07.09.2018

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

Ухвала від 18.05.2018

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні