Рішення
від 11.12.2018 по справі 304/1016/18
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/1016/18

Провадження № 2/304/354/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2018 рокум. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Шешені М. О.,

при секретарі - Гарайдич Р.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу №304/1016/18 за позовом ОСОБА_1 (адреса місця проживання: 88000, Закарпатська область, м.Ужгород, вул.Квітів, №61/10, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до ОСОБА_2 (адреса місця реєстрації: 89215, Закарпатська область, Перечинський район, с.Лумшори, вул.Болотинська, №28, адреса місця фактичного проживання: 89420, Закарпатська область, Ужгородський район, с.Тарновці, вул.Головна, №125, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Туричківська сільська рада Перечинського району (адреса місця знаходження: 89215, Закарпатська область, Перечинський район, с.Лумшори, вул.Центральна, №30, код ЄДРПОУ 04351268) про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням та усунення перешкод у користуванні та розпорядженні житловим будинком шляхом зняття з реєстрації,-

В С Т А Н О В И В:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до Перечинського районного суду із вищевказаним позовом, який мотивує тим, що вона являється власником індивідуального житлового будинку №63, що розташований в с.Лумшори Перечинського району Закарпатської області. В даному будинку крім позивача зареєстрованою є відповідачка ОСОБА_2, що підтверджується по господарською книгою. Однак, остання у даному будинку не проживає, так як тривалий час проживає із своєю сім'єю у с.Тарновці Ужгородського району Закарпатської області. Оскільки, відповідачка уже тривалий час не проживає в житловому будинку №63, що розташований в с.Лумшори Перечинського району Закарпатської області, не сплачує плату за користування жилим приміщенням і комунальні послуги, не несе інших витрат по утриманню будинку та не приймає участі у спільному побуті, створює позивачці перешкоди у здійсненні права власності, а тому просить визнати відповідачку такою, що втратила право користування жилим приміщенням, а саме будинком, який розташований за адресою: с.Лумшори, №63 Перечинського району Закарпатської області, та зняти її з реєстрації за вищевказаною адресою.

Ухвалою суду від 25 вересня 2018 року вирішено по справі провести спрощене позовне провадження.

Відповідачка ОСОБА_2 у встановлений строк не надала відзив, а тому судом розглянуто справу в порядку спрощеного позовного провадження, що відповідає ст.279 ЦПК України.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, у судовому засіданні встановлено, що позивачка ОСОБА_1 являється власником індивідуального житлового будинку №63, що розташований в с.Лумшори Перечинського району Закарпатської області, про що свідчить договір дарування від 22 грудня 2005 року та витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Також встановлено, що у вищезазначеному будинку зареєстрована відповідачка ОСОБА_2, яка уже тривалий час фактично не проживає у такому.

Так, відповідно до ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

Право власності згідно із ч.1 ст.321 ЦК України є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений його права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Як роз'яснено в постанові Верховного Суду України від 16 січня 2012 року «Про усунення перешкод у користуванні власністю» у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, зокрема, шляхом зняття особи з реєстрації місця проживання, пред'явивши разом з тим одну із таких вимог: 1) про позбавлення права власності на житлове приміщення; 2) про позбавлення права користування житловим приміщенням; 3) про визнання особи безвісно відсутньою; 4) про оголошення фізичної особи померлою.

Разом з цим, згідно ст.72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Отже, з урахуванням вищевикладеного та того, що відповідачка фактично у будинку №63 в с.Лумшори Перечинського району Закарпатської області не проживає, а також того, що позивачка ОСОБА_1 не може належним чином користуватися своєю власністю, у зв'язку з чим суд приходить до висновку, що позов є обгрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Судовий збір підлягає стягненню з відповідачки, що відповідає положенням ст.141 ЦПК України.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.317,319, 321,391 ЦК України, ст..72 ЖК України, ст.ст. 12, 13, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 (адреса місця проживання: 88000, Закарпатська область, м.Ужгород, вул.Квітів, №61/10, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) до ОСОБА_2 (адреса місця реєстрації: 89215, Закарпатська область, Перечинський район, с.Лумшори, вул.Болотинська, №28, адреса місця фактичного проживання: 89420, Закарпатська область, Ужгородський район, с.Тарновці, вул.Головна, №125, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Туричківська сільська рада Перечинського району (адреса місця знаходження: 89215, Закарпатська область, Перечинський район, с.Лумшори, вул.Центральна, №30, код ЄДРПОУ 04351268) про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням та усунення перешкод у користуванні та розпорядженні житловим будинком шляхом зняття з реєстрації - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса місця реєстрації: 89215, Закарпатська область, Перечинський район, с.Лумшори, вул.Болотинська, №28, адреса місця фактичного проживання: 89420, Закарпатська область, Ужгородський район, с.Тарновці, вул.Головна, №125, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2) такою, що втратила право користування житловим приміщенням, а саме будинком №63 з належними до нього господарськими будівлями та спорудами в с.Лумшори Перечинського району Закарпатської області, та зняти її з реєстраційного обліку за вказаною адресою.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, 704 (сімсот чотири) грн. 80 коп. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий: ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення11.12.2018
Оприлюднено13.12.2018
Номер документу78488157
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням та усунення перешкод у користуванні та розпорядженні житловим будинком шляхом зняття з реєстрації

Судовий реєстр по справі —304/1016/18

Рішення від 11.12.2018

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Шешеня М. О.

Ухвала від 25.09.2018

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Шешеня М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні