Рішення
від 06.12.2018 по справі 810/2942/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 грудня 2018 року № 810/2942/18

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Василенко Г.Ю.,

секретар судового засідання Медвідь Х.І.,

за участю представників:

позивача - ОСОБА_1,

відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро-Дніпро" до Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Васильківської районної державної адміністрації про зобов'язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

товариство з обмеженою відповідальністю Агро-Дніпро звернулось до суду з адміністративним позовом до відділу Державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Васильківської районної державної адміністрації Київської області, в якому просило (з урахуванням зміни позовних вимог):

- зобов'язати державного реєстратора внести у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань до відомостей про КСП Агрофірма Кодачанка дані про те, що правонаступником КСП Агрофірма Кодачанка є ТОВ Агро-Дніпро ;

- зобов'язати державного реєстратора внести у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань до відомостей про ТОВ Агро-Дніпро дані про те, що ТОВ Агро-Дніпро є правонаступником КСП Агрофірма Кодачанка .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у червні 2018р. ТОВ Агро-Дніпро звернулось до відповідача із запитом про отримання копії протоколу, який став підставою припинення діяльності КСП Агрофірма Кодачанка . З отриманої відповіді позивач дізнався, що КСП Агрофірма Кодачанка ліквідовано згідно витягу з протоколу загальних зборів членів даного КСП від 17 грудня 1999р., при цьому в Єдиному державному реєстрі відсутні відомості, що ТОВ Агро-Дніпро є правонаступником даного КСП.

Звернувшись до відповідача із заявою про внесення змін до записів про ліквідацію КСП Агрофірма Кодачанка , чи їх скасування, виправивши помилку шляхом зазначення у Єдиному державному реєстрі про припинення КСП Агрофірма Кодачанка шляхом реорганізації у вигляді приєднання до ТОВ Агро-Дніпро , отримали відповідь за № 92/14-06 від 05 червня 2018р., якою повідомлялось про відсутність підстав для внесення таких змін, та з посиланням на ст. 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , рекомендували звернутись до суду. Зазначені обставини, і стали підставою звернення до суду з вказаним позовом.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 03 липня 2018р. провадження у справі було відкрито за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін у судове засідання на 17 вересня 2018 року.

Ухвалою суду від 17 вересня 2018 року у відповідача витребувано копії реєстраційних справ ТОВ Агро-Дніпро та КСП Агрофірма Кодачанка . Наступне судове засідання призначено на 03 жовтня 2018 року, яке було відкладене на 06 грудня 2018 року.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити, посилаючись на те, що реєстратором було допущено помилку, а факт правонаступництва ТОВ Агро-Дніпро КСП Агрофірма Кодачанка неодноразово встановлювався та зазначався у судових рішеннях господарських судів.

Представник відповідача у судовому засіданні зазначив що при вирішені спору покладається на розсуд суду. Вказав, що державний реєстратор, який здійснював запис про ліквідацію вже давно не працює, та при перенесенні запису з паперової реєстраційної справи до Єдиного державного реєстру про припинення КСП Агрофірма Кодачанка шляхом ліквідації, було допущено помилку та вчинено запис на підставі витягу з протоколу загальних зборів членів від 17 грудня 1999 року, замість протоколу від 14 березня 2000 року.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані сторонами докази, заслухавши пояснення представників сторін приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю Агро-Дніпро було створено на підставі рішення зборів засновників від 19 січня 2000р., згідно протоколу №1, у зв'язку з чим Васильківською районною державною адміністрацією 11 лютого 2000р. було зареєстровано вказане товариство, та присвоєно ідентифікаційний код 30662397.

Відповідно до статуту ТОВ Агро-Дніпро від 11 лютого 2000р., вказане товариство створено відповідно до Законів України Про підприємницьку діяльність Про господарські товариства , та на виконання Указу Президента України Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки .

12 березня 2000р. відбулись збори учасників ТОВ Агро-Дніпро , на яких було вирішено прийняти на себе всі права та обов'язки, у тому числі і борги КСП агрофірма Кодачанка та бути правонаступником її прав та обов'язків; звернутись до загальних зборів КСП агрофірма Кодачанка з проханням вирішити питання про передачу всіх прав та обов'язків, у тому числі боргових ТОВ Агро-Дніпро ; директору ТОВ Агро-Дніпро здійснити прийом майна, боргів та інших прав та обов'язків КСП агрофірма Кодачанка в установленому порядку; та внести зміни до Установчого договору, що підтверджується протоколом №2.

14 березня 2000р. відбулись загальні збори уповноважених КСП агрофірма Кодачанка , на яких було вирішено ліквідувати КСП агрофірму Кодачанка з 14 березня 2000р.; права та обов'язки КСП передати ТОВ Агро-Дніпро з дня прийняття рішення зборів про ліквідацію КСП агрофірма Кодачанка (за згодою ТОВ Агро-Дніпро ); доручено правлінню КСП агрофірма Кодачанка здійснити передачу ТОВ Агро-Дніпро боргових та інших зобов'язань КСП агрофірми Кодачанка , а також частину майна у сумі боргових зобов'язань; здійснити розподіл решти майна на майнові паї між членами КСП, у відповідності до встановлено порядку; затверджено суми майна, яке розподіляється між пайщиками; затверджено Положення про майновий пай та порядок його розподілу між пайщиками. Вказані обставини підтверджуються випискою з протоколу №2, що знаходиться у реєстраційній справі.

10 квітня 2000р. Васильківською районною державною адміністрацію Київської області за № 155 було зареєстровано доповнення до статуту ТОВ Агро-Дніпро .

Так, розділ 1 вказаного Статуту було доповнено пунктом 1.3, в якому зазначили що ТОВ Агро-Дніпро приймає на себе всі права і обов'язки, в тому числі боргові, КСП агрофірма Кодачанка і є юридичним правонаступником його всіх прав та обов'язків.

В послідуючих редакціях статуту ТОВ Агро-Дніпро даний пункт також зазначається.

Суд, дослідивши надану відповідачем копію реєстраційної справи, встановив, що уповноважена особа КСП агрофірма Кодачанка ОСОБА_3 (який був одним із засновників ТОВ Агро-Дніпро ) звернувся до державного реєстратора Васильківської районної державної адміністрації Київської області із заявами про внесення запису про рішення засновників щодо припинення та про припинення юридичної особи у результаті її ліквідації, а саме КСП агрофірма Кодачанка . До заяв було долучено витяг з протоколу загальних зборів членів колективного сільськогосподарського підприємства агрофірма Кодачанка , платіжне доручення № 15 від 20 січня 2005 року, реєстраційна картка, оригінал установчих документів, свідоцтво про державну реєстрацію, акт ліквідаційної комісії з ліквідаційним балансом, довідка органу податкової служби про зняття з обліку, довідка з пенсійного фонду, довідка архівної установи, довідка фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, довідка фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, довідка фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Крім того, зі змісту довідки про зняття з обліку платника податків від 15 грудня 2004р. вбачається, що КСП агрофірма Кодачанка ліквідовано, згідно рішення власника за №2 від 14 березня 2000р.

За наслідком розгляду вищевказаних заяв та документів долучених до них, державним реєстратором було прийнято рішення про вчинення реєстраційних дії щодо внесення запису в Єдиний державний реєстр за №13331100001000736 від 14 березня 2006р. та запису №13331110002000736 від 17 травня 2006р. про припинення КСП Агрофірма Кодачанка шляхом ліквідації.

Звернувшись до відповідача із заявою про внесення змін до записів про ліквідацію КСП Агрофірма Кодачанка , чи їх скасування, виправивши помилку шляхом зазначення у Єдиному державному реєстрі про припинення КСП Агрофірма Кодачанка шляхом реорганізації у вигляді приєднання до ТОВ Агро-Дніпро , позивач отримав відповідь про відсутність підстав для внесення таких змін, та рекомендацію звернутись до суду. Зазначені обставини, і стали підставою звернення до суду з вказаним позовом.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що склались між сторонами, суд зазначає наступне.

Відносини, які виникають зараз у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців регулюються Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (далі Закон №755).

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців створений відповідно до Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 15 травня 2003 року (далі - Закон). Закон набув чинності 1 липня 2004 року.

Згідно із положеннями визначеними у ст.. 4 Закону (станом на момент вчинення реєстрації), державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців включає, зокрема:

перевірку комплектності документів, які подаються державному реєстратору, та повноти відомостей, що вказані в реєстраційній картці;

перевірку документів, які подаються державному реєстратору, на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації;

внесення відомостей про юридичну особу або фізичну особу - підприємця до Єдиного державного реєстру;

оформлення і видачу свідоцтва про державну реєстрацію та виписки з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до положень статті 17 Закону (в редакції 2004 року) відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток.

Згідно з п. 1 ст. 1 Закону реєстраційна картка - документ встановленого зразка, який підтверджує волевиявлення особи щодо внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Як пояснив в судовому засіданні представник відповідача, із введенням Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців у 2004 -2006 роках, всі дані із паперових документів переносились державними реєстраторами до Реєстру. Отже, дані про КСП Агрофірма Кодачанка переносились до Реєстру із паперових документів - реєстраційних карток.

В реєстраційній картці форми № 6, що заповнюється юридичною особою, відсутня графа про відомості щодо правонаступництва, тому крім всього, ці записи не могли бути внесені особами, які надавали реєстраційну картку для реєстрації підприємства.

Статтею 34 Закону було передбачено, що для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи засновники (учасники) юридичної особи або уповноважені ними орган чи особа повинні подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи: нотаріально посвідчену копію рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи; документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

З наданої суду реєстраційної справи вбачається, що реєстратору для внесення запису про припинення юридичної особи надано копію витягу з протоколу загальних зборів від 17 грудня 1999 року, проте нотаріально вона не посвідчена.

Як встановлено в судовому засіданні з пояснень представників позивача і відповідача, при державні реєстрації припинення КСП Агрофірма Кодачанка реєстратором було помилково прийнято прокол загальних зборів від 17 грудня 1999 року замість протоколу від 14 березня 2000 року та внесено до реєстру запис про ліквідацію КСП Агрофірма Кодачанка шляхом ліквідації.

Так, у витязі з протоколу загальних зборів КСП Агрофірма Кодачанка від 17 грудня 1999 року зазначено про ліквідацію підприємства. Проте, з наданого архівним сектором Васильківської районної державної адміністрації належним чином завіреної копії повного тексту протоколу загальних зборів уповноважених КСГП Агрофірма Кодачанка від 17 грудня 1999 року вбачається, що питання ліквідації підприємства взагалі не розглядалось.

З наданого архівним сектором Васильківської районної державної адміністрації належним чином завіреної копії повного тексту протоколу загальних зборів уповноважених КСП Агрофірма Кодачанка від 14 березня 2000 року, судом встановлено, що на загальних зборах підприємства розглядались питання, зокрема реформування КСП шляхом ліквідації та про встановлення правонаступництва ТОВ Агро-Дніпро , в якому вирішили працювати 88 бувших членів КСП.

Крім того, судом досліджені рішення Господарського суду Київської області (які містяться в реєстраційній справі ТОВ Агро-Дніпро ) від 07 квітня 2008 року, 15 червня 2009 року, 08 лютого 2010 року, в текстах яких судом встановлено, що ТОВ Агро-Дніпро утворено на підставі рішення загальних зборів КСП Агрофірма Кодачанка , оформленого протоколом загальних зборів № 2 від 14 березня 2000 року, і є її юридичним правонаступником.

Отже, із вищенаведених документів, що були досліджені в судовому засіданні, суд погоджується із думкою як позивача так і відповідача, що під час реєстрації припинення КСП Агрофірма Кодачанка шляхом ліквідації, була допущена помилка у вигляді не зазначення що ліквідація підприємства відбувається шляхом приєднання до ТОВ Агро-Дніпро .

Таким чином, суд вважає, що відсутність в Єдиному державному реєстрі даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа - ТОВ Агро-Дніпро порушує як права самого товариства, так і права його членів. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення.

Аналізуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що державний реєстратор при прийнятті документів для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи шляхом ліквідації, в порушення вимог Закону не здійснив перевірку комплектності документів та помилково прийняв замість протоколу загальних зборів № 2 від 14 березня 2000 року, відомості про який зазначені в інших документах що були одночасно подані із заявою про припинення, незавірений нотаріально витяг з протоколу від 17 грудня 1999 року.

Стаття 32 Закону (в редакції, що діє на момент винесення рішення) регулює порядок виправлення помилок, допущених у відомостях Єдиного державного реєстру. Виправлення помилок у відомостях Єдиного державного реєстру може здійснюватися також на підставі судового рішення.

Отже, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 9, 14, 73 - 78, 90, 143, 242 - 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

Адміністративний позов задовольнити.

Зобов'язати державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Васильківської районної державної адміністрації внести до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості про Колективне сільськогосподарське підприємство Агрофірма "Кодачанка" (код ЄДРПОУ - 03753898) про те що правонаступником Колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірма "Кодачанка" є Товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Дніпро" (код ЄДРПОУ - 30662397).

Зобов'язати державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Васильківської районної державної адміністрації внести до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомості про Товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Дніпро" (код ЄДРПОУ - 30662397) про те що Товариство з обмеженою відповідальністю "Агро-Дніпро" є правонаступником Колективного сільськогосподарського підприємства Агрофірма "Кодачанка" (код ЄДРПОУ - 03753898).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Василенко Г.Ю.

Дата виготовлення і підписання повного тексту рішення - 12 грудня 2018 р.

Дата ухвалення рішення06.12.2018
Оприлюднено13.12.2018
Номер документу78492067
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/2942/18

Рішення від 06.12.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Рішення від 06.12.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 17.09.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 14.06.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

Ухвала від 03.07.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Василенко Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні