Ухвала
від 12.12.2018 по справі 710/1590/18
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 710/1590/18

Провадження № 1-кс/710/344/18

УХВАЛА

12.12.2018 м. Шпола

Слідчий суддя Шполянського районного суду Черкаської області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань,

за участі:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

клопотання слідчого СВ Шполянського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 , погодженого з прокурором Шполянського відділення Смілянської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , про тимчасово зупинити діяльність у вигляді роздрібної торгівлі пальним, що здійснює ТОВ «Шпола Млин» на автогазозаправному пункті за адресою: м. Шпола вул. І. Піддубного, 10, Черкаської області до прийняття судом остаточного рішення по кримінальному провадженню за №42018251230000152 від 06.12.2018, по кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018251230000152 від 06.12.2018, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.272 КК України,

ВСТАНОВИВ:

10.12.2018 до Шполянського районного суду надійшло клопотання про тимчасове зупинення діяльоісті у вигляді роздрібної торгівлі пальним, що здійснює ТОВ «Шпола Млин» на автогазозаправному пункті за адресою: м. Шпола вул. І. Піддубного, 10, Черкаської області до прийняття судом остаточного рішення по кримінальному провадженню за №420182512300000152 від 06.12.2018.

Дане клопотання мотивоване тим, що у м. Шпола за адресою вул. І. Піддубного, 10, розташований та діє автогазозаправний пункт ТОВ «Шпола Млин», код ЄДРПОУ 40841995 (СТОВ «Агроспілка», код ЄДРПОУ 31126916), у якого відсутні передбачені чинним законодавством дозвільні документи, зокрема, статтею 21 Закону України «Про охорону праці», дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, що створює загрозу загибелі людей та настання інших тяжких наслідків.

За даним фактом 06.12.2018 розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.272 КК України.

В ході розслідування кримінального провадження встановлено, що у м. Шпола за адресою вул. І. Піддубного, 10, розташований та діє автогазозаправний пункт ТОВ «Шпола Млин», у якого відсутні передбачені чинним законодавством дозвільні документи, у зв`язку з чим 07.12.2018 року при проведенні огляду місця події обладнання даного автогазозаправний пункту було опечатано в присутності понятих.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Шпола Млин», код ЄДРПОУ 40841995 має вид діяльності «Роздрібна торгівля пальним»;

У зв`язку з тим, що при перевірці діяльності автогазозаправного пункту ТОВ «Шпола Млин», код ЄДРПОУ 40841995, що в м. Шпола вул. І. Піддубного, 10, Черкаської області, було виявлено порушення у вигляді відсутні передбачені чинним законодавством дозвільні документи, зокрема, статтею 21 Закону України «Про охорону праці», дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки,

Дані порушення можуть створити реальну загрозу загибелі людей та настання інших тяжких наслідків.

У судове засідання прокурор з`явився, вказав що просить надати тимчасовий доступ до документів, а не зупинення господарської діяльності.

Представник ТОВ «Шпола Млин» в судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 148 КПК України, у разі наявності достатніх підстав вважати, що для припинення кримінального правопорушення чи запобіганню вчиненню іншого, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного щодо перешкоджання кримінальному провадженню, забезпечення відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, необхідно тимчасово обмежити підозрюваного у користуванні спеціальним правом, слідчий, прокурор, інша уповноважена службова особа, мають право тимчасово вилучити документи, які посвідчують користування спеціальним правом, у законно затриманої ними особи у порядку, передбаченому ст. 208 цього Кодексу.

Тимчасово вилученими можуть бути документи, що посвідчують право на здійснення підприємницької діяльності відповідно до п. 3 ч. 1ст. 148 КПК України.

Статтею 150 КПК України визначено, що прокурор, слідчий за погодженням з прокурором під час досудового розслідування має право звернутися до слідчого судді із клопотанням про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом. У випадку тимчасового вилучення документів, які посвідчують користування спеціальним правом, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов`язаний звернутися до слідчого судді із відповідним клопотанням не пізніше двох днів з моменту тимчасового вилучення. Пропуск зазначеного строку тягне за собою необхідність повернення тимчасово вилучених документів.

У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення за законом України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини;

4) причини, у зв`язку з якими потрібно здійснити тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом;

5) вид спеціального права, яке підлягає тимчасовому обмеженню;

6) строк, на який користування спеціальним правом підлягає тимчасовому обмеженню;

7) перелік свідків, яких прокурор, слідчий вважає за необхідне допитати під час розгляду клопотання.

До клопотання також додаються:

1) копії матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання;

2) документи, які підтверджують надання підозрюваному копій клопотання та матеріалів, що обґрунтовують клопотання.

Згідно із ч. 1ст. 152 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення чи запобігання вчиненню іншого, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного щодо перешкоджання кримінальному провадженню, забезпечення відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Частиною другоюстатті 152 КПК Українивизначено, що при вирішенні питання про тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом слідчий суддя зобов`язаний врахувати такі обставини:

1) правову підставу для тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом;

2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення;

3) наслідки тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом для інших осіб.

Положеннями ч. 1ст. 42 Конституції України, регламентоване право кожного на здійснення підприємницької діяльності, яка не заборонена законом.

Як встановлено в судовому засіданні, на час розгляду клопотання, підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 272 КК України, не пред`явлено, документи на здійснення підприємницької діяльності не вилучені, клопотання не відповідає ч.2 ст.150 КПК України не містить виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини; не зазначені причини, у зв`язку з якими потрібно здійснити тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом; не вказано вид спеціального права, яке підлягає тимчасовому обмеженню; не зазначений строк, на який користування спеціальним правом підлягає тимчасовому обмеженню; а також не доведено наявність достатніх підстав вважати, що застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом, необхідне для припинення кримінального правопорушення чи запобіганню вчиненню іншого, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного щодо перешкоджання кримінальному провадженню, забезпечення відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Виходячи з викладеного, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення заявленого клопотання.

Керуючись ст.ст. 148-152 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання слідчого про тимчасове зупинення господарської діяльності відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78497081
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —710/1590/18

Ухвала від 16.01.2019

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 29.12.2018

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 11.12.2018

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 11.12.2018

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 12.12.2018

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 11.12.2018

Кримінальне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні