Рішення
від 12.12.2018 по справі 468/1237/18-ц
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 468/1237/18-ц

2/468/535/18

БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

56101 Миколаївська область м. Баштанка вул. Полтавська 43

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

12.12.2018 року Баштанський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого судді Муругова В.В., за участю секретаря Рижньової О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Баштанка цивільну справу №468/1237/18-ц за позовом Лоцкинської сільської ради Баштанського району Миколаївської області (орган опіки та піклування) до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про відібрання дітей та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей (третя особа: Баштанська районна державна адміністрація Миколаївської області (орган опіки та піклування)),

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про відібрання неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2. На підтвердження позовних вимог в позовній заяві вказав, що відповідачі є батьками неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, але ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків, не піклуються про фізичний та духовний розвиток дітей, не займаються їхнім навчанням, вихованням та підготовкою до самостійного життя. В будинку, де проживає сім'я, умови проживання незадовільні, антисанітарія, діти голодні, продукти харчування відсутні, мати часто залишала дітей, веде аморальний спосіб життя. За час перебування дітей в закладі охорони здоров'я мати не цікавилася станом дітей та не намагалась вжити заходів до їх повернення.

Батько дітей ОСОБА_2 в телефонній розмові не виявив бажання забрати їх собі на виховання та повідомив, що їх подальша доля його не цікавить.

На підставі викладеного, в інтересах дітей позивач просив винести рішення про відібрання без позбавлення батьківських прав у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 неповнолітніх дітей та стягнути з відповідача ОСОБА_1 аліменти на утримання дітей в розмірі 1/2 частини всіх доходів відповідача щомісячно, але не менше п'ятдесяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дітьми повноліття, на користь закладу, де будуть утримуватися діти.

Від представника позивача - Лоцкинської сільської ради Баштанського району Миколаївської області (органу опіки та піклування) до суду надійшла заява про підтримання позову та розгляд справи за його відсутності.

Від представника третьої особи - Баштанської районної державної адміністрації Миколаївської області (органу опіки та піклування) надійшла заява про підтримання позову та розгляд справи за його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 до суду не з'явилася, про час слухання справи повідомлялася шляхом публікації оголошення. До суду не надійшло відзиву на позов.

Відповідач ОСОБА_2 до суду не з'явився, про час слухання справи повідомлявся шляхом публікації оголошення. До суду не надійшло відзиву на позов.

З огляду на те, що сторони належним чином повідомлені, відповідачі не з'явився в судове засідання та не подали відзив, суд ухвалив про заочний розгляд справи.

Дослідивши наявні у справі матеріали (висновок органу опіки та піклування Баштанської райдержадміністрації від 06.09.2018 року № 01-17/22-18; акт обстеження умов проживання від 20.08.2018 року; рішення виконавчого комітету Лоцкинської сільської ради від 23.08.2018 року №2; копію свідоцтва про шлюб; копію свідоцтва про народження ОСОБА_3; копію свідоцтва про народження ОСОБА_4) суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають частковому задоволенню.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2. Діти проживали в с. Лоцкине Баштанського району Миколаївської області разом з матір'ю, при цьому мати ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків, не піклується про фізичний та духовний розвиток дітей, не займається їхнім навчанням, вихованням та підготовкою до самостійного життя. В будинку, де проживали діти, умови проживання незадовільні, антисанітарія, діти були голодні, продукти харчування відсутні, мати часто залишала дітей, веде аморальний спосіб життя.

За рішенням виконавчого комітету Лоцкинської сільської ради Баштанського району Миколаївської області від 23.08.2018 року №2 у зв'язку з виникненням загрози життю та здоров'ю дітей відібрано дітей у матері та тимчасово влаштовано у дитяче відділення Баштанської ЦРЛ, за час перебування дітей в закладі охорони здоров'я мати не цікавилася станом дітей, їх не відвідувала та не намагалась вжити заходів до їх повернення.

Згідно з ч.2 ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

За ч. 4 ст. 155 Сімейного кодексу України ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Згідно зі ст. 170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених п. 2-5 ч. 1 ст. 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування. Якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

З роз'яснень п. 15, 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року №3 „Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Зважаючи на те, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи вирішити питання про відібрання дитини у відповідача і передачу органам опіки та піклування (якщо цього потребують її інтереси), але не повинен визначати при цьому конкретний заклад.

При розгляді справи в суді підтверджені факти неналежної поведінки відповідача ОСОБА_1, яка веде аморальний спосіб життя та не забезпечує дітей в достатній мірі продуктами харчування й не займається їхнім вихованням, не цікавиться їхнім станом здоров'я, своїми діями поставила дітей в небезпечне для життя та здоров'я становище, у зв'язку з чим діти були відібрані органом опіки та піклування і з того часу мати долею дітей не цікавилась взагалі.

За такого, встановлені в судовому засіданні факти неналежної поведінки матері дітей - відповідача ОСОБА_1 є свідченням ухилення відповідача від обов'язків, передбачених ч.2 ст. 150 Сімейного кодексу України, умови, в яких проживали діти є небезпечними для їх здоров'я, на переконання суду, вказують про наявну небезпеку здоров'ю малолітніх дітей, їхньому розвитку та моральному вихованню, що дає достатні підстави відібрати у відповідача без позбавлення батьківських прав її малолітніх дітей, передавши їх органу опіки та піклування, що відповідатиме найвищим інтересам дітей та мінімізує наявні ризики для здоров'я дітей, їхнього розвитку та нормального морального виховання.

Згідно з ч.4 ст. 170 Сімейного кодексу України при задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину. При цьому, з врахуванням положень ст. 183 Сімейного кодексу України щодо розміру аліментів в часті від доходу з врахуванням кількості дітей, на утримання яких стягуються аліменти, суд приходить до висновку про необхідність стягнення з відповідача ОСОБА_1 аліментів на утримання двох дітей в розмірі однієї третини доходів відповідача.

Що ж стосується позовних вимог про відібрання дітей у батька - відповідача ОСОБА_2, то суд не вбачає законних підстав для задоволення позову в даній частині, оскільки, по-перше, відповідно до матеріалів справи діти проживали разом з матір'ю, батько проживав окремо, а відібрання дітей за ст. 170 Сімейного кодексу України можливе лише у осіб, з якими такі діти проживали, тому відсутні підстави для відібрання дітей у відповідача, з яким вони не проживали, по-друге, позовна заява та додатні до неї матеріали не містять жодних відомостей про ухилення вказаного відповідача від виконання своїх батьківських обов'язків та вжиття до нього відповідних заходів впливу за це.

Таким чином позов підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, ст.ст. 150, 155, 170 Сімейного кодексу України та керуючись ст.ст. 12; 13; 81; 264; 265 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Лоцкинської сільської ради Баштанського району Миколаївської області (орган опіки та піклування) до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про відібрання дітей та стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей (третя особа: Баштанська районна державна адміністрація Миколаївської області (орган опіки та піклування)) задовольнити частково.

Попередити ОСОБА_1 про необхідність зміни ставлення до виховання дітей та піклування про них та зміни способу життя і покласти на органи опіки та піклування контроль за виконанням нею батьківських обов'язків.

Відібрати без позбавлення батьківських прав у ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, її неповнолітніх дітей: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Дітей передати органу опіки та піклування.

Роз'яснити ОСОБА_1, що відповідно до ст. 170 Сімейного кодексу України вона має право на звернення до суду з позовом про повернення їй дітей, якщо відпадуть причини, що перешкоджали належному вихованню дітей.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженки м. Миколаєва на користь особи (фізичної або юридичної), яка утримуватиме дітей, аліменти на утримання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, в розмірі однієї третини заробітку (доходу) платника аліментів щомісячно, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину та не менше п'ятдесяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дітьми повноліття, починаючи з 10.09.2018 року.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір в розмірі 704 (сімсот чотири) гривні 80 копійок.

В задоволенні позову Лоцкинської сільської ради Баштанського району Миколаївської області (орган опіки та піклування) до ОСОБА_2 про відібрання дітей - відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивачем та третьою особою апеляційна скарга на рішення суду може бути подана Миколаївському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Позивач - Лоцкинська сільська рада Баштанського району Миколаївської області (орган опіки та піклування) (місце знаходження: вул. Поштова, 1 с. Лоцкине Баштанського району Миколаївської області, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04376558);

Відповідач - ОСОБА_1 (останнє відоме зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1);

Відповідач - ОСОБА_2 (останнє відоме зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий);

Третя особа - Баштанська районна державна адміністрація Миколаївської області (орган опіки та піклування) (місце знаходження: вул. Героїв Небесної Сотні, 37 м. Баштанка Баштанського району Миколаївської області, код ЄДРПОУ 04056687).

Повне судове рішення складене 12.12.2018 року.

СУДДЯ

СудБаштанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.12.2018
Оприлюднено13.12.2018
Номер документу78510598
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —468/1237/18-ц

Рішення від 12.12.2018

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Муругов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні