Рішення
від 25.03.2010 по справі 2-1731/10
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 2-1731/2010 року

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2010р. смт. Комінтернівське

*

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Суддя Іванчук В.І.

при секретарі Антиповій Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Комінтернівське Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Спільного українсько-англійського підприємства Панком-Юн у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення 2 016 грн. та за зустрічним позовом Спільного українсько-англійського підприємства Панком-Юн у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю до ОСОБА_1 про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1, звернулася з позовом до Спільного українсько-англійського підприємства Панком-Юн у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (надалі СП Панком-Юн ) про стягнення 2 016 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що між нею та СП Панком-Юн укладений договір оренди нежитлових приміщень № 26/10 від 26.10.2009р., за яким позивачка орендувала у відповідача частину нежитлового приміщення площею 21 м 2 , що розташоване на території прохідної (літ. Б ) цеху крупного чавунного лиття за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21-й км. Старокиївського шосе, 21 А Куліндоровський промвузол.

На виконання п. 3.2 договору оренди позивачка сплатила орендодавцю орендну плату за шість місяців оренди авансом. В подальшому орендар звернувся до орендодавця з вимогою про повернення сплачених коштів, обґрунтовуючи її тим, що після укладення договору оренди йому стало відомим, що СП Панком-Юн не є власником переданого в оренду майна, оскільки у нього відсутні належним чином оформлені правовстановлюючі документи на орендоване майно. Це, як стверджує позивачка, унеможливлює існування відносин оренди між нею та СП Панком-Юн , а грошові кошти, перераховані у вигляді авансової орендної плати, мають бути повернуті відповідачем, оскільки набуті та збережені без достатньої правової підстави.

Не отримавши від СП Панком-Юн грошові кошти у вказаний у вимозі строк, позивачка звернулася до суду за примусовим стягненням цієї суми з відповідача.

Ухвалою суду від 03.12.2009 року відкрито провадження у справі. При винесенні цієї ухвали суд прийняв до уваги п. 9.5 договору оренди № 26/10 від 26.10.2009р., згідно з яким сторони договору визначили територіальну підсудність Комінтернівському районному суду Одеської області будь-якого спору, який прямо чи опосередковано стосується договору оренди, або випливає з нього.

Згідно абз. З п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року N 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції письмовий договір сторін про визначення територіальної підсудності справи (стаття 112 ЦПК), крім справ, для яких встановлено виключну підсудність (стаття 114 ЦПК), може бути укладений лише до вирішення питання про відкриття провадження у справі та є обов'язковим не тільки для сторін, які в односторонньому порядку не можуть від нього відмовитись чи змінити, але й для суду.

У попередньому судовому засіданні СП Панком-Юн пред'явило зустрічний позов до ОСОБА_1 про визнання права власності.

Позов обґрунтовано тим, що вимога ОСОБА_1 про повернення сплаченої орендної плати свідчить про невизнання останньою права власності СП Панком-Юн на передане в орендумайно, оскільки у первісному позові ОСОБА_1 посилається на відсутність у орендодавця права власності на передане в оренду майно як на підставу повернення грошових коштів.

У відповідності до ч.2 ст.113 Цивільного процесуального кодексу України (ЦГЖ України) зустрічний позов незалежно від його підсудності пред'являється в суді за місцем розгляду первісного позову.

Як зазначає Пленум Верховного Суду України в абз.6 п.5 вищезазначеної Постанови від 12 червня 2009 року N 2, оскільки зустрічний позов незалежно від його підсудності пред'являється до суду за місцем розгляду первісного позову, то на нього не поширюються правила статті 114 ЦПК.

З огляду на взаємопов'язаність обох позовів: вони виникли з одних правовідносин і при цьому задоволення зустрічного позову виключить задоволення первісного позову з викладених у ньому підстав, ухвалою суду від 21.12.2009р. зустрічний позов СП Панком-Юн було прийнято до спільного розгляду з первісним позовом.

Ухвалою суду від 18 березня 2010 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог було залучено Красносільську сільську раду Комінтернівського району Одеської області, (а.с. 111)

У судовому засіданні ОСОБА_1 свій позов підтримала у повному обсязі, а у задоволенні зустрічного позову СП Панком-Юн просила відмовити посилаючись на незаконність викладених в ньому вимог.

Представники СП Панком-Юн - Сидорчук 1.1, та ОСОБА_2 заперечували проти задоволення первісного позову ОСОБА_1, вважаючи його безпідставним та необгрунтованим.

Під час розгляду справи представник СП Панком-Юн - ОСОБА_2 уточнила вимоги та з урахуванням уточнених позовних вимог просила суд визнати за Спільним українсько- англійським підприємством Панком-Юн у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (65026, м. Одеса, вул. Грецька, 44, код ЄДРПОУ 22447150) право власності на самовільно збудовані будівлі, розташовані за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21 кілометр Старокиївського шосе, 21 А , а саме: прохідна під літ. Б площею забудови 62 кв.м.; прохідна під літ. В площею забудови 40,8 кв.м.; насосна під літ. Г площею забудови 30 кв.м.; вагова під літ. Д площею забудови 21 кв.м.; вагова під літ. Е площею забудови 10,8 кв.м.; навіс під літ. Ж площею забудови 94,1 кв.м., столярний цех під літ. З загальною площею 361,3 кв.м., в тому числі основною 306,2 кв.м.; склад під літ. И загальною площею 346,0 кв.м, в тому числі основною 364,0 кв.м.; автозаправка під літ. К площею забудови 11,6 кв.м.; навіс під літ. Л площею забудови 60,8 кв.м.; кислотосховище під літ. М площею забудови 86,4 кв.м.; прибудова під літ. Е1 площею забудови 35,8; навіс підліт. Н площею забудови 90,9 кв.м.

Розглянувши матеріали справи, доводи первісної позовної заяви та зустрічного позову, заслухавши представників сторін суд приходить до висновку, що у задоволенні первісного позову ОСОБА_1 про стягнення 2 016 грн. необхідно відмовити, а зустрічний позов СП Панком-Юн про визнання права власності підлягає задоволенню з наступних підстав.

26.10.2009р. між ОСОБА_1 та СП Панком-Юн було укладено договір оренди № 26/10, за умовами якого СП Панком-Юн передав, а ОСОБА_1 прийняла у строкове платне користування частину нежитлового приміщення площею 21 кв.м., яке розташоване на території прохідної (літ. Б ) цеху крупного чавунного лиття за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21-й км. Старокиївського шосе, 21 А Куліндоровський промвузол. (а.с. 7-10)

За умовами п. 3.2 договору оренди орендар мав на протязі 10 календарних днів з моменту укладення договору сплатити орендодавцю авансовим платежем оренду плату за користування майном протягом перших шести місяців дії договору.

На виконання цього пункту ОСОБА_1 02.11.2009 року сплатила СП Панком-Юн 2 016 грн. (а.с. 12)

Водночас у подальшому, листом б/н від 12.11.2009р. ОСОБА_1 висунула СП Панком- Юн вимогу про повернення сплачених грошових коштів у розмірі 2 016 грн. Ця вимога була обгрунтована тим, що після укладення договору оренди ОСОБА_1 стало відомим, що СП Панком-Юн не є насправді власником переданого в оренду майна, оскільки у нього відсутні належним чином оформлені правовстановлюючі документи. Це, на думку позивачки за первісним позовом, унеможливлює існування відносин оренди між нею та СП Панком-Юн з приводу орендованого майна, а грошові кошти, перераховані у вигляді авансової орендної плати за шість місяців, мають бути повернуті як набуті та збережені СП Панком-Юн без достатньої правової підстави, (а.с. 13)

Стаття 761 Цивільного кодексу України (ЦК України) встановлює, що право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права. Наймодавцем може бути також особа, уповноважена на укладення договору найму.

Представник СП Панком-Юн у судовому засіданні стверджував, що СП Панком-Юн є єдиним власником всього нерухомого майна, розташованого за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21-й км. Старокиївського шосе, 21 Д Куліндоровський промвузол.

В підтвердження цього до суду були надані наступні документи:

-свідоцтво про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів сер. АВВ № 954395, видане 07.09.1999р. приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_3, зареєстроване в реєстрі за № 2187,

-рішення № 27 від 15.05.2000 року виконавчого комітету Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області Про надання юридичної адреси об'єкту, який належить СП Панком-Юн ,

-рішення № 169 від 19.12.2001р. виконавчого комітету Красносільської сільської ради Про оформлення права колективної власності на самовільно збудовані допоміжні приміщення виробничого комплексу за ТОВ Панком-Юн ,

-витяг № 700090 від 04.06.2003р. про реєстрацію права власності на нерухоме майно,

-технічний паспорт на цех крупного чавунного лиття, розташований по вулиці 21-й км Старокиївського шосе, 21 а Куліндорівський промвузол.

Як вбачається з технічного паспорту виготовленого Комінтернівським РБТІ Одеської області станом на 16 лютого 2010 року - об'єкт нерухомості, розташований за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21-й км. Старокиївського шосе, 21 А , складається з декількох будівель, а саме:

-цех крупного чавунного лиття, під літ. А , загальною площею 16 095 кв.м.,

-галерея, під літ. а , загальною площею 2136, 3 кв.м.,

-прохідна під літ. Б площею забудови 62 кв.м.;

-прохідна під літ. В площею забудови 40,8 кв.м.;

-насосна під літ. Г площею забудови ЗО кв.м.;

-вагова під літ. Д площею забудови 21 кв.м.;

-вагова під літ. Е площею забудови 10,8 кв.м.;

-навіс під літ. Ж площею забудови 94,1 кв.м.,

-столярний цех під літ. З загальною площею 361,3 кв.м., в тому числі основною 306,2 кв.м.;

-склад під літ. И загальною площею 346,0 кв.м, в тому числі основною 364,0 кв.м.;

-автозаправка під літ. К площею забудови 11,6 кв.м.;

-навіс під літ. Л площею забудови 60,8 кв.м.;

-кислотосховище під літ. М площею забудови 86,4 кв.м.;

-прибудова під літ. Е1 площею забудови 35,8;

-навіс під літ. Н площею забудови 90,9 кв.м.

-брукування, позначене у технічному паспорті під літерою І

-огорожа, позначена у технічному паспорті під літерою № 1 -4

Згідно вищевказаного технічного паспорта: столярний цех під літерою З загальною площею 361,3 кв.м., в тому числі основною 306,2 кв.м.; склад під літерою И загальною площею 346,0 кв.м, в тому числі основною 364,0 кв.м.; автозаправка під літерою К площею забудови 11,6 кв.м.; навіс під літерою Л площею забудови 60,8 кв.м.; кислотосховище під літерою М площею забудови 86,4 кв.м.; прибудова під літерою Е1 площею забудови 35,8; навіс під літерою Н площею забудови 90,9 кв.м., являються самочинно збудованими, (а.с. 60-103)

У витягу № 700090 від 04.06.2003р. про реєстрацію права власності на нерухоме майно у якості підстави виникнення права власності вказано декілька документів:

-рішення № 169 від 19.12.2001р. виконавчого комітету Красносільської сільської ради Про оформлення права колективної власності на самовільно збудовані допоміжні приміщення виробничого комплексу за ТОВ Панком-Юн ,

-рішення № 27 від 15.05.2000 року виконавчого комітету Красносільської сільської ради Комінтернівського району Одеської області Про надання юридичної адреси об'єкту, який належить СП Панком-Юн ,

-Свідоцтво про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів сер. АВВ № 954395. видане 07.09.1999р. приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_4, зареєстроване в реєстрі за № 2187.

При цьому, згідно Свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів сер. АВВ № 954395 СП Панком-Юн придбав лише цех крупного чавунного лиття, позначений у технічному паспорті літерою А , а згідно рішення № 169 від 19.12.2001р. виконавчого комітету Красносільської сільської ради було вирішено оформити право власності СП Панком-Юн на самовільно збудовані допоміжні приміщення прохідної під літ. Б , прохідної під літ. В , насосної під літ. Г , вагової під літ. Д , вагової під літ. Е , навісу під літ. Ж .

ОСОБА_1, посилається на те, що серед переліку правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна, наведеного у додатку № 1 до пункту 2.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002р. N 7/5, яке було чинним на дату реєстрації права власності (04.06.2003р.), відсутній такий правовстановлюючий документ як рішення органу місцевого самоврядування.

Відсутній такий документ і в Додатку № 1 до Інструкції про порядок державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, затвердженої Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 09 червня 1998 року N 121, яка була чинною на дату прийняття виконавчим комітетом Красносільської сільської ради рішення № 169 від 19.12.2001р.

Враховуючи це, ОСОБА_1 стверджує, що всі приміщення, які вказані у рішенні № 169 від 19.12.2001р., насправді СП Панком-Юн не належать, а реєстрацію права власності на них на підставі цього рішення виконавчого комітету Красносільської сільської ради було проведено Комінтернівським районним бюро технічної інвентаризації незаконно.

Оскільки предметом договору оренди № 26/10 від 26.10.2009р. виступає частина саме одного з цих приміщень - прохідної під літ Б , то уклавши цей договір СП Панком-Юн порушило вимоги ст.761 ЦК України.

Внаслідок цього, на думку ОСОБА_1, відсутні і будь-які правові підстави для сплати нею орендної плати за користування майном СП Панком-Юн , оскільки останній не є власним цього майна. Сума ж грошових коштів у розмірі 2 016 грн., перерахована нею у якості авансової орендної плати за шість місяців оренди на виконання п. 3.2. договору має бути повернута їй згідно ч.І ст.1212 ЦК України як отримана та збережена СП Панком-Юн без достатньої правової підстави.

Ці доводи позивачки за первісним позовом не приймаються судом з огляду на наступне.

Статтею 204 ЦК України встановлено, що правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

ОСОБА_1 не надала до суду доказів того, що на момент розгляду цієї справи договір оренди № 26/10 від 26.10.2009р. був визнаний недійсним у судовому порядку.

Більш того, сторони визнали, що на момент розгляду справи не існує жодного відомого їм судового рішення про визнання цього договору оренди недійсним.

У відповідності до ч.І ст.11 Цивільного процесуального кодексу України (ЦПК України) суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

У первісний позовній заяві ОСОБА_1 просить суд лише стягнути з СП Панком-Юн суму грошових коштів, перерахованих нею у якості авансової орендної плати, водночас не висуває вимог про визнання договору оренди № 26/10 від 26.10.2009р. недійсним.

Таким чином, сторонами не оспорюється дійсність договору оренди № 26/10 від 26.10.2009р.

У відповідності до ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

При укладенні договору оренди № 26/10 від 26.10.2009р. сторони у п. 3.2 погодили, що орендна плата за перші шість місяців користування майном має бути сплачена орендарем авансовим платежем на протязі 10 календарних днів з моменту укладення договору.

Стаття 629 ЦК України встановлює, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

З огляду на це, грошова сума у розмірі 2 016 грн., отримана СП Панком-Юн від ОСОБА_1 у якості авансової орендної плати за шість місяців, не є безпідставно набутою та збереженою відповідачем за первісним позовом, оскільки отримана останнім на виконання п. 3.2. договору оренди.

Внаслідок цього у задоволенні первісного позову ОСОБА_1 до СП Панком-Юн про стягнення 2 016 грн. слід відмовити.

Що ж до зустрічного позову СП Панком-Юн про визнання права власності, то суд виходить з наступного.

Як вбачається з рішення № 169 від 19.12.2001р. виконавчий комітет Красносільської сільської ради, заслухавши та обговоривши інформацію інженера-землевпорядника виконкому, розглянувши акт про технічний стан споруд та будівель, складений постійно-діючою комісією Комінтернівської райдержадміністрації, керуючись Законом України Про місцеве самоврядування в Україні вирішив оформити право власності на самовільно збудовані будівлі прохідної під літ. Б , прохідної під літ В , насосної під літ. Г , вагової під літ. Д , вагової під літ. Е , навісу під літ. Ж за СП Панком-Юн .

Судом встановлено, що власником земельної ділянки, на якій розташовані вищеназвані споруди, є СП Панком-Юн на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД № 045487 від 27.08.2004р, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі, за № 37. (а.с. 47) Цільове призначення земельної ділянки - для експлуатації та обслуговування цеху крупного чавунного лиття.

У відповідності до ч.5 ст. 376 ЦК України на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

З огляду на вищевикладене позовні вимоги СП Панком-Юн за зустрічним позовом про визнання права власності на самовільно збудовані будівлі, розташовані за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21 кілометр Старокиївського шосе, 21 А , а саме: прохідна під літ. Б площею забудови 62 кв.м.; прохідна під літ. В площею забудови 40,8 кв.м.; насосна під літ. Г площею забудови 30 кв.м.; вагова під літ. Д площею забудови 21 кв.м.; вагова під літ. Е площею забудови 10,8 кв.м.; навіс під літ. Ж площею забудови 94,1 кв.м., столярний цех під літ. З загальною площею 361,3 кв.м., в тому числі основною 306,2 кв.м.; склад під літ. И загальною площею 346,0 кв.м, в тому числі основною 364,0 кв.м.; автозаправка під літ. К площею забудови 11,6 кв.м.; навіс під літ. Л площею забудови 60,8 кв.м.; кислотосховище під літ. М площею забудови 86,4 кв.м.; прибудова під літ. Е1 площею забудови 35,8; навіс під літ. Н площею забудови 90,9 кв.м. є законними та обґрунтованими, і підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 204, ч.5 ст.376, ст.ст. 627-629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 208,209, 213-215, 218 Цивільного процесуального кодексу України суд,

ВИРІШИВ:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 про стягнення зі Спільного українсько-англійського підприємства Панком-Юн у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю 2 016 (дві тисячі шістнадцять) грн. - ВІДМОВИТИ.

Зустрічну позовну заяву Спільного українсько-англійського підприємства Панком-Юн у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю про визнання права власності на самовільно збудовані будівлі - ЗАДОВОЛЬНИТИ.

Визнати за Спільним українсько-англійським підприємством Панком-Юн у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю ( 65026, м. Одеса, вул. Грецька, 44, код ЄДРПОУ 22447150) право власності на самовільно збудовані будівлі, розташовані за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21 кілометр Старокиївського шосе, 21 А , а саме: прохідна під літ. Б площею забудови 62 кв.м.; прохідна під літ. В площею забудови 40,8 кв.м.; насосна під літ. Г площею забудови 30 кв.м.; вагова під літ. Д площею забудови 21 кв.м.; вагова під літ. Е площею забудови 10,8 кв.м.; навіс під літ. Ж площею забудови 94,1 кв.м., столярний цех під літ. З загальною площею 361,3 кв.м., в тому числі основною 306,2 кв.м.; склад під літ. И загальною площею 346,0 кв.м, в тому числі основною 364,0 кв.м.; автозаправка під літ. К площею забудови кв.м.; навіс під літ. Л площею забудови 60,8 кв.м.; кислотосховище під літ. М площею забудови 86,4 кв.м.; прибудова під літ. Е1 площею забудови 35,8; навіс під літ. Н площею забудови 90,9 кв.м.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, або в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.03.2010
Оприлюднено13.12.2018
Номер документу78512261
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1731/10

Ухвала від 26.08.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

Ухвала від 28.07.2020

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Малінов О. С.

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Ухвала від 12.05.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Вінська Н. В.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Рішення від 25.03.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Іванчук В. І.

Рішення від 15.01.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Іванчук В. І.

Ухвала від 11.06.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Іванчук В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні