Ухвала
від 13.12.2018 по справі 461/6230/18
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/6230/18

Провадження № 1-кс/461/10921/18

У Х В А Л А

про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи

13.12.2018 року слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого СУ ГУ Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

в с т а н о в и в :

слідчий СУ ГУ Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням у кримінальному провадженні №12018140000000434 від 26 липня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України, погодженим прокурором відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Львівської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у приміщеннях, які орендує ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376) за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Шота Руставелі, 1, а саме: адміністративного корпусу «А», червоного кутка «Б», побутово-адміністративного, виробничого корпусу «В», інструментального цеху «Г», складу «Д», ремонтного цеху «Е», гаражу з майстернею «Є», кузні «Ж», трансформаторної «З», трансформаторної з навісом «І», компресорної «К», паркетного цеху «Л», цеху товарів шир. вжитку «М», котельні «Н», цеху пил «П», складу паркету з прибудовою «Р», цеху пил «С» та лабораторії з електромайстернею «Т», що на праві приватної власності належать ТзОВ «ЄТГ Карпати» (ЄДРПОУ 33162338), з метою відшукання та вилучення оригіналів документів, щодо здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376), а саме: договору підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська, Тинівської площі від 08 жовтня 2013 року та усіх додаткових договорів (угод) з додатками, що укладались на виконання умов вказаного договору; - проектно-кошторисної документації (договорів, угод, проектів, зведеного та локального кошторисів, актів прийому-передачі, дефектних актів, тощо), що укладалась для забезпечення виконання умов договору підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська, Тинівської площі від 08 жовтня 2013 року, а також інших документів, які можуть бути використані як доказ у вказаному кримінальному провадженні.

Подане клопотання мотивує тим, що відшукання та вилучення вищевказаних документів має істотне значення для встановлення всіх обставин, які підлягають доказуванню у цьому кримінальному провадженні і полягає у тому, що їх відшукання та вилучення надасть можливість встановити всіх осіб причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, шляхом проведення відповідних перевірок та експертиз, а також надасть інформацію необхідну для розслідування вказаного провадження, а також можливість використовувати її як докази у цьому кримінальному провадженні, мати постійний доступ до неї з метою використання її під час доказування вчинення кримінального правопорушення та унеможливлення їх знищення.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 вимоги клопотання підтримав у повному обсязі, просить клопотання задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю необхідним задовольнити клопотання про обшук з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що Слідчим управлінням ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018140000000434 від 26 липня 2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України.

З клопотання вбачається, що 14 травня 2011 року Державною службою геології та надр України видано Дочірньому підприємству Національної акціонерної компанії «Надра України» «Західукргеологія» (ЄДРПОУ 01432606), що за адресою: м. Львів, пл. Міцкевича, 8, дозвіл на спеціальне користування надрами, а саме: для геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки Тинівського родовища, що знаходиться між селами Грушів та Чайковичі Дрогобицького району Львівської області для видобування газу, який відповідно до Постанови Кабінету міністрів України 12 грудня 1994 року № 827 відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення.

25 квітня 2003 року між ДП НАК «Надра України» «Західукргеологія» (ЄДРПОУ 01432606) та корпорацією «Укрнерудпром» (ЄДРПОУ 30163522) укладено договір про спільну діяльність предметом якого є спільна інвестиційна та виробнича діяльність учасників з приводу організацій та здійснення геологічного вивчення, у тому числі промислової розробки, Тинівського родовища з метою одержання прибутку. Відповідно до умов п. 5 даного договору спільна діяльність учасників буде здійснюватися у відповідності до Програми та Бюджету спільної діяльності, що є невід`ємними частинами договору, в яких учасники визначають порядок, терміни, етапи та інші умови здійснення договору. Передбачені програмою спільної діяльності роботи на об`єктах, які не є спільної власністю учасників, можуть проводитися лише після укладення договору оренди таких об`єктів, з їх власником відповідно до Акту приймання передачі. Для забезпечення стратегічного управління спільною діяльністю створюється Комітет з управління. До компетенції Комітету з управління входить: затвердження звітів про виконання Програми спільної діяльності; затвердження Балансу спільної діяльності; прийняття рішень про укладення угод на суму, що перевищує 100 000 грн.; визначення ціни та умов продажу корисних копалин у грошових коштах. До моменту визначення ціни та форм оплати на засіданні Комітету з управління реалізація продукції не здійснюється; прийняття рішень з інших питань, прямо віднесених до компетенції Комітету з управління відповідно до умов договору.

30 листопада 2011 року укладено додаткову угоду до договору № 147 про спільну діяльність від 25 квітня 2003 року, відповідно до умов якої ТОВ «Нафтогазрембуд-1» (ЄДРПОУ 33799463) увійшло до складу учасників вище зазначеного договору, як учасник, та визначено оператором, який згідно з умовами договору уповноважений діяти від імені учасників на підставі цього договору, займається веденням спільних справ від імені учасників, зокрема, укладає угоди, розпоряджається коштами на окремому рахунку, веде бухгалтерський та податковий облік та складає звітність спільної діяльності, сплачує податки, збори, передбачені чинним законодавством, за виключенням рентних платежів, платежів за користування надрами та збору за георозвідувальні роботи.

08 жовтня 2013 року між ТОВ «Нафтогазрембуд-1» (ЄДРПОУ 33799463) та ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376) укладено Договір підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська на Тинівському родовищі, що здійснено всупереч у мовам п. 5 договору про спільну діяльність вказаних вище учасників від 25 квітня 2003 року, оскільки такий договір укладено без погодження Комітету з управління. В результаті чого, ТОВ «Нафтогазрембуд-1» (ЄДРПОУ 33799463) фактично самовільно пробурило свердловину без відповідного спеціально дозволу та здійснювало незаконне видобування газу, тобто корисних копалин загальнодержавного значення.

04 жовтня 2018 року на підставі ухвали слідчого судді Галицького районного суду м. Львова у приміщенні ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376), що за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Шота Руставелі, 1 проведено тимчасовий доступ до речей та документів.

В ході проведення тимчасового доступу до речей та документів директор ТОВ «Західтехногаз» ОСОБА_5 добровільно надав статут ТОВ «Західтехногаз», але не надав інших документів зазначених в ухвалі слідчого судді, а саме: договору підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська, Тинівської площі від 08 жовтня 2013 року та усіх додаткових договорів (угод) з додатками, що укладались на виконання умов вказаного договору; проектно-кошторисної документації (договорів, угод, проектів, зведеного та локального кошторисів, актів прийому-передачі, дефектних актів, тощо), що укладалась для забезпечення виконання умов договору підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська, Тинівської площі від 08 жовтня 2013 року, мотивуючи тим, що інші документи відсутні ув`язку із знищенням по строках давності, однак жодних актів знищення надано не було.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, встановлено, що ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376) орендує у ТзОВ «ЄТГ Карпати» (ЄДРПОУ 33162338) нежитлові приміщення адміністративного корпусу «А», червоного кутка «Б», побутово-адміністративного, виробничого корпусу «В», інструментального цеху «Г», складу «Д», ремонтного цеху «Е», гаражу з майстернею «Є», кузні «Ж», трансформаторної «З», трансформаторної з навісом «І», компресорної «К», паркетного цеху «Л», цеху товарів шир. вжитку «М», котельні «Н», цеху пил «П», складу паркету з прибудовою «Р», цеху пил «С» та лабораторії з електромайстернею «Т», що за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Шота Руставелі, 1.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частина 2 ст.234 КПК України передбачає, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Частиною 3 ст. 234 КПК України визначено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Згідно ч.4 ст.234 КПК України клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Згідно з ч.5 ст.236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України.

Слідчий довів наявність достатніх, передбачених ч. 5 ст. 234 КПК України, підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 176 КК України; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; слідчий звернувся з клопотанням з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення.

В ухвалі про надання дозволу на проведення обшуку слідчий суддя не має можливості перелічувати досліджені ним докази та оцінювати їх. Це прямо випливає зі змісту ст. 222 КПК України та ст. 387 КК України про недопустимість розголошення відомостей досудового розслідування без дозволу слідчого (прокурора) та передбачену за це кримінальну відповідальність. Згідно з ч. 3 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук повинна бути пред`явлена з наданням копії перед початком обшуку особі, яка володіє житлом чи іншим володінням. Зазначення в ухвалі про дозвіл на обшук переліку досліджених чи оцінених доказів на підставі яких слідчим суддею прийнято це процесуальне рішення зробить можливим протизаконний доступ невизначеного кола осіб до відомостей досудового розслідування без дозволу слідчого (прокурора).

Існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінальних правопорушень такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, оскільки кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 240 КК України є тяжким злочином.

Метою та підставою для проведення обшуку є необхідність виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення.

Слідчий довів, що у приміщеннях, які орендує ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376) за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Шота Руставелі, 1, а саме: адміністративного корпусу «А», червоного кутка «Б» можуть знаходитись оригінали документів, щодо здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376), а саме: договору підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська, Тинівської площі від 08 жовтня 2013 року та усіх додаткових договорів (угод) з додатками, що укладались на виконання умов вказаного договору; - проектно-кошторисної документації (договорів, угод, проектів, зведеного та локального кошторисів, актів прийому-передачі, дефектних актів, тощо), що укладалась для забезпечення виконання умов договору підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська, Тинівської площі від 08 жовтня 2013 року.

Потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

Отримати речі та документи, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, в добровільному порядку шляхом витребування речей, документів та відомостей відповідно до ст. 93 КПК України, неможливо, оскільки існує реальна загроза їх приховання, зміни та знищення.

Завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням може бути виконане.

Враховуючи вищевикладене, а також правові підстави для проведення обшуку, достатність доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, характер розслідування, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, приймаючи до уваги неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий, без застосування цих заходів - слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає до часткового задоволення. Слідчий суддя надає дозвіл на проведення обшуку у приміщеннях, які орендує ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376) за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Шота Руставелі, 1, а саме: адміністративного корпусу «А», червоного кутка «Б». Слідчим не доведено, що зазначена у клопотанні документація може знаходитись у побутово-адміністративному, виробничому корпусі «В», інструментальному цеху «Г», складу «Д», ремонтного цеху «Е», гаражу з майстернею «Є», кузні «Ж», трансформаторної «З», трансформаторної з навісом «І», компресорної «К», паркетного цеху «Л», цеху товарів шир. вжитку «М», котельні «Н», цеху пил «П», складу паркету з прибудовою «Р», цеху пил «С» та лабораторії з електромайстернею «Т».

При цьому слідчий суддя надає дозвіл на проведення обшуку тим слідчим та прокурорам, котрівходять вгрупу слідчихта групупрокурорів поданому кримінальномупровадженні відповіднодо витягуз ЄРДР.Слідчий СУГУ Національноїполіції уЛьвівській області ОСОБА_3 вправі самостійнодоручати іншимслідчим,уповноваженим особам,котрі невходять вгрупу слідчихпо даномукримінальному провадженні,виконання даноїухвали,що непотребує додатковогозазначення проце вухвалі суду.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя ,

у х в а л и в :

клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому СУ ГУ Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку у приміщеннях, які орендує ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376) за адресою: м. Івано-Франківськ, вул.Шота Руставелі, 1, а саме: адміністративного корпусу «А», червоного кутка «Б», що на праві приватної власності належать ТзОВ «ЄТГ Карпати» (ЄДРПОУ 33162338), з метою відшукання та вилучення оригіналів документів, щодо здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Західтехногаз» (ЄДРПОУ 38331376), а саме: договору підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська, Тинівської площі від 08 жовтня 2013 року та усіх додаткових договорів (угод) з додатками, що укладались на виконання умов вказаного договору; проектно-кошторисної документації (договорів, угод, проектів, зведеного та локального кошторисів, актів прийому-передачі, дефектних актів, тощо), що укладалась для забезпечення виконання умов договору підряду № 03-08/13 по будівництву свердловини № 10 Тинівська, Тинівської площі від 08 жовтня 2013 року.

В решті вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого СУ ГУ Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 ..

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення13.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78528693
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —461/6230/18

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 08.12.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 10.11.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 17.12.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 18.06.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.01.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 24.08.2018

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 24.08.2018

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні