Рішення
від 04.12.2018 по справі 296/10297/18
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/10297/18

2-о/296/162/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" грудня 2018 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира в складі:

головуючого судді Маслак В.П.,

за участю секретаря судового засідання Тузенко А.О.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересовані особи: Приватний нотаріус Черняхівського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_3, Черняхівська районна державна адміністрація

про встановлення факту, що має юридичне значення,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_2 звернулася до суду із заявою, в якій просила :

- встановити факт родинних відносин за ступенем спорідненості: мати - дочка між ОСОБА_4 Андрієвною, яка померла 05.05.2002р., та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1;

- встановити факт належності ОСОБА_4 , яка померла 05.05.2002р., сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЖТ №0073877 від 22.05.1997р., виданого Черняхівською районною державною адміністрацією.

Заява обґрунтована тим, що після смерті матері залишилась спадщина, яка на даний час залишається не оформленою. Листом №472/01-16 від 20.09.2018р. приватним нотаріусом Черняховського районного нотаріального округу Житомирської області ОСОБА_3 їй було відмовлено у вчиненні нотаріально дії в зв'язку з пропуском строку на прийняття спадщини та у зв язку з відсутністю можливості документального підтвердження родинного зв'язку.

Як зазначає заявник, 23.02.1947р. її мати ОСОБА_5 (дівоче прізвище) уклала шлюб з гр.ОСОБА_6 (її батьком). Після реєстрації шлюбу мати заявника взяла прізвище Дабижа . Заявник зазначає, що в її свідоцтві про народження в графі прізвище батьків вказано Дабижа . В свідоцтві про смерть матері, видане Богунським районним відділом реєстрації актів громадянського стану м.Житомира, актовий запис №1188 від 13.05.2002р. , вказано прізвище Дабижа . Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЖТ №0073877 від 22.05.1997р., виданий матері заявника - ОСОБА_7.

В ході судового розгляду представник заявника та заявник підтримали подану заяву, просили її задовольнити.

В судовому засіданні свідок ОСОБА_8 вказала на те, що заявник ОСОБА_2 є її рідною сестрою, а ОСОБА_4 та ОСОБА_6 - їх мати та батько.

Заінтересовані особи в поданих до суду клопотаннях просили розгляд справи здійснювати за їх відсутності.

Вислухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

В ході судового розгляду встановлено, що 05.05.2002р. у віці 84 років померла ОСОБА_4.

Як встановлено судом, заявник звернувся до Приватного нотаріуса Черняхівського районного нотаріального округу Житомирської області із заявою щодо здійснення права на спадкування після смерті матері ОСОБА_4, однак їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, в зв язку з відсутністю необхідних документів, які підтверджують факт родинних відносин.

Факт родинних відносин між ОСОБА_4 Андрієвною та ОСОБА_2 підтверджується копіями наступних документів: свідоцтвом про укладення шлюбу між ОСОБА_6 та ОСОБА_5 Андрієвною серії І-ТП №273365 запис №2; свідоцтвом про народження ОСОБА_9 серії ЯК №677999; свідоцтвом про укладення шлюбу між ОСОБА_10 та ОСОБА_11 серії ІІ-АГ №494863 від 25.12.1971р., витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст.ст.126,133,135 Сімейного кодексу України, з якого вбачається, що батьками ОСОБА_11, 01.08.1953р.н., є ОСОБА_12 та ОСОБА_7

Як зазначає ОСОБА_2 в позовній заяві, в її паспорті, пенсійному посвідченні, картці фізичної особи-платника податків зазначено прізвище Трояновська (що підтверджується доказами, наявними в матеріалах справи).

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами (п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

Згідно з роз"ясненнями, які містяться в постанові Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих та майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ; встановлення факту не пов язується з наступним вирішенням спору про право.

В ході судового розгляду підтверджено факт родинних відносин між заявником та ОСОБА_4 і зазначений факт підтверджується належними у справі доказами, дослідженими судом, що узгоджуються між собою.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що заявниця у інший спосіб не може довести факт родинних відносин і зазначені обставини перешкоджають подальшому оформленню нею спадкових прав у визначений законом спосіб, оцінюючи всі досліджені докази в їх сукупності, суд вважає, що заява про встановлення факту родинних відносин є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

З приводу вимоги про встановлення факту належності ОСОБА_4 сертифікату на право на земельну частку (пай), суд зазначає наступне.

Як вбачається з копії сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЖТ №0073877, виданого Черняхівською районною державною адміністрацією, земельна частка (пай ) у землі, яка перебуває у колективній власності ВАТ Андріївське , розміром 5,34 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) видано члену кооперативного сільськогосподарського підприємства (сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства) ВАТ Андріївське ОСОБА_7. Однак, в даному документі неправильно зазначено прізвище особи, якій видано сертифікат на право на земельну частку (пай) (а.с. 13-14).

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з ч.2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Виходячи зі змісту п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

- встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Таким чином, судом восстановлено, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ЖТ №0073877 видано ОСОБА_4, що підтверджується зібраними та дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами.

Встановлення даного факту необхідно заявнику для реалізації своїх прав спадкоємиці у встановленому законом порядку.

Враховуючи викладені обставини в їх сукупності, суд вважає, що вимоги заяви ОСОБА_2 повністю знайшли своє підтвердження в наявних у матеріалах справи доказах, що вказує на наявність правових підстав для задоволення заяви в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.293, 294, 315, 316 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин за ступенем спорідненості: мати - дочка між ОСОБА_4 Андрієвною, яка померла 05.05.2002р., та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1

Встановити факт належності ОСОБА_4 , яка померла 05.05.2002р., сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЖТ №0073877 від 22.05.1997р., виданого Черняхівською районною державною адміністрацією.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд м. Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Заявник

ОСОБА_2

місце реєстрації: АДРЕСА_1,

РНОКПП1957129146

заінтересована особа

Приватний нотаріус Черняховського районного нотаріального округу Житомирської області

ОСОБА_3

місцезнаходження: 12301, Житомирьска область, Черняхіський район, смт.Черняхів,

вул.Володимирська, 14

заінтересована особа

Черняхівська районна державна адміністрація

місцезнаходження: 12301, Житомирьска область, Черняхіський район, смт.Черняхів,

майдан Рад, 1

ЄДРПОУ 04053453

Суддя В. П. Маслак

Дата ухвалення рішення04.12.2018
Оприлюднено14.12.2018
Номер документу78554678
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —296/10297/18

Рішення від 04.12.2018

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Рішення від 04.12.2018

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні