Ухвала
від 17.12.2018 по справі 420/6510/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/6510/18

УХВАЛА

17 грудня 2018 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Юхтенко Л.Р., вивчивши позовну заяву Громадської організації Ширяївська районна організація ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві (код ЄДРПОУ 22514886, місцезнаходження: 66800, Одеська обл., Ширяївський район, вул. Коробченка,12) до Ширяївської селищної ради Одеської області (код ЄДРПОУ 04378994, місцезнаходження: 68800, Одеська обл., Ширяївський район, смт. Ширяєве, вул. Коробченка,1) про визнання незаконним та скасування рішення №1223-1 від 02.11.2018 року Про відмову в наданні в оренду напівпідвального приміщення закладу дозвілля Будинок Культури , загальною площею 271 кв.м., розташованого за адресою: смт. Ширяєве, вул. Коробченка,12, Громадській організації Ширяївська районна організація Ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві та зобов'язання укласти договір оренди,-

В С Т А Н О В И В:

До суду 13 грудня 2018 року надійшов позов Громадської організації Ширяївська районна організація ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві (код ЄДРПОУ 22514886, місцезнаходження: 66800, Одеська обл., Ширяївський район, вул. Коробченка,12) до Ширяївської селищної ради Одеської області (код ЄДРПОУ 04378994, місцезнаходження: 68800, Одеська обл., Ширяївський район, смт. Ширяєве, вул. Коробченка,1) про визнання незаконним та скасування рішення №1223-1 від 02.11.2018 року Про відмову в наданні в оренду напівпідвального приміщення закладу дозвілля Будинок Культури , загальною площею 271 кв.м., розташованого за адресою: смт. Ширяєве, вул. Коробченка,12, Громадській організації Ширяївська районна організація Ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві та зобов'язання укласти договір оренди.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 171 КАС України, суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності.

Вивчивши матеріали позовної заяви, суддя дійшов висновку, що ця справа не належить розгляду в порядку адміністративного судочинства, з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 4 КАС України, адміністративна справа - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 4 КАС України, публічно-правовий спір - спір, зокрема, у якому хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв'язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій.

Відповідно до п. 1, 4 ч. 1 ст. 19 КАС України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження та спорах, що виникають з приводу укладання, виконання, припинення, скасування чи визнання нечинним адміністративних договорів.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, позивач просить визнати незаконним та скасувати рішення №1223-1 від 02.11.2018 року Про відмову в наданні в оренду напівпідвального приміщення закладу дозвілля Будинок Культури , загальною площею 271 кв.м., розташованого за адресою: смт. Ширяєве, вул. Коробченка,12, Громадській організації Ширяївська районна організація Ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві та визнання таким, що Громадська організація Ширяївська районна організація Ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві законно користувалась наданим орендованим приміщенням, тому зобов'язати укласти договір оренди напівпідвального приміщення закладу довкілля Будинок культури , розташованого за адресою: смт. Ширяєве, вул. Коробченка,12 з Громадською організацією Ширяївська районна організація Ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві терміном на 5 (п'ять) років.

Згідно з ч. 2 ст.23 Господарського кодексу України, відносини органів місцевого самоврядування з суб'єктами господарювання у випадках, передбачених законом, можуть здійснюватися також на договірних засадах .

Передача в оренду державного та комунального майна регулюється Законом України Про оренду державного та комунального майна .

Відповідно до ст.1 Закону України Про оренду державного та комунального майна , цей Закон регулює: організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна

державних підприємств, установ та організацій, підприємств, заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності (далі - підприємства), їх структурних підрозділів та іншого окремого індивідуально

визначеного майна, що перебуває в державній та комунальній власності; майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності.

Згідно з ч. 1 ст.2 цього Закону, орендою є засноване на договорі строкове платне

користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ст. 3 цього Закону, відносини щодо оренди державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності,

регулюються договором оренди, цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Цей Закон передбачає порядок укладання договору оренди на договірних відносинах та підстави його припинення.

В свою чергу, відповідно до п. 16 ч. 1 ст. 4 КАС України, адміністративний договір - це спільний правовий акт суб'єктів владних повноважень або правовий акт за участю суб'єкта владних повноважень та іншої особи, що ґрунтується на їх волеузгодженні, має форму договору, угоди, протоколу, меморандуму тощо, визначає взаємні права та обов'язки його учасників у публічно-правовій сфері і укладається на підставі закону.

Із наведених законодавчих визначень вбачається, що договір оренди комунального та державного майна не відноситься до адміністративних договорів та індивідуальні акти органу державної влади (органу місцевого самоврядування), якими реалізовуються волевиявлення держави \ органів місцевого самоврядування як учасника господарсько-правових відносин і з яких виникають, змінюються, припиняються господарські права і обов'язки, не належать до правових актів управління, а спори щодо їх оскарження мають приватноправовий характер.

Виходячи із системного аналізу вищенаведених норм права, суд доходить висновку, що будь-які дії щодо передачі нерухомого майна комунальної власності в оренду відповідно до вимог та порядку, встановленому Законом України Про оренду державного та комунального майна здійснюються відповідними органами не в межах виконання управлінських та владних повноважень.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв'язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: 1) справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов'язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

З огляду на вищевикладене, суд доходить висновку, що юрисдикція адміністративних судів, встановлена статтею 19 КАС України, на цей спір не поширюється, а тому даний спір належить розгляду судом у порядку господарського судочинства.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 170 КАС України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо позов не слід розглядати за правилами адміністративного судочинства.

З урахуванням зазначеного, позовна заява Громадської організації Ширяївська районна організація ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві не може розглядатися в порядку адміністративного судочинства, а тому суд відмовляє позивачу у відкритті адміністративного провадження.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 4, 19, 170,171, 256, 293,295 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі за позовною заявою Громадської організації Ширяївська районна організація ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві (код ЄДРПОУ 22514886, місцезнаходження: 66800, Одеська обл., Ширяївський район, вул. Коробченка,12) до Ширяївської селищної ради Одеської області (код ЄДРПОУ 04378994, місцезнаходження: 68800, Одеська обл., Ширяївський район, смт. Ширяєве, вул. Коробченка,1) про визнання незаконним та скасування рішення №1223-1 від 02.11.2018 року Про відмову в наданні в оренду напівпідвального приміщення закладу дозвілля Будинок Культури , загальною площею 271 кв.м., розташованого за адресою: смт. Ширяєве, вул. Коробченка,12, Громадській організації Ширяївська районна організація Ветеранів Афганістану та інвалідів (учасників бойових дій) Шураві та зобов'язання укласти договір оренди.

Роз'яснити позивачу, що з цим позовом він має право звернутися до господарського суду Одеської області, в порядку господарського судочинства.

Копію ухвали разом із заявою та всіма додатками до неї надіслати позивачеві.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки передбаченіст.ст.293,295 КАС України, з урахуванням п.п.15.5 п. 15 ч.1 Перехідних положень КАС України.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 256 КАС України.

Суддя: Л.Р. Юхтенко

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено18.12.2018
Номер документу78584847
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/6510/18

Ухвала від 29.12.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

Ухвала від 17.12.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Юхтенко Л.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні