Рішення
від 14.12.2018 по справі 130/2551/18
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/1375/2018

130/2551/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" грудня 2018 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Шепеля К.А.,

за участю секретаря судового засідання Бондар С.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на утримання дитини, -

у с т а н о в и в :

Позивач 26 жовтня 2018 року звернулася до суду з цим позовом, в якому просила змінити розмір аліментів, що стягуються з відповідача на її користь на утримання їхнього спільного неповнолітнього сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та неповнолітньої доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, відповідно до рішення Жмеринського міськрайонного суду від 24 лютого 2016 року - з твердої грошової суми 350 грн щомісячно на 1/2 частину від усіх його доходів щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня пред'явлення позову до суду і до досягнення дітьми повноліття (а.с.1-2).

Позивач клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження не надсилала.

Спрощене провадження у справі відкрите 19 листопада 2018 року (а.с.19).

Відповідачу за адресою, вказаною в позовній заяві та підтвердженою на запит суду в порядку частини сьомої статті 187 ЦПК України (а.с.18), було надіслано ухвалу про відкриття провадження у справі разом з позовною заявою та додатками до неї. Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с.21) відповідач вчасно повідомлений про місце та строки розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, про визначений строк для надання відзиву на позов, однак заяви про його виклик у судове засідання не подав, відзиву на позовну заяву не надіслав, заперечень щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження, а також щодо розміру аліментів не надав.

Відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, оскільки розгляд справи відповідно до положень цього Кодексу здійснювався судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

В судовому засіданні установлені такі фактичні обставини та відповідні їм спірні правовідносини.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач як на підставу своїх позовних вимог вказала, що мінімальний розмір аліментів не може бути меншим 50% для дитини відповідного віку, в той час як діти отримують лише по 350 грн. Цих коштів не вистачає, оскільки постійно зростають споживчі ціни, купівельна спроможність гривні знецінюється.

Предметом позову є матеріально-правова вимога позивача до відповідача про зміну розміру аліментів на утримання дітей з твердої грошової суми 350 грн щомісячно на кожну дитину на 1/2 частину від усіх його доходів щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня пред'явлення позову до суду і до досягнення дітьми повноліття.

Підставою позову є неоспорюване батьківство відповідача та невиконання ним вимог закону щодо надання необхідних коштів на утримання дитини.

Згідно з копіями свідоцтва про народження сторони є батьками ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.4, 5-6).

Відповідно до копії рішення Жмеринського міськрайонного суду від 6 квітня 2015 року шлюбу між сторонами розірвано (а.с.7).

Згідно з копією рішення Жмеринського міськрайонного суду від 24 лютого 2016 року, копією постанови про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника від 16 травня 2017 року, з відповідача на користь позивача стягуються аліменти на утримання дітей в твердій грошовій сумі у розмірі 350 грн щомісячно на кожну дитину, починаючи з 27 січня 2016 року до досягнення старшою дитиною повноліття, а саме до ІНФОРМАЦІЯ_7 року (а.с.8, 9, 10).

Відповідно до довідки виконкому Браїлівської селищної ради від 9 жовтня 2018 року №3192 позивач з дітьми та відповідачем проживає АДРЕСА_1 (а.с.11).

Згідно з копією виписки із медичної карти стаціонарного хворого дитина ОСОБА_4, хворіє та потребує лікування (а.с.12).

Відповідно до інформації ПП Мале ремонтно-будівельне підприємство "Сільський будівельник" від 10 жовтня 2018 року №5 та копії довідки про доходи, відповідач працює на вказаному підприємстві на посаді столяра, його середньомісячний дохід з урахуванням відрахувань складає близько 2348 грн щомісячно (13, 14).

Згідно з довідкою про доходи позивача, остання працює молодшою медсестрою процедурного кабінету у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні,Ю її середньомісячний дохід з урахуванням відрахувань складає близько 3714 грн (а.с.15).

Оцінюючи вище перераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а також у своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

При вирішенні питання про зміну розміру аліментів суд враховує, що відповідач здоровий, працездатний, інших дітей, яких він утримує, не має (наразі, спростувань цьому відповідач суду не надав); а також скрутне матеріальне становище дітей, і приходить до висновку про стягнення аліментів на користь позивача в інтересах дітей в розмірі, який просить позивач, враховуючи вимоги статей 181, 182, 192 СК України та виходячи з обставин справи, оскільки відповідачем проігноровано пропозицію суду щодо надання відзиву на позовну заяву, а тому суд приходить до висновку, що відповідач має можливість і повинен сплачувати аліменти на утримання своїх неповнолітніх дітей в розмірі 1/2 частини від усіх його доходів щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину щомісячно.

Зазначений висновок суду в повній мірі відповідає нормам матеріального та процесуального права, і зроблений після з'ясування усіх обставин, від яких залежить правильне вирішення справи.

Згідно з частиною другою статті 27 Конвенції Організації Об'єднаних Націй про права дитини від 20 листопада 1989 року батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до статті 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Частина перша статті 192 СК України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Пленум Верховного Суду України у роз'ясненнях, викладених у пункті 23 постанови від 15 травня 2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів звертає увагу судів на те, що розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них.

Відповідно до принципів змагальності та диспозитивності цивільного судочинства, викладених у статтях 12 і 13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтями 76 і 81 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

При розгляді справи суд позбавлений можливості врахувати будь-які доводи відповідача, що заслуговують на увагу, оскільки до суду першої інстанції він їх не подав. Тому при винесенні рішення суд виходить з позовних вимог, які вважає справедливими, розумними та спів мірними. Саме такий розмір аліментів, на думку суду, буде відповідати інтересам дітей, враховуючи, що з 2016 року зросли споживчі ціни на продовольчі товари, одяг та комунальні послуги, а також те, що обов'язок утримувати дитину є рівною мірою обов'язком як матері так і батька.

Крім цього, суд враховує, що аліментні правовідносини - це триваючі правовідносини, розмір стягнутих за рішенням суду аліментів не є незмінним, і у випадку виникнення відповідних підстав він може змінюватись. Прийняття Закону про внесення змін щодо мінімального розміру аліментів спрямоване на посилення захисту права дитини на належне утримання, а тому є підставою для зміни розміру стягнутих з відповідача аліментів. (Аналогічна правова позиція висловлена в постанові Верховного Суду від 3 травня 2018 року, справа № 581/638/17-ц).

Відповідно до статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2018 рік установлено у 2018 році прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2018 року - 1860 гривні, з 1 липня - 1944 гривень, з 1 грудня - 2027 гривень.

Відповідно до частини першої статті 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову. Положеннями частини першої статті 192 СК України встановлено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Збільшення розміру аліментів відбувається у момент постановлення судового рішення, що набрало законної сили (Постанова Верховного Суду від 25 квітня 2018 року у справі № 577/3972/16-ц).

Відповідно до частини першої статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Згідно з пунктом 1 частини другої статті 141 ЦПК України інші судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача. Оскільки позивач звільнена від сплати судового збору при подачі даного позову до суду, то витрати по сплаті судового збору слід стягнути з відповідача на користь держави.

Керуючись статтями 12, 13, 76, 81, 141, 223, 235, 259, 263, 264, 265, 279 ЦПК України, на підставі статей 180, 182, 185, 191, 192 СК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на утримання дитини задовольнити повністю.

Стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, ід.НОМЕР_1, громадянина України, уродженця та мешканця АДРЕСА_1, працючого столярем в ПП Мале ремонтно-будівльне підприємтсво "Сільський будівельник" (вул. Кірова, 169, м. Жмеринка Вінницької області, код ЄДРПОУ 13303067), на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, ід. НОМЕР_2, громадянки України, уродженки та мешканки АДРЕСА_1, аліменти на утримання доньки ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, та сина ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/2 частини від усіх його доходів щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня набрання цим рішенням законної сили до досягнення старшою дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_7 року.

Припинити стягнення за раніше виданим виконавчим листом за рішенням Жмеринського міськрайонного суду від 24 лютого 2016 року по справі №130/194/16-ц.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, ід.НОМЕР_1, громадянина України, уродженця та мешканця АДРЕСА_1, працючого столярем в ПП Мале ремонтно-будівльне підприємтсво "Сільський будівельник" (вул. Кірова, 169, м. Жмеринка Вінницької області, код ЄДРПОУ 13303067) - на користь держави судовий збір в сумі 704 (сімсот чотири) грн 80 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляція до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя К.Шепель

Повне судове рішення складено 14 грудня 2018 року.

Дата ухвалення рішення14.12.2018
Оприлюднено18.12.2018
Номер документу78596004
СудочинствоЦивільне
Сутьзбільшення розміру аліментів на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —130/2551/18

Рішення від 14.12.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні