Рішення
від 18.12.2018 по справі 211/4555/18
ДОВГИНЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 211/4555/18

Провадження № 2/211/2083/18

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18 грудня 2018 року Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого суддіН.О. Сарат

за участю секретаря судового засіданняС.М. Зоріній

за відсутності сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кривому Розі цивільну справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу "Рассвет-34" до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за комунальні послуги ,-

встановив:

Житлово-будівельний кооператив "Рассвет-34" звернулися до суду з позовом про стягнення з відповідача ОСОБА_2 заборгованості по оплаті за комунальні послуги, вказавши, що відповідачеві щомісячно, відповідно до Статуту будинку № 36 було забезпечено утримання будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_1, але відповідач в повному обсязі оплату за отримані послуги не здійснювала, в результаті чого виникла заборгованість за період з 01.01.1996 року по 01.08.2018 року за комунальні послуги в розмірі 25514,71 грн.. Вказану заборгованість позивач просить стягнути на свою користь з відповідача та судовий збір.

В судове засідання представник позивача не з'явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з'явилася, відзиву не надала.

В порядку статті 280 ЦПК України, зі згоди представника позивача суд вважає можливим провести розгляд справи у відсутності відповідача та ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав.

Згідно ст.67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Згідно з ч.1ст. 68 ЖК України, наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 є власницею квартири за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 15).

Як вбачається з матеріалів справи, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини по наданню, з одного боку, та споживанню, з іншого боку, комунальних послуг які врегульовано Законом України Про житлово-комунальні послуги від 24.06.2004 № 1875-IV.

Обов'язок споживача оплатити надані послуги встановлено ст. 68 ЖК України,ст. 19 Закону України Про теплопостачання . Згідно ч. 1 ст. 32Закону України Про житлово-комунальні послуги , плата за послуги нараховується щомісячно.

Статтями20,21 Закону України Про житлово-комунальні послуги , визначені обов'язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг. Зокрема, серед обов'язків споживача оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом, а одним із обов'язків виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством та умовами договору.

Пунктом 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630(із змінами), передбачено, що розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено іншого строку.

Згідно пункту 21 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, у разі відсутності у квартирі та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами споживання: з централізованого опалення - з розрахунку за 1 кв.метр (куб.метр) опалювальної площі квартири та додатково за перевищення розрахункової потужності приладів опалення згідно із законодавством. Нарахування за опалення по житловим квартирам в будинках, в яких не встановлено будинковому засобу обліку теплової енергії, виконується виходячи з вартості опалення в поточному місяці та опалювальної площі квартири. Виходячи з тарифу за 1Гкал кожного місяця виконується розрахунок фактичних витрат теплової енергії (з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря за поточний місяць згідно довідки авіаційної метеорологічної станції м. Кривого Рогу) та вартість опалення 1кв.м. опалювальної площі.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.Статтею 525 ЦК України, передбачає, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з наданим до суду розрахунком заборгованості сума боргу ОСОБА_2 за період з 01.01.1996 року по 01.08.2018 року за комунальні послуги становить 25514,71 грн..

Згідно частин 1-3 статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Положеннями ч. 1статі 13ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (ч. 5статті 81 ЦПК України).

Належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи по суті відповідач в судове засідання не з'явилася, відзиву на позов та докази на його обґрунтування суду не надала, тому аналізуючи вищевикладені доводи, беручи до уваги всі встановлені судом факти і відповідні їм правовідносин, належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Згідно частини 1статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Позивачем заявлено вимогу про відшкодування судових витрат: судового збору в сумі 1762,00 грн. сплачений ним при подачі позову (а.с.1).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.64, 67, 68 ЖК України, ст..ст.10, 12, 13, 81, 141, 263, 265 ЦПК України, суд, -

вирішив:

позов Житлово-будівельного кооперативу "Рассвет-34" - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 на користь Житлово-будівельного кооперативу "Рассвет-34", ідентифікаційний код 21929846, місцезнаходження за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, м-н. Сонячний, 36, заборгованість за період з 01.01.1996 року по 01.08.2018 року по оплаті за комунальні послуги в розмірі 25514 (двадцять п'ять тисяч п'ятсот чотирнадцять ) гривень 71 коп.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 на користь Житлово-будівельного кооперативу "Рассвет-34", ідентифікаційний код 21929846, місцезнаходження за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, м-н. Сонячний, 36, судовий збір у розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачами протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду через Довгинцівський районний суд м. Кривого Рогу протягом 30 днів з дня його винесення.

Суддя: Н. О. Сарат

Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено19.12.2018
Номер документу78613704
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —211/4555/18

Рішення від 18.12.2018

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Сарат Н. О.

Ухвала від 18.12.2018

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Сарат Н. О.

Ухвала від 23.10.2018

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Сарат Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні