Ухвала
від 13.12.2018 по справі 569/23720/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/23720/18

УХВАЛА

13 грудня 2018 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі слідчого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря - ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3

слідчого ОСОБА_4

підозрюваної - ОСОБА_5

захисника підозрюваного ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Рівне клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 яке погоджене із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні - заступник начальника відділу управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Рівненської області радником юстиції ОСОБА_3 про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Іванчиці Зарічненського району Рівненської області, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , підозрюваній у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209, ч. 1 ст. 366 КК України,-

в с т а н о в и в:

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області старший лейтенант поліції ОСОБА_4 звернувся в суд із клопотанням, яке погоджено із прокурором, який здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні - заступник начальника відділу управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Рівненської області радником юстиції ОСОБА_3 про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо ОСОБА_5 .

З клопотання вбачається, що групою слідчих слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018180000000039 від 04.01.2018 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209, ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , будучи відповідно до Протоколу від 17.03.2014 №1 Загальних зборів сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу Кооператор та Наказу від 17.03.2014 №2 призначеною на посаду Голови сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу Кооператор (далі СОК Кооператор), код ЄДРПОУ 38593682, юридична адреса: Рівненська область, Зарічненський район, с. Сенчиці, виконуючи передбачені Статутом кооперативу організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, згідно яких голова вирішує всі питання діяльності підприємства, окрім тих, що входять до виключної компетенції засновника підприємства, будучи службовою особою, вчинила службове підроблення офіційних документів за наступних обставин.

Так, відповідно до ст.16-1.3 Закону України Про державну підтримку сільського господарства України, право на отримання бюджетної дотації мають сільськогосподарські товаровиробники, які здійснюють наступні види діяльності (в частині відношення до молочної продукції): 1. КВЕД 01.41_Розведення великої рогатої худоби молочних порід, який включає:-вирощування та розведення великої рогатої худоби молочних порід;-одержування сирого молока корів, у тому числі м`ясних порід і буйволиць.2. КВЕД 10.51_ Перероблення молока, виробництво масла та сиру, який включає: -виробництво незбираного молока визначеної жирності, пастеризованого, стерилізованого, гомогенізованого, топленого;виробництво напоїв на основі молока (кефіру, ряжанки, тощо);виробництво вершків з незбираного молока, пастеризованого, стерилізованого та гомогенізованого;виробництво сметани.

Разом з тим, ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що основним видом діяльності СОК Кооператор являється допоміжна діяльність у тваринництві, яка полягає у здійсненні доставки свіжого молока з місць проживання власників великої рогатої худоби з сіл Зарічненського району на базу СОК Кооператор, де молоко тільки охолоджується та відпускається на молоковози ПАТ Тернопільський молокозавод, тобто будь-яка переробка молока не здійснюється і фактична діяльність вказаного кооперативу не відповідає жодному виду діяльності, що входить до переліку видів діяльності, за якими товаровиробники мають право на отримання бюджетної дотації, здійснила складання офіційних документів із внесенням до них завідомо неправдивих відомостей, а саме Заяви про включення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації.

25.04.2017 ОСОБА_5 , перебуваючи у приміщенні Зарічненського відділення Сарненської об`єднаної ОДПІ ГУ ДФС в Рівненській області, що по вул. Партизанська, 5, в смт. Зарічне, у невстановлений досудовим розслідуванням час, діючи умисно, вчинила складання офіційних документів, а саме: Заяви про включення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації від 25.04.2017 із внесеням до неї завідомо неправдивих відомостей щодо виду діяльності СОК Кооператор перероблення молока, виробництво масла та сиру.

Склавши вищевказані підроблені документи, ОСОБА_5 підписала їх, скріпила відтиском печатки СОК Кооператор, після чого подала для службових осіб Зарічненського відділення Сарненської об`єднаної ОДПІ ГУ ДФС в Рівненській області, на підставі чого Кооператив включено до Реєстру.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.1 ст.366 КК України.

Також, ОСОБА_5 , будучи службовою особою, так як згідно Протоколу від 17.03.2014 №1 Загальних зборів сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу Кооператор та Наказу від 17.03.2014 №2 призначена на посаду голови сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу Кооператор (далі СОК Кооператор), код ЄДРПОУ 38593682, юридична адреса: Рівненська область, Зарічненський район, с. Сенчиці, та виконуючи передбачені Статутом кооперативу організаційно-розпорядчі і адміністративно-господарські функції, згідно яких голова вирішує всі питання діяльності підприємства, вчинила заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, за наступних обставин.

Так, відповідно до ст.16-1.3 Закону України Про державну підтримку сільського господарства України, право на отримання бюджетної дотації мають сільськогосподарські товаровиробники, які здійснюють такі види діяльності (в частині відношення до молочної продукції): 1. КВЕД 01.41_Розведення великої рогатої худоби молочних порід, який включає: вирощування та розведення великої рогатої худоби молочних порід;одержування сирого молока корів, у тому числі м`ясних порід і буйволиць.2. КВЕД 10.51_ Перероблення молока, виробництво масла та сиру, який включає: виробництво незбираного молока визначеної жирності, пастеризованого, стерилізованого, гомогенізованого, топленого;виробництво напоїв на основі молока (кефіру, ряжанки, тощо); виробництво вершків з незбираного молока, пастеризованого, стерилізованого та гомогенізованого;виробництво сметани.

Однак, ОСОБА_5 , достовірно знаючи, що основним видом діяльності СОК Кооператор являється допоміжна діяльність у тваринництві, яка полягає у здійсненні доставки свіжого молока з місць проживання власників великої рогатої худоби сіл Зарічненського району на базу СОК Кооператор, де молоко тільки охолоджується та відпускається на молоковози ПАТ Тернопільський молокозавод, тобто будь-яка переробка молока не здійснюється і фактична діяльність вказаного кооперативу не відповідає жодному виду діяльності, що входить до переліку видів діяльності, за якими товаровиробники мають право на отримання бюджетної дотації, здійснила складання офіційних документів із внесенням до них завідомо неправдивих відомостей, а саме Заяви про включення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації від 25.04.2017 із внесеними до останньої завідомо неправдивих відомостей щодо виду діяльності Кооперативу перероблення молока, виробництво масла та сиру.

Склавши вищевказані підроблені документи, ОСОБА_5 підписала їх, скріпила відтиском печатки СОК Кооператор, після чого подала до Зарічненського відділення Сарненської об`єднаної ОДПІ ГУ ДФС в Рівненській області, на підставі чого Кооператив включено до Реєстру.

У подальшому, на розрахунковий рахунок СОК Кооператор № НОМЕР_1 , відкритий в ПАТ КБ ПриватБанк, перераховано грошові кошти в якості бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції за наступні звітні податкові періоди:12.05.2017 115659,00 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за березень 2017 року;12.06.2017 110708,00 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за квітень 2017 року; 10.07.2017 137428,00 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за травень 2017 року;07.08.2017 117856,91 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за червень 2017 року;08.09.2017 74593,34 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за липень 2017 року.

Так, за період з 12.05.2017 по 08.09.2017 для СОК Кооператор здійснено виплату на загальну суму 566245, 25 грн., які були переведені в готівку з банкомату, а також видані готівкою з каси банку.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.5 ст.191 КК України.

Крім того, ОСОБА_5 , будучи згідно протоколу №1 від 17.03.2014 загальних зборів сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Кооператор», наказом №2 від 17.03.2014 призначеною на посаду голови сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Кооператор» (надалі СОК «Кооператор»), код ЄДРПОУ 38593682, юридична адреса: Рівненська область, Зарічненський район, с. Сенчиці, виконуючи передбачені статутом товариства організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, згідно яких голова вирішує всі питання діяльності підприємства, будучи службовою особою, маючи намір на вчинення дій з майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно-небезпечного предикатного діяння, а саме грошовими коштами, отриманими на розрахунковий рахунок СОК «Кооператор» № НОМЕР_1 , відкритий в ПАТ КБ «ПриватБанк», в якості бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції, внаслідок складання, як службовою особою, завідомо неправдивих офіційних документів із внесеними до них завідомо неправдивими відомостями, та заволодіння чужим майном, яке було ввірено особі, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах, тобто вчинивши 25.04.2018 кримінальне правопорушення (злочин), передбачене ч. 1 ст. 366 КК України, санкція якого передбачає покарання у виді штрафу до двохсот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а також в період з 12.05.2017 по 08.09.2017 кримінальне правопорушення (злочин), передбачене ч. 5 ст. 191 КК України, санкція якого передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, тобто суспільно небезпечні протиправні діяння, що передували легалізації (відмиванню) доходів, діючи умисно, в своїх особистих інтересах, продовжуючи свою злочинну діяльність та усвідомлюючи те, що вона скоює дії з майном, здобутим злочинним шляхом, провела фінансові операції щодо зняття готівкових коштів з вищевказаного рахунку СОК «Кооператор» в банківській установі та використала їх в особистих цілях за наступних фактичних обставин.

ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді директора СОК «Кооператор», маючи право доступу до банківського рахунку кооперативу, а також право на розпорядження усіма коштами, які надійшли на рахунок кооперативу в банківській установі, здійснила фінансові операції щодо розпорядження та зняття готівкою незаконно отриманих коштів на загальну суму 566245,25 грн., які надійшли упродовж з 12.05.2017 по 08.09.2017 року в якості бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції, з каси банківських відділень ПАТ КБ «ПриватБанк» наступним чином.

Зокрема, встановлено, що на поточний (розрахунковий) рахунок № НОМЕР_1 СОК «Кооператор» перераховано кошти від Міністерства аграрної політики зі призначенням платежу - бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам, а саме:

12 травня 2017 115659,00 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за березень 2017 року;

12 червня 2017 року 110708,00 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за квітень 2017 року;

10 липня 2017 року 137428,00 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за травень 2017 року;

07 серпеня 2017 року 117856,91 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за червень 2017 року;

08 вересня 2017 року 74593,34 грн, бюджетна дотація сільськогосподарським товаровиробникам за липень 2017 року.

В подальшому, у періоді надходження коштів бюджетної дотації сільськогосподарським товаровиробникам від Міністерства аграрної політики на розрахунковий рахунок СОК «Кооператор» на загальну суму 566245,25 грн. вказані кошти були переведені ОСОБА_5 в готівку шляхом їх зняття з банкоматів ПАТ КБ «Приватбанк» по картковому рахунку НОМЕР_2 , а також отримано готівкою з каси банку.

Таким чином, ОСОБА_5 , як голова СОК «Кооператор», у період з 12.05.2017 по 08.09.2017 здійснено фінансові операції з коштами на загальну суму 566245,25 грн., одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також здійснено набуття, володіння та використання зазначених коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.1 ст.209 КК України.

04.12.2018 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст. 209, ч.1 ст. 366 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні відповідних кримінальних правопорушень повністю підтверджуються матеріалами досудового розслідування, та іншими матеріалами кримінального провадження.

Таким чином, у ході досудового розслідування кримінального провадження вбачаються підстави для обрання відносно підозрюваної ОСОБА_5 запобіжного заходу, зокрема у виді домашнього арешту з метою забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

переховуватися від органів досудового розслідування та суду (п.1 ч.1 ст.177 КПК України). Цей ризик є реальним зважаючи на те, що підозрювана ОСОБА_5 з урахуванням тяжкості інкримінованих їх кримінальних правопорушень, максимальне покарання за які передбачено за ч. 5 ст. 191 КК України у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років, а також враховуючи, що підозрювана є жителем Волинської області в безпосередній близькості до прикордонної зони, та усвідомлюючи покарання, яке може настати при визнанні її винною у вчиненні відповідних злочинів, може переховуватись від органів досудового розслідування та суду з метою уникнення кримінальної відповідальності;знищувати, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення (п.2 ч.1 ст.177 КПК України). Цей ризик є реальним зважаючи на те, що підозрювана ОСОБА_5 на даний час підтримує зв`язки із засновниками СОК «Кооператор» та з метою уникнення кримінальної відповідальності вказані особи можуть знищити, сховати або спотворити предмети (документи), які на даний час є не вилученими під час проведення обшуків та не видані добровільно іншими особами, у зв`язку із встановленням місця їх перебування чи приховування, однак мають значення як доказ у кримінальному провадженні;незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні (п.3 ч.1 ст.177 КПК України), зокрема з числа членів СОК «Кооператор», які є жителями Зарічненського району Рівненської області та отримують від СОК «Кооператор» грошові кошти за реалізацію молока, з метою зміни ними своїх показань та перешкоджання встановленню обставин вчинення кримінальних правопорушень.

Таким чином, відповідно до вимог п.4 ч.1 ст.184 КПК України під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених п.п.1,2,3 ч. 1 ст.177КПК України.

Враховуючи вищевикладене, сторона обвинувачення вважає, що запобігти вказаним у клопотанні ризикам неможливо без застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Таким чином, під час провадження досудового розслідування, з метою забезпечення виконання підозрюваною, покладених на неї процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: ухилитися від органу досудового розслідування, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків у цьому кримінальному провадження, що відноситься до ризиків, передбачених п.п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, до підозрюваної:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Іванчиці, Зарічненського району Рівненської області, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст. 209, ч.1 ст. 366 КК України, за вчинення яких законом передбачено покарання, а саме: ч. 1 ст. 366 КК України - у виді штрафу до двохсот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; ч. 5 ст. 191 КК України - у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна; ч.1 ст. 209 КК України - у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років з конфіскацією майна, застосувати запобіжний захід у виді домашнього арешту, так як застосування більш м`яких запобіжних заходів, не може бути достатнім для запобігання зазначеним ризикам.

Беручи до уваги вищевказане, орган досудового розслідування вважає, що на даний час найбільш дієвим запобіжним заходом у даному випадку до підозрюваної ОСОБА_5 буде цілодобовий домашній арешт, а саме: заборонити ОСОБА_5 залишати цілодобово житло за адресою: АДРЕСА_1 , з покладенням на підозрювану додаткових обов`язків, передбачених ст.194 КК України, а саме: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду;повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право виїзду з України і в`їзду в Україну;утримуватися від спілкування із засновником СОК «Кооператор» ОСОБА_7 , допитаними свідками у кримінальному провадженні, зокрема ОСОБА_8 та членами СОК «Кооператор» (с. Сенчиці Зарічненського району Рівненської області).

В судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали, посилаючись на викладені у ньому обставини. Просили обрати ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Вказують на наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КК України.

Підозрювана ОСОБА_5 та її захисник в судовому засіданні заперечили з приводу задоволення клопотання частково. Просили обрати підозрюваній запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною залишати житло у певний період часу.

Заслухавши пояснення слідчого, підозрюваної її захисника, та думку прокурора, дослідивши надані слідчим матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що групою слідчих слідчого управління Головного управління Національної поліції в Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018180000000039 від 04.01.2018 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209, ч. 1 ст. 366 КК України.

04.12.2018 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.1 ст. 209, ч.1 ст. 366 КК України.

Відповідно до ч.2 ст.177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений, може здійснити дії, передбачені ч.1 ст.177 КПК України

Слідчий, звертаючись з клопотанням про застосування щодо підозрюваної ОСОБА_5 , запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, а прокурор при розгляді клопотання довели про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні нею кримінальних правопорушень передбачених за ч.5 ст.191, ч.1 ст. 209, ч.1 ст. 366 КК України, за вчинення яких законом передбачено покарання, а саме: ч. 1 ст. 366 КК України - у виді штрафу до двохсот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років; ч. 5 ст. 191 КК України - у виді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна; ч.1 ст. 209 КК України - у виді позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років з конфіскацією майна, та наявність достатніх даних, що існує ризик, що підозрювана ОСОБА_5 , буде переховуватися від органів досудового розслідування та суду (п.1 ч.1 ст.177 КПК України). Цей ризик є реальним зважаючи на те, що підозрювана є жителем Волинської області в безпосередній близькості до прикордонної зони, та усвідомлюючи покарання, яке може настати при визнанні її винною у вчиненні відповідних злочинів, може переховуватись від органів досудового розслідування та суду з метою уникнення кримінальної відповідальності; знищувати, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення (п.2 ч.1 ст.177 КПК України). Цей ризик є реальним зважаючи на те, що підозрювана ОСОБА_5 на даний час підтримує зв`язки із засновниками СОК «Кооператор» та з метою уникнення кримінальної відповідальності вказані особи можуть знищити, сховати або спотворити предмети (документи), які на даний час є не вилученими під час проведення обшуків та не видані добровільно іншими особами, у зв`язку із встановленням місця їх перебування чи приховування, однак мають значення як доказ у кримінальному провадженні.

Про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику, визначеному у клопотанні, прокурором при його розгляді не доведено.

Отже, вирішуючи в даному випадку питання про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту підозрюваній ОСОБА_5 , слідчий суддя враховує, щостаттею 5 Європейської конвенції з прав людинипередбачені випадки, коли особу може бути позбавлено свободи відповідно до процедури, встановленої законом, зокрема це може бути здійснено з метою до провадження її до компетентного судового органу за наявності обґрунтованої підозри у вчиненні нею правопорушення, або якщо обґрунтовано вважається необхідним запобігти вчиненню нею правопорушення чи її втечі після його вчинення (пункт «с»).

Таким чином, право на свободу та особисту недоторканність не є абсолютним і може бути обмежене, але тільки на підставах та в порядку, які чітко визначені в законі з дотриманням гарантій передбачених статтею 5 Конвенції.

В свою чергу, за змістом частин першої та другоїстатті 181 КПКдомашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

При цьому, домашній арешт являє собою позбавлення свободи в розумінні підпункту «с» пункту 1статті 5 Європейської конвенції з прав людини(пункт 17 рішення Європейського Суду з прав людини у справі «Вітторіо та Луіджи Манчіні проти Італії», «Лавентс проти Латвії»).

Враховуючи вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваною ОСОБА_5 , кримінальних правопорушеннь передбачених, за ч.5 ст.191, ч.1 ст. 209, ч.1 ст. 366 КК України, наявність досліджених ризиків, щодо підозрюваної ОСОБА_5 , слід обрати запобіжний захід у виді домашнього арешту. Оскільки саме цей запобіжний захід забезпечить виконання підозрюваною процесуальних обов`язків та попередить вчинення нею дій, передбачених ч.1 ст.177 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст.181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби.

З урахуванням обставин справи, суд вважає за необхідне застосувати до підозрюваної ОСОБА_5 , домашній ареш у певний період часу.

Окрім цього, застосовуючи, щодо підозрюваної ОСОБА_5 , запобіжний захід у виді домашнього арешту, слідчий суддя вважає за необхідне відповідно до ч.5 ст. 194 КПК України покласти на неї на строк не більше двох місяців такі обов`язки: - прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду;повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право виїзду з України і в`їзду в Україну;утримуватися від спілкування із засновником СОК «Кооператор» ОСОБА_7 , допитаними свідками у кримінальному провадженні, зокрема ОСОБА_8 та членами СОК «Кооператор» (с. Сенчиці Зарічненського району Рівненської області).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 176-178, 193-194,205,395 КПК України

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Іванчиці Зарічненського району Рівненської області, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 - запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Заборонити ОСОБА_5 , залишати житло за адресою: АДРЕСА_1 в період часу з 21 год. по 06 год.

Встановити строк дії ухвали терміном на два місяці з моменту винесення ухвали, а саме з 13.12.2018 року.

Строк дії ухвали встановити до 11 лютого 2019 року.

Покласти на підозрювану ОСОБА_5 , відповідно до ч.5 ст. 194 КПК України наступні обов`язки: - прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду;

повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання або місця роботи;

здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право виїзду з України і в`їзду в Україну;

утримуватися від спілкування із засновником СОК «Кооператор» ОСОБА_7 , допитаними свідками у кримінальному провадженні, зокрема ОСОБА_8 та членами СОК «Кооператор» (с. Сенчиці Зарічненського району Рівненської області).

Термін дії обов`язків, покладених судом, визначити у 60 днів, до 11 лютого 2019 року.

Ухвалу про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту передати на виконання в Любешівське відділення Камінь-Каширського відділу поліції ГУНП у Волинській області.

Ухвала щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення13.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78623532
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —569/23720/18

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ореховська К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні