Рішення
від 18.12.2018 по справі 587/2642/18
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/2642/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2018 року Сумський районний суд Сумської області в складі :

головуючого судді - Черних О.М.

з участю секретаря - Скрипка - Соіна О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Суми, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (с. Склярівка, вул. Першотравнева, 6, Сумського району, Сумської області) до Миколаївської сільської ради Сумського району (с. Миколаївка, вул. Шевченка, 1, Сумського району, Сумської області), про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з даним позовом, в якому зазначила, що 27.07.2017 року помер її брат ОСОБА_2 та після його смерті відкрилась спадщина. Позивач є спадкоємцем другої черги за законом, інших спадкоємців немає. Проте, коли вона звернулася до Сумської районної державної нотаріальної контори, постановою державного нотаріуса їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки є невідповідності в договорах оренди цієї земельної ділянки. А тому позивач просить суд ухвалити рішення, яким визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 2,9150 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Северинівської (на даний час - Миколаївської) сільської ради, Сумського району, Сумської області після смерті ОСОБА_2, який помер 27.07.2017 року.

В судове засідання позивач та її представник не з'явилися, від представника надійшла заява, в якій вона позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила їх задовольнити та провести розгляд справи без їх участі.

Представник відповідача по справі - Миколаївської сільської ради Сумського району у судове засідання не з'явився, направивши заяву про розгляд справи без його участі, проти позову не заперечував.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньо досліджених наявні у справі докази вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що рідний брат (а.с. 13-15) позивача ОСОБА_2 помер 27 липня 2017 року, про що Сумським районним відділом ДРАЦС Головного ТУЮ у Сумській області внесено актовий запис № 03 від 07 грудня 2017 року, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с. 16).

Після його смерті відкрилася спадщина, в тому числі й на земельну ділянку площею 2,9150 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Северинівської (на даний час - Миколаївської) сільської ради, Сумського району, Сумської області, що належала останньому на підставі державного акту про право приватної власності на землю ІІ-СМ № 042857 (а.с. 7).

Також відповідно до витягу з державного земельного кадастру про земельну ділянку підтверджується, що власником зазначеної земельної ділянки площею 2,9150 га, кадастровий номер 5924786900:05:001:0099 є ОСОБА_2 (а.с. 8-10).

Проте, коли позивач, яка є єдиним спадкоємцем за законом звернулася до державного нотаріуса Сумської районної державної нотаріальної контори, їй було надано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки у нотаріуса виникли сумніви щодо власника земельної ділянки стосовно укладених договорів оренди.

Відповідно до пункту 3.1. ОСОБА_3 Спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (згідно із статтею 392 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.ч.1,5 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ст.1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до положень ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів; право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч. 1 ст. 126 ЗК України право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом.

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Судом встановлено, що на підставі розпорядження голови Сумської районної державної адміністрації № 99 від 26.03.2002 року ОСОБА_2 було надано в приватну власність земельну ділянку, площею 2,91 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (Державний акт серії ІІ-СМ № 042587), що розташована на території Северинівської сільської ради, Сумського району, Сумської області.

Отже, судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 володів спадковим майном на законних підставах.

А тому, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги позивача, так як рішення суду в такому разі буде підставою для належного оформлення за нею права на дану земельну ділянку.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 80, 212,215, ЦПК України, ст.ст. 25, 1218, 392, ЦК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (с. Склярівка, вул. Першотравнева, 6, Сумського району, Сумської області) до Миколаївської сільської ради Сумського району (с. Миколаївка, вул. Шевченка, 1, Сумського району, Сумської області), про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, право власності на земельну ділянку, площею 2,9150 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Северинівської (на даний час - Миколаївської) сільської ради, Сумського району, Сумської області, кадастровий номер 5924786900:05:001:0099, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, який помер 27 липня 2017 року.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити ухвалу суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М.Черних

СудСумський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено21.12.2018
Номер документу78670304
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —587/2642/18

Рішення від 18.12.2018

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Черних О. М.

Ухвала від 26.11.2018

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Черних О. М.

Ухвала від 31.10.2018

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Черних О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні