Рішення
від 17.12.2018 по справі 539/3967/18
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/3967/18

Провадження № 2/539/1387/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 грудня 2018 року Лубенський міськрайонний суд

Полтавської області

в складі:

головуючого судді Іващенка Ю.А.,

при секретарі судового засідання Мирній Т.Ф.,

з участю представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Лубни цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до територіальної громади в особі Снітинської сільської ради, третя особа по справі, що не заявляє самостійних вимог Перша лубенська державна нотаріальна контора, про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку(пай) в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 звернулась в суд з позовом до територіальної громади в особі Снітинської сільської ради про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку(пай) в порядку спадкування.

В позові вказала, що 22.02.2003 року помер її дядько ОСОБА_3. Після його смерті відкрилася спадщина на земельну частку(пай) розміром 3,72 умовних кадастрових гектари, яка перебувала в колективній власності КСП Жовтень на території Снітинської сільської ради Лубенського району та належала померлому згідно сертифікату на право на земельну частку(пай) серії РЛ №0169793, реєстраційний номер в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку(пай) за №435.

Померлий був рідним братом її матері ОСОБА_4, яка померла у 2008 році в с. Литвяки Лубенського району Полтавської області.

Довгий час мати та дядько проживали у селі Снітин, потім після його смерті її мати стала проживати у с.Литвяки. У померлого ОСОБА_3 не було дружини та своїх дітей і сім'я сестри була для нього найближчими родичами. Вони постійно спілкувалися протягом життя, підтримували родинні відносини.

Однак документи, які б підтверджували її родинні відносини з померлим ОСОБА_3 не збереглися, оскільки у Лубенському районному відділі ДРАЦС ГТУЮ Полтавської області та в Державному архіві Полтавської області актових записів про народження ОСОБА_3, який народився 29.04.1917 року по селу Снітин Лубенського району Полтавської області на виявлено.

Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом немає.

Коли вона звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, що лишилася після смерті її дядька ОСОБА_3, то постановами нотаріуса їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки нею не підтверджено факт родинних відносин та у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів, що підтверджують право померлого на земельну частку(пай).

Жодних спорів стосовно права на земельну частку (пай) немає.

Прохала суд встановити, що ОСОБА_3, який помер 22.02.2002 року у с. Нива Сакського району АР Крим, Україна, був рідним братом Калиман (до шлюбу ОСОБА_1) ОСОБА_5, яка померла 30.12.2008 року у с. Литвяки Лубенського району Полтавської області та визнати за нею в порядку спадкування за законом право на земельну частку(пай) площею 3,72 умовних кадастрових гектари у КСП Жовтень Лубенського району Полтавської області, що знаходиться на території Снітинської сільської ради Лубенського району Полтавської області, що належала в цілому ОСОБА_3, який помер 22.02.2002 року у с. Нива Сакського району АР Крим, Україна, на підставі сертифікату на право на земельну частку(пай) серії ПЛ №0169793 від 27.01.1997 року, яка була фактично успадкована сестрою померлого ОСОБА_4, яка померла 30.12.2008 року, не оформивши своїх спадкових прав.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала та прохала їх задовольнити.

Представник відповідача - територіальної громади Снітинської сільської ради Лубенського району Полтавської області в судове засідання не з'явився, сільський голова звернувся до суду з заявою в якій прохав справу розглядати без участі їх представника, позов відповідач визнає та не заперечує проти його задоволення.

Представник третьої особи по справі Першої лубенської державної нотаріальної контори в судове засідання не з'явився, нотаріус Другої лубенської державної нотаріальної контори в порядку заміщення державного нотаріуса Першої лубенської державної нотаріальної контори, надіслав суду заяву в якій прохає справу розглянути без їх участі. При розгляді справи покладається на розсуд суду.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

З'ясувавши обставини справи, заслухавши представника позивача та покази свідків, дослідивши матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що 22.02.2003 року помер ОСОБА_3. Після його смерті відкрилася спадщина на земельну частку(пай) розміром 3,72 умовних кадастрових гектари, яка перебувала в колективній власності КСП Жовтень на території Снітинської сільської ради Лубенського району та належала померлому згідно сертифікату на право на земельну частку(пай) серії РЛ №0169793, реєстраційний номер в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку(пай) за №435, що підтверджується довідкою Головного управління держгеокадастру відділу у Лубенському районі (а.с.25) .

Згідно п.1 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Той факт, що померлий ОСОБА_3 був рідним братом матері позивача - ОСОБА_4, яка померла у 2008 році в с. Литвяки Лубенського району Полтавської області в судовому засіданні підтвердили свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7

Довідкою №331 від 06.09.2018 року, виданою сільським головою Снітинської сільської ради підтверджується, що останнім місцем проживання та реєстрації ОСОБА_3, який помер 22.02.2002 року було село Снітин Лубенського району Полтавської області. На час смерті з ним була зареєстрована його сестра ОСОБА_4 (а.с.14).

Документи, які б підтверджували родинні відносини позивача з померлим ОСОБА_3 не збереглися, оскільки у Лубенському районному відділі ДРАЦС ГТУЮ Полтавської області та в Державному архіві Полтавської області актових записів про народження ОСОБА_3, який народився 29.04.1917 року по селу Снітин Лубенського району Полтавської області не виявлено (а.с.23,24), що і змусило позивача звернутися в суд з даним позовом.

Як вбачається з постанов нотаріуса від 16.10.2018 року про відмову у вчиненні нотаріальних дій, спадкова справа № 149/2018 на майно померлого ОСОБА_3 відкрита на підставі заяви про прийняття спадщини від ОСОБА_2, інших заяв про прийняття/відмову в справі немає, свідоцтва про право на спадщину не видавались. Отже, інших спадкоємців на майно померлого немає.

Нотаріусом Першої лубенської державної нотаріальної контори відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки нею не підтверджено факт родинних відносин із спадкодавцем та у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів, що підтверджують право померлого на земельну частку(пай) (а.с.26,27).

Відповідно до п.4.21 Глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку нотаріусом проводиться на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку, витягу з Державного земельного кадастру про відсутність обмежень на земельну ділянку, витягу з Поземельної книги, а також витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Відповідно до Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень » (в редакції від 01.01.2013 року) державна реєстрація прав власності, інших речових прав на земельні ділянки (їх обтяжень) здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі, яка проводиться територіальними органами Державного агентства земельних ресурсів України. Так як у разі, якщо право власності на земельну ділянку не зареєстровано в Державному земельному кадастрі, та у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і не можливо зареєструвати дане нерухоме майно, то встановити своє право власності можливо в судовому порядку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.549 ЦК УРСР(в ред.1963р.) визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння майном.

Згідно ч.1 ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

У відповідності до ст. 81 Земельного кодексу України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

З п.11 Постанови Пленуму Верховного Суду №7 від 30.05.2008 року вбачається, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Відповідно до ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також втрати ним документа, який посвідчує право власності.

Оцінивши наявні докази у їх сукупності, надавши їм належну правову оцінку, а також враховуючи що встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для оформлення спадщини, а визнання за позивачем права на земельну частку(пай)в порядку спадкування не порушає нічиїх інтересів та прав, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2-13, 81, 200, 247, 264, 265, 268, 315-319 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 (місце проживання: 36000, АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) до територіальної громади в особі Снітинської сільської ради( місце знаходження: 37530, с. Снітин Лубенського району Полтавської області, вул. Князя Володимира, 2 код ЄДРПОУ 21057109), третя особа по справі, що не заявляє самостійних вимог Перша лубенська державна нотаріальна контора (місце знаходження: 37500, м. Лубни Полтавської області, пл. Вокзальна, 7, про встановлення факту родинних відносин та визнання права на земельну частку(пай) в порядку спадкування задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_3, який помер 22.02.2002 року у с. Нива Сакського району АР Крим, Україна, був рідним братом Калиман (до шлюбу ОСОБА_6) ОСОБА_5, яка померла 30.12.2008 року у с. Литвяки Лубенського району Полтавської області.

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом право на земельну частку(пай) площею 3,72 умовних кадастрових гектари у КСП Жовтень Лубенського району Полтавської області, що знаходиться на території Снітинської сільської ради Лубенського району Полтавської області, що належала в цілому ОСОБА_3, який помер 22.02.2002 року у с. Нива Сакського району АР Крим, Україна, на підставі сертифікату на право на земельну частку(пай) серії ПЛ №0169793 від 27.01.1997 року, яка була фактично успадкована сестрою померлого ОСОБА_4, яка померла 30.12.2008 року, не оформивши своїх спадкових прав.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до пп.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду ОСОБА_8

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення17.12.2018
Оприлюднено21.12.2018
Номер документу78671459
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/3967/18

Рішення від 17.12.2018

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Рішення від 17.12.2018

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

Ухвала від 25.10.2018

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Іващенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні