Вирок
від 19.12.2018 по справі 756/16046/18
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

19.12.2018 Справа № 756/16046/18

Справа № 756/16045/18

Провадження № 1-кп/756/1368/18

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2018 року Оболонський районний суд м. Києва

в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві кримінальне провадження по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянина України,українця, уродженця міста Дружба Сумської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України,

в с т а н о в и в:

У грудні 2018 року до суду надійшов обвинувальний акт, відповідно до якого влітку 2017 року, через мережу Інтернет до ОСОБА_4 звернулася невстановлена досудовим розслідуванням особа на ім`я « ОСОБА_5 », який запропонував за грошову винагороду увійти до складу учасників та стати директором Товариства з обмеженою відповідальністю «Венера Євролюкс» (далі ТОВ «Венера Євролюкс») (код ЄДРПОУ 41428611), без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом вказаного товариства.

Отримавши зазначену пропозицію, усвідомлюючи противоправний характер дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, ОСОБА_4 , розуміючи, що він увійде до складу учасників та перебуватиме на посаді директора ТОВ «Венера Євролюкс», не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, з корисливих мотивів погодився на таку пропозицію.

Так, згідно частини 1 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» від 15.05.2003 № 755-IV визначено, що для державної реєстрації створення юридичної особи (у тому числі в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу), крім створення державного органу, органу місцевого самоврядування, подаються такі документи: заява про державну реєстрацію створення юридичної особи; заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, - за бажанням заявника; примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про створення юридичної особи; установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа; документ про сплату адміністративного збору- у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону; документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи у країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі створення юридичної особи, засновником (засновниками) якої є іноземна юридична особа; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта - у разі створення юридичної особи в результаті перетворення або злиття; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) розподільчого балансу - у разі створення юридичної особи в результаті поділу або виділу; документи для державної реєстрації змін про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, визначені частиною четвертою цієї статті, - у разі створення юридичної особи в результаті виділу; документи для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття та поділу - у разі створення юридичної особи в результаті злиття та поділу; документ, що містить інформацію про розмір обов`язкових платежів та інших обов`язкових витрат, сплата яких є необхідною для започаткування діяльності товариства.

Реалізовуючи злочинний намір, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_4 надав невстановленій досудовим розслідуванням особі копії свого паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Солом`янським РВ ГУ ДМС України в м. Києві від 12.03.2013 року, та реєстраційного номеру облікової картки платника податків НОМЕР_2 . На підставі вказаних документів невстановлена особа виготовила статут ТОВ «Венера Євролюкс», затверджений протоколом Загальних зборів учасників ТОВ «Венера Євролюкс» від 19.08.2017 року, в якому ОСОБА_4 був зазначений як засновник та директор Товариства.

В подальшому, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, на початку серпня 2017 року ОСОБА_4 зустрівся за попередньою домовленістю з невстановленою слідством особою, яка представляла інтереси Павла, неподалік від метро «Оболонь» в м. Києві (більш точний час та місце досудовим розслідуванням не встановлено), та підписав документи щодо проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Венера Євролюкс», в які вніс неправдиві відомості щодо своєї участі в діяльності товариства, так як ОСОБА_4 участі в діяльності товариства не брав, наміру здійснювати діяльність ТОВ «Венера Євролюкс» як учасник та керівник вказаного Товариства не мав.

Того ж дня, ОСОБА_4 , після підписання вказаних вище документів, перебуваючи у м. Києві (більш точний час та місце досудовим розслідуванням не встановлено) передав підписані ним документи щодо проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Венера Євролюкс» невстановленій досудовим розслідуванням особі за грошову винагороду у розмірі 1200 гривень.

На час підписання статуту ТОВ «Венера Євролюкс», затвердженого протоколом Загальних зборів учасників ТОВ «Венера Євролюкс» від 19.08.2017 року, ОСОБА_4 розумів, що він вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Венера Євролюкс», оскільки ОСОБА_4 та невстановлена слідством особа домовились про те, що засновником та директором ТОВ «Венера Євролюкс» буде рахуватися ОСОБА_4 , проте до діяльності цього товариства в подальшому він не буде мати ніякого відношення, а фінансово-господарською діяльністю з використанням реквізитів ТОВ «Венера Євролюкс» будуть займатись інші особи.

В подальшому, невстановленою особою у невстановлений слідством час вказані документи було подано для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Венера Євролюкс» до Миколаївської міської ради, яка знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул.Адміральська, 20.

На підставі вказаних документів Державним реєстратором проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Венера Євролюкс», про що 21.08.2017 року вчинено відповідний запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У судовому засіданні ОСОБА_4 свою вину у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 205-1 КК України, визнав та щиро розкаявся у вчиненому. Додатково пояснив, що у 2017 році через мережу Інтернет познайомився із раніше невідомим ОСОБА_5 , який запропонував неважку роботу один чи два рази на місяць підписувати документи за грошову винагороду. Оскільки в нього на той час був дуже важкий майновий стан, то він погодився на таку пропозицію ОСОБА_5 . Через деякий час, приблизно в серпні 2017 року, ОСОБА_4 в районі метро «Оболонь» у м.Києві зустрівся з невідомою дівчиною, яка представилась помічником ОСОБА_5 та повела ОСОБА_4 до нотаріуса в районі метро «Оболонь», де він підписав якісь документи. Із всього переліку документів йому запам`ятався статут ТОВ «Венера Євролюкс», а з іншими документами йому навіть не дали ознайомитись, посилаючись на брак часу. Того ж дня ввечері ОСОБА_5 скинув йому на банківську картку 300 грн, а через деякий час ще 900 грн. При цьому він не вносив грошові кошти в статутний капітал ТОВ «Венера Євролюкс», печатки підприємства не отримував, до ведення господарської діяльності цього товариства не причетний. Водночас ОСОБА_4 визнав, що розумів, що своїм підписом вніс до реєстраційних документів завідомо неправдиві відомості про те, що він начебто є директором цього товариства, хоча наміру бути директором не мав, бо йому раніше пояснили, що підписувати і вести всю господарську діяльність товариства буде інша особа.

На підставі ч. 3 ст. 349 КПК України, за згодою учасників судового провадження, судом визнано недоцільним дослідження доказів по справі, щодо тих обставин, які ніким з учасників процесу не оспорюються. При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений правильно розуміє зміст цих обставин, сумнівів у добровільності його позиції немає; останньому роз`яснено, що у такому випадку, він буде позбавлений права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

За таких обставин, суд вважає, що винність ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, доведена.

Дії ОСОБА_4 суд кваліфікує за ч. 1 ст. 205-1 КК України, оскільки він вчинив умисні дії, що виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей.

Відповідно до ст. 65 КК України суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставину, що пом`якшує та обтяжує покарання.

Обставиною, що пом`якшує покарання ОСОБА_4 , згідно ст. 66 КК України, суд визнає щире каяття обвинуваченого та активне сприяння у розкритті злочину.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_4 , згідно ст. 67 КК України, судом не встановлено.

Крім цього, при обранні обвинуваченому ОСОБА_4 , міри покарання судом враховується його відношення до вчиненого та матеріали, що його характеризують (обвинувачений на обліку у лікаря нарколога та лікаря психіатра не перебуває, до кримінальної відповідальності притягується вперше).

На підставі викладеного, а також враховуючи скрутний майновий стан обвинуваченого та відсутність в нього офіційного місця працевлаштування та офіційних доходів, суд вважає за необхідне обрати ОСОБА_4 покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік.

Враховуючи тяжкість злочину, особу винного та його відношення до скоєного, суд вважає, що виправлення ОСОБА_4 можливе без відбування покарання, а відтак відповідно до ч. 1 ст.75 КК України його необхідно звільнити від відбування покарання з випробуванням, із встановленням іспитового строку в 1 рік із покладенням на нього обов`язків, визначених ст.76 КК України.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлений.

Відповідно до вимог ст.ст. 100, 124 КПК України суд при ухваленні вироку вирішує долю речових доказів та стягує з обвинуваченого витрати на залучення експерта.

Керуючись ст.ст. 100, 124, 369, 370, 373, 374КПК України суд,-

у х в а л и в:

Визнати ОСОБА_4 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, та призначити йому покарання у виді обмеження волі строком на 1 рік.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у виді обмеження волі, з випробуванням, із встановленням іспитового строку тривалістю в 1 (один) рік.

Відповідно до вимог ст.76КК України зобов`язати ОСОБА_4 періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання.

Стягнути з ОСОБА_4 в дохід держави витрати на залучення експерта у розмірі 1144 гривні.

Речові докази у виді реєстраційної справи товариства з обмеженою відповідальністю «Венера Євролюкс» - залишити в матеріалах кримінального провадження №32018100000000252.

Вирок може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Оболонський районний суд м. Києва протягом тридцяти діб з моменту його проголошення, а обвинуваченим з моменту отримання його копії.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78677628
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —756/16046/18

Вирок від 19.12.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пересунько Я. В.

Ухвала від 06.12.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пересунько Я. В.

Ухвала від 12.12.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні