Рішення
від 19.12.2018 по справі 675/2627/18
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/2627/18

Провадження № 2-о/675/95/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"19" грудня 2018 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі: головуючого - судді Столковського В. І., з участю: секретаря судового засідання - Гук-Миронюк Ю. Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження у залі суду в м. Ізяслав цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа - Новосільська сільська рада Ізяславського району Хмельницької області, про встановлення факту батьківства,

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, яку пізніше уточнила, про встановлення факту батьківства.

У своїй заяві зазначає, що 14 листопада 2011 року помер її батько ОСОБА_2. Після його смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку, розташовану на території Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області. Оскільки батьки заявниці не були одружені, при реєстрації її народження у актовому записі про народження запис про її батька внесений за прізвищем матері Пасічник .

Зазначені обставини є перешкодою для реалізації заявницею свого права на спадкування, тому вона звернулася до суду з зазначеною заявою. Згідно уточнених вимог просить суд встановити факт батьківства ОСОБА_2, який помер 14 листопада 2011 року, щодо неї.

Під час розгляду справи по суті заявниця ОСОБА_1 уточнену заяву підтримала та просилаїї задовольнити, у останнє судове засідання не з'явився, надіслала письмову заяву, в якій просить слухати справу за його відсутності та заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області ОСОБА_3 у судове засідання не з'явився, надіслав до суду письмову заяву, в якій просить справу розглянути за його відсутності та вказує, що проти задоволення заяви не заперечує.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи.

Суд, з'ясувавши позиції учасників справи, допитавши свідків, перевіривши письмові матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 293, п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи провстановлення фактів, що мають юридичне значення.

У ч. 1 ст. 315 ЦПК України визначено, які факти, що мають юридичне значення, можуть бути встановлені судом.

Частиною 2 цієї норми процесуального права передбачено, щоу судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У п. 1 постанови Пленуму Верховного ОСОБА_4 України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 31 березня 1995 року № 5 з наступними змінами зазначено, що наведений ЦПК України перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним. Суд може встановлювати й інші факти, що мають юридичне значення, наприклад, факти визнання батьківства щодо дітей, які народилися до 1 жовтня 1968 року; батьківства; реєстрації батьківства; факти прийняття спадщини, встановлення місця відкриття спадщини та фактів володіння будівлею на праві приватної власності.

У пункті 15 вказаної постанови Пленуму Верховного ОСОБА_4 України роз'яснено, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини, і вирішує їх з урахуванням обставин, передбачених ст. 53 Кодексу про шлюб та сім'ю України. Заяви про встановлення факту визнання батьківства щодо дитини, народженої до 1 жовтня 1968 року, розглядаються судом у випадках, коли померла особа визнавала себе батьком дитини до цієї дати. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини (наприклад, відповідно до ч. 2 ст. 55 Кодексу про шлюб та сім'ю запис про батька дитини проведено за вказівкою матері, яка не перебувала у шлюбі, або ж такий запис зовсім відсутній) і можуть бути подані матір'ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

За положеннями ст. 53 Кодексу про шлюб та сім'ю України походження дитини від батьків, які не перебувають між собою в шлюбі, встановлюється шляхом подачі спільної заяви батьком і матір'ю дитини в державні органи реєстрації актів громадянського стану. В разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття. При встановленні батьківства суд бере до уваги спільне проживання та ведення спільного господарства матір'ю дитини і відповідачем до народження дитини, або спільне виховання чи утримання ними дитини, або докази, що з достовірністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

З свідоцтва про народження заявниці серія ІI-БВ № 363129, виданого Новосільською сільською радою Ізяславського району Хмельницької області 03 травня 1985 року, встановлено, що ОСОБА_1 народилась 30 березня 1985 року.

Оскільки заявниця народилася 30 березня 1985 року, у даній справі слід з'ясовувати обставини, передбачені ст. 53 Кодексу про шлюб та сім'ю України.

За положеннями цієї норми для встановлення батьківства в судовому порядку необхідно, щоб батьки дитини не перебували в зареєстрованому шлюбі між собою, щоб була відсутня спільна заява батьків та щоб відбулася реєстрація дитини в органах реєстрації актів громадянського стану.

Встановлення батьківства в судовому порядку можливо як у порядку позовного провадження, так і в порядку окремого провадження (встановлення факту батьківства).

Встановлення батьківства у позовному провадженні можливо лише за життя припустимого батька дитини. У випадку, якщо він помер, та дитина народилась від незареєстрованого шлюбу, то встановлення факту батьківства має відбуватись у порядку окремого провадження.

ОСОБА_4 об'єктивно встановлено, що у свідоцтві про народження заявниці її батьками значаться ОСОБА_5 та ОСОБА_6.

У відповідності до свідоцтва про укладення шлюбу серія I-БК № 156427, виданого Новосільською сільською радою Ізяславського району Хмельницької області 07 серпня 2004 року, заявниця уклала шлюб та при його реєстрації змінила прізвище з Пасічник на Бондар .

14 листопада 2011 року помер ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серія 1-БВ № 175819, виданим виконавчим комітетом Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області 15 листопада 2011 року.

З Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ХМ № 039524 вбачається, що спадкодавцюза життя було передано у приватну власність земельну ділянку площею 2,1914 га на території Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

У відповідності до довідки Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області від 16 жовтня 2018 року № 509 згідно погосподарських книг за 1985-2015 роки заявниця ОСОБА_1 від дня народження 30 березня 1985 року та по даний час зареєстрована та проживає ІНФОРМАЦІЯ_1. Разом із нею у господарстві за вказаною адресою до дня своєї смерті 15 листопада 2011 року проживав та був зареєстрований її батько ОСОБА_2.

За змістом повідомлень тієї ж сільської ради №№ 432, 433 від 04 грудня 2018 року спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_2 є його дочка ОСОБА_1, яка проживала разом із спадкодавцем на день його смерті та проводила його поховання.

З актового запису про народження заявниці № 4 від 03 травня 1985 року, складеного виконавчим комітетом Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області, видно, що запис про батька у книзі реєстрації народжень проведено за прізвищем матері, а ім'я та по батькові дитини записано завказівкою матері і відповідають імені та по батькові померлого ОСОБА_2.

Допитані у судовому засіданні свідки ОСОБА_7, ОСОБА_4 та ОСОБА_8 підтвердили суду, що матір заявниці ОСОБА_6 проживала та вела спільне господарствоз ОСОБА_2. Під час проживання однією сім'єю у них народилася донька ОСОБА_1 - заявниця по справі, яку вони спільно виховували. За життя ОСОБА_2 визнавав заявницю дочкою, піклувався про неї.

Як вбачається з повідомлень приватного нотаріуса Ізяславського районного нотаріального округу Хмельницької області ОСОБА_9 від 17 жовтня 2018 року № 523/01-16 та від 05 грудня 2018 року № 614/01-16, до майна померлого ОСОБА_2 заведено спадкову справу за № 131/2018 на підставі заяви про прийняття спадщини ОСОБА_1. Оскільки заявниця не може надати документи, які підтверджують родинні відносини між нею та спадкодавцем, їй рекомендовано звернутися до суду із заявою про встановлення юридичного факту.

Таким чином, з урахуванням встановлених обставин, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1, оскільки в матеріалах справи наявні достатні докази на підтвердження факту батьківства ОСОБА_2 відносно його дочки ОСОБА_1

Факт, про встановлення якого просить заявниця, має для неї юридичне значення, оскільки надає право на спадкування, що передбачено Цивільним кодексом України.

На підставі викладеного, відповідно до ст. 53 Кодексу про шлюб та сім'ю України, керуючись ст.ст. 247, 259, 263-265,293, 315, 319, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт батьківства ОСОБА_2, який помер 14 листопада 2011 року, щодо ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду через Ізяславський районний суд Хмельницької області протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявник ОСОБА_1: місце проживання - с. Свириди Ізяславського району Хмельницької області, рнокпп- НОМЕР_1.

Заінтересована особа Новосільська сільська рада Ізяславського району Хмельницької області: місце знаходження - с. Нове Село, вул. Героїв Небесної Сотні, 35 Ізяславського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 04406733.

Повний текст рішення ск ладений 19 грудня 2018 року.

Суддя: В. І. Столковський

Дата ухвалення рішення19.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78741573
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —675/2627/18

Рішення від 19.12.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 16.11.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні