Рішення
від 20.12.2018 по справі 303/7499/18
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/7499/18

2о/303/216/18

номер рядка стат. звіту - 9

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

20 грудня 2018 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

в особі головуючої судді Курах Л.В.

за участю секретаря судових засідань Багин Р.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Мукачево цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересовані особи Брестівська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про встановлення фактів, що мають юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В :

03 грудня 2018 року ОСОБА_2 звернулася до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, зокрема те, що ОСОБА_2, є матір'ю ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7, а також про встановлення факту родинних відносин, зокрема те, що ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_13, є чоловіком ОСОБА_2, а ОСОБА_2 є його дружиною.

Заяву мотивує тим, що вона являється багатодітною матір'ю, оскільки народила і виховала п'ять дітей, а саме: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 На даний час заявник має намір отримати почесне звання Мати-героїня , для чого звернулася до Брестівської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області з метою підготовки потрібних документів для порушення органом місцевого самоврядування відповідного клопотання про присвоєння їй почесного звання. Однак, через розбіжності щодо написання імені та по батькові заявника у паспорті громадянина України, де вона зазначена як ОСОБА_2 та у свідоцтвах про народження дітей, де вона зазначена як ОСОБА_2 , їй було відмовлено у підготовці клопотання про присвоєння почесного звання.

Аналогічні розбіжності містяться і в свідоцтві про шлюб в якому заявник зазначена як ОСОБА_2 , а згідно з паспортними даними вона - ОСОБА_2 . В повторному свідоцтві про шлюб також є розбіжності у написанні прізвища, імені та по батькові чоловіка заявниці, в якому він зазначений як ОСОБА_8 , а в повторному свідоцтві про смерть його особа зазначена як ОСОБА_8 . Вищезазначені розбіжності виникли під час зміни паспорта громадянина України, у зв'язку з перекладом прізвища, імені та по батькові заявниці, а також прізвища, імені та по батькові її померлого чоловіка з іноземної мови на українську.

У зв'язку з цим, з метою підготовки потрібних документів для порушення відповідного клопотання органом місцевого самоврядування про присвоєння заявнику почесного звання України Мати-героїня , необхідно встановити юридичні факти родинних відносин з дітьми та померлим чоловіком.

Заявник ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилася. Від неї надійшла заява про розгляд справи у її відсутності, вимоги викладені в заяві підтримує в повному обсязі та просить суд заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи Брестівської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області в судове засідання не з'явився, натомість подали заяву про розгляд справи у відсутності їх представника, щодо задоволення заявлених вимог не заперечують.

Заінтересовані особи ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судове засідання не з'явилися, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності, щодо задоволення заявлених вимог не заперечують.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв'язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе провести розгляд справи по суті без фіксування судового процесу.

Дослідивши письмові матеріали цивільної справи, суд вважає, що вимоги підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Згідно даних зазначених в паспорті громадянина України серії НОМЕР_7, виданому Мукачівським РВ УМВС України в Закарпатській області 12.06.2002 року, данні заявника вказано, як ОСОБА_2 (а.с.7). Аналогічно ім'я та по батькові заявника вказано в свідоцтві про народження ОСОБА_2 (а.с.8).

Судом встановлено, що 02.03.1965 року було укладено шлюб між ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 (повторне свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_8, видане 20.04.2018 року виконавчим комітетом Бабичівскої сільської ради Мукачівського району Закарпатської області, а.с.9).

Як вбачається з повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_9, виданого Мукачівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області 26.04.2018 року, анкетні дані, померлого ІНФОРМАЦІЯ_13, чоловіка заявниці зазначено як ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

З наявних в матеріалах справи копій свідоцтв про народження дітей, вбачається наступне:

Батьками ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_10, видане виконкомом Брестівської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області 17.03.1966 року, а.с.15) є ОСОБА_8 та ОСОБА_2 . Дошлюбне прізвище ОСОБА_3 було змінено при укладенні шлюбу на ОСОБА_3 відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серія НОМЕР_11, виданого виконкомом Брестівської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області 20.03.1990 року.

Батьками ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_12, видане районним відділом РАЦС Мукачівського міськрайонного управління юстиції у Закарпатській області 15.02.2007 року, а.с.17) є ОСОБА_8 та ОСОБА_2 .

Батьками ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_13, видане виконкомом Брестівської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області 12.04.1978 року, а.с.19) є ОСОБА_8 та ОСОБА_2 . Дошлюбне прізвище ОСОБА_5 було змінено при укладенні шлюбу на ОСОБА_5 відповідно до повторного свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_14, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Мукачівському району Мукачівського міськрайонного управління юстиції Закарпатської області 14.09.2012 року (а.с.20).

Батьками ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_5 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_15, видане виконкомом Брестівської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області 12.04.1978 року, а.с.22) ) є ОСОБА_8 та ОСОБА_2 . Дошлюбне прізвище ОСОБА_6 було змінено при укладенні шлюбу на ОСОБА_6 відповідно до свідоцтва про одруження серія НОМЕР_16, виданого виконкомом Чинадіївської селищної ради Мукачівського району Закарпатської області 30.08.1997 року (а.с.22).

Батьками ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_6 (свідоцтво про народження серія НОМЕР_17, видане виконкомом Брестівської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області 22.01.1981 року, а.с.26) є ОСОБА_8 та ОСОБА_2 . Дошлюбне прізвище ОСОБА_7 було змінено при укладенні шлюбу на ОСОБА_7 відповідно до свідоцтва про одруження серія НОМЕР_18, виданого виконкомом Чинадіївської селищної ради Мукачівського району Закарпатської області 24.06.2000 року (а.с.26).

Зазначені вище обставини свідчать про те, що розбіжності виникли під час зміни паспорта громадянина України, у зв'язку з перекладом прізвища, імені та по батькові.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно ч.1 ст. 319 ЦПК України, у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення (далі - Постанова), в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення факту, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Враховуючи викладене, а також те, що встановлення факту родинних відносин, необхідно заявниці для реалізації права на присвоєння їй почесного звання Мати-героїня , а законом не визначено іншого порядку встановлення даного факту, а тому, суд приходить до висновку, що заява підставна, а даний факт підлягає встановленню в судовому порядку.

У відповідності до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001 почесне звання України Мати-героїня присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей. Відповідно до Закону України Про державні нагороди це почесне звання України є державною нагородою і є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед Україною.

Таким чином, в судовому засіданні достовірно встановлено факти, про які просить заявник, встановлення зазначеного юридичного факту має значення для належного оформлення та підготовки потрібних документів для порушення органом місцевого самоврядування відповідного клопотання про присвоєння заявниці почесного звання Мати-героїня , а заявником надані належні та допустимі докази на підтвердження даних фактів, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3, 12, 258, 259, 265, 273, 315, 319, 354, 355 ЦПК України , суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2, заінтересовані особи Брестівська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про встановлення фактів, що мають юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, зокрема те, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, є матір'ю ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_5, ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_6.

Встановити факт родинних відносин, зокрема те, що ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_13, є чоловіком ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, а ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, є його дружиною.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, з урахуванням п.15.5. Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 р.) через Мукачівський міськрайонний суд.

Заявник: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, мешканка - АДРЕСА_2, РНОКПП - НОМЕР_1.

Заінтересована особа 1: Брестівська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області, юридична адреса - с.Брестів, буд. 2, Мукачівський район, Закарпатська область, код ЄДРПОУ - 04350174.

Заінтересована особа 2: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, мешканка - АДРЕСА_1, РНОКПП - НОМЕР_2.

Заінтересована особа 3: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_4, мешканець - АДРЕСА_3, РНОКПП - НОМЕР_3.

Заінтересована особа 4: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5, мешканка - АДРЕСА_4, РНОКПП - НОМЕР_4.

Заінтересована особа 5: ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_5, мешканка - АДРЕСА_5, РНОКПП - НОМЕР_5.

Заінтересована особа 6: ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_6, мешканка - АДРЕСА_6, РНОКПП - НОМЕР_6.

Повний текст рішення виготовлено 20.12.2018 року.

Головуюча Л.В. Курах

Дата ухвалення рішення20.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78756587
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —303/7499/18

Рішення від 20.12.2018

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Курах Л. В.

Ухвала від 05.12.2018

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Курах Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні