Рішення
від 18.12.2018 по справі 484/4686/18
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/4686/18

Провадження № 2-о/484/163/18 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.12.2018 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Панькова Д.А.

секретаря судового засідання - Панчук О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за заявою Виконавчого комітету Романовобалківської сільської ради; заінтересована особа - ОСОБА_1, Первомайський психоневрологічний інтернат про звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатною особою ОСОБА_2, -

ВСТАНОВИВ:

12.10.2018 року виконавчий комітет Романовобалківської сільської ради Первомайського району Миколаївської області звернувся до суду із заявою про звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над ОСОБА_2, яка згідно рішення Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області у справі № 2-о-135/2007 р. визнана недієздатною.

В обґрунтування заяви вказали, що 03.07.2018 року до органу опіки та піклування при Романовобалківській сільській раді надійшов лист від управління соціального захисту населення Первомайської райдержадміністрації про неможливість здійснення функцій опікуна ОСОБА_1 над недієздатною ОСОБА_2, оскільки сам опікун на підставі виписки з постанови ЛКК № 119 від 23.03.2017 року потребує постійного стороннього догляду. Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов проживання від 03.10.2018 року комісією встановлено, що ОСОБА_1 знаходиться в сім'ї сина ОСОБА_4, за станом здоров'я не здатна сама себе обслуговувати, самостійно не пересувається, не сидить, не приймає їжу. Органом опіки та піклування при Романовобалківській сільській раді складено висновок про неможливість здійснювати повноваження опікуна ОСОБА_1 за станом здоров'я. Недієздатна ОСОБА_2 знаходиться в Первомайському психоневрологічному інтернаті. Враховуючи вищезазначене та керуючись ст. 66, 75 ЦК України просили заяву задовольнити.

Учасники справи у судове засідання не з'явились, згідно заяв, просили про задоволення вимог у їх відсутність.

Дослідивши надані докази, встановивши фактичні обставини, суд при вирішені справи виходить з такого.

Рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 14 листопада 2007 року по справі № 2-о-135/2007 р. визнано недієздатною ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка народилася в с. Романова Балка Первомайського району Миколаївської області (а.с. 8). Цим же рішенням суду встановлено над нею опіку та призначено ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2, проживаючої в с. Романова Балка Первомайського району Миколаївської області.

До органу опіки та піклування при Романовобалківській сільській раді Первомайського району Миколаївської області листом звернулося управління соціального захисту населення Первомайської райдержадміністрації, в якому повідомило про невиконанням обов'язків опікуна ОСОБА_1 над недієздатною ОСОБА_2 та знаходження останньої у Первомайському психоневрологічному інтернаті по вулиці Київській, 69, в місті Первомайську Миколаївської області.

Опікун ОСОБА_1 потребує постійного стороннього догляду в зв'язку зі станом здоров'я, що підтверджується фотокопіями виписки із постанови ЛКК від 23.02.2017 року № 119 та виписного епікризу з картки стаціонарного хворого № 383, виданого Первомайською центральною районною лікарнею 31.01.2017 року (а.с. 6, 9, 10).

Актом обстеження матеріально-побутових умов проживання від 03.10.2018 року підтверджено, що ОСОБА_1 знаходиться в сім'ї сина ОСОБА_4, за станом здоров'я не здатна сама себе обслуговувати, самостійно не пересувається, не сидить, не приймає їжу (а.с.7).

Органом опіки та піклування при Романовобалківській сільській раді Первомайського району Миколаївської області складено висновок про неможливість здійснювати повноваження опікуна ОСОБА_1 за станом здоров'я (а.с. 3).

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч.2 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Відповідно до ч. 3 ст. 75 ЦК України за заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов'язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров'я або закладу соціального захисту.

За ч. 2 ст. 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

З огляду на викладене та приймаючи до уваги, що ОСОБА_1 не виконує свої повноваження опікуна над недієздатною ОСОБА_2, в той час як ці повноваження виконує Первомайський психоневрологічний інтернат відповідно до ст. 66 ЦК України, суд вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву Виконавчого комітету Романовобалківської сільської ради (вул. Генерала Богданова, 24, с. Романова Балка, Первомайський р-н, Миколаївська обл., код ЄДРПОУ 04376943); заінтересована особа: ОСОБА_1 (АДРЕСА_1., РНОКПП: НОМЕР_1), Первомайський психоневрологічний інтернат (вул. Київська, 69, м. Первомайськ, Миколаївська обл., код ЄДРПОУ: 03190544) про звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатною особою ОСОБА_2 - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_2, призначених рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 14.11.2007 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Дата складання повного тексту рішення - 18.12.2018 року.

С У Д Д Я :

Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78764112
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатною особою ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —484/4686/18

Рішення від 18.12.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Рішення від 12.12.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 27.11.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні