Рішення
від 19.12.2018 по справі 499/1063/18
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/1063/18

Провадження № 2/499/611/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"19" грудня 2018 р. смт. Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області в складі головуючого судді Погорєлова І.В., за участю секретаря судового засідання Дібровій О.І., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Іванівка Іванівського району Одеської області справу за позовом ОСОБА_1 до Бузинівської сільської ради Іванівського району Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Бузинівської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини посилаючись на те, що 30.09.2017 року померла ОСОБА_2.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається земельної ділянки.

Позивач є спадкоємцем майна померлої за заповітом.

Однак, оформленню спадкового майна в нотаріальному порядку позивачу перешкоджає та обставина, що позивачем пропущений встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини, який він пропустив у зв'язку з тим, що добросовісно помилявся, думаючи, що у разі перебування у нього оригіналів правовстановлюючих документів на землю та володіння в повному обсязі земельною ділянкою, він вважається таким, що спадщину фактично прийняв. Однак після звернення до нотаріуса, виявив що ним строк встановлений для прийняття спадщини пропущено. Таким чином позивач просить суд визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2

Позивач в судове засідання не з'явився, проте надав заяву про розгляд справи у його відсутність, на задоволенні позовних вимог наполягав.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, проте надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, за таких обставин судове засідання по справі було проведено без засобів технічної фіксації судового процесу.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Згідно з положенням ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи та з урахуванням положень ч.1 ст. 81 ЦПК України, де зазначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, та ч.1 ст. 13 ЦПК України, згідно якої суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках, приходить до висновку, що наявні законні підстави для задоволення позову та позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом при досліджені матеріалів даної справи встановлено, що ОСОБА_2 померла 30.09.2017 року, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки загальною площею 8,83 га наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Бузинівської сільської ради, що підтверджується копією державного акту на право приватної власності на землю.

Відповідно до копії заповіту, позивач є спадкоємцем померлої за заповітом, заповіт чинний та не скасований.

Відповідно до відповіді нотаріуса, спадкова справа на померлу ОСОБА_2 не заводилася.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Бузинівської сільської ради, на момент смерті ОСОБА_2 проживала та була зареєстрована одна.

Отже, інших спадкоємців, які прийняли спадщину немає.

Однак, оформленню спадкового майна в нотаріальному порядку позивачу перешкоджає та обставина, що позивачем пропущений встановлений ст.1270 ЦК України строк для подання заяви про прийняття спадщини, що підтверджується листом нотаріуса.

Встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини позивач пропустив через те, що після смерті ОСОБА_2 вважав себе таким, що спадщину прийняв, оскільки фактично земельна ділянка перейшла до нього у користування.

Позивач вважає, що шестимісячний строк для прийняття спадщини пропущено ним з поважних причин.

Так, відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.(ч.1 ст.1222 ЦК України).

Відповідно до п.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини суд може визначити йому додатковий строк достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Постановою Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування " від 30.05.2008 року № 7 п.24 передбачено, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття, відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Постановою Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року передбачено, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже ті обставини, на які посилалася позивач суд вважає обґрунтованими, оскільки знайшли своє підтвердження у судовому засіданні.

Враховуючи обставини на які посилався позивач при звернені до суду, беручи до уваги що позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 суд вважає, що зазначені позивачем обставини являються поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини та вважає за можливе визначити позивачеві додатковий строк - терміном п'ять місяців з дня набрання даним рішенням законної сили для подання до органів уповноважених займатися відкриттям та веденням спадкових справ заяв про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_2

Керуючись ст.ст. 4, 76, 81, 89, 247, 264, 265, ЦПК, ст.ст. 1272 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстрований за адресою ІНФОРМАЦІЯ_2) до Бузинівської сільської ради Іванівського району Одеської області (Одеська область, Іванівський район с. Бузинове, вул. Анастасіївська 125, код ЄДРПОУ 05582067) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 додатковий строк терміном п'ять місяців після набрання рішенням законної сили для подання до органів, уповноважених займатися відкриттям та веденням спадкових справ заяв про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті 30.09.2017 року ОСОБА_2.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

У відповідності до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

СуддяОСОБА_3

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78765665
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/1063/18

Рішення від 19.12.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 27.11.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні