Рішення
від 19.12.2018 по справі 509/4561/18
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/4561/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2018 рокуОвідіопольський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Козирського Є.С.

при секретарі - Сірман Г.В.

за участю позивача ОСОБА_1,

представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в смт. Овідіополь, цивільну справу за позовом ОСОБА_1, який проживає за адресою: 6711, Одеська область, Овідіопольський район, с. Йосипівка, вул. Софіївська, 48, до товариства з обмеженою відповідальністю Регіональний земельно - кадастровий аналітичний центр (ТОВ Регіональний ЗКАЦ), код ЄДРПОУ - 32213805, місцезнаходження: Одеська область, Овідіополсьький район, смт. Овідіополь, провул. Колодязний, 1-А, про розірвання договору та повернення коштів,-

ВСТАНОВИВ:

03жовтня 2018 року позивач звернувся до суду з вищезазначеним позовом в якому просив суд, розірвати Договір на виконання робіт №06/1015; повернути сплачені на рахунок товариства з обмеженою відповідальністю Регіональний земельно - кадастровий аналітичний центр кошти.; стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Регіональний земельно - кадастровий аналітичний центр на користь ОСОБА_1 судові витрати посилаючись на те, що 08.10.2015 року між позивачем та відповідачем було укладено договір №06/1015 на виконання робіт, згідно якого відповідач прийняв на себе виконання топографо - геодезичних робіт земельної ділянки за адресою:67811, Одеська область, Овідіопольський район, с.Йосипівка, масив №60, ділянки 2,4,5. Але відповідач зобов'язання порушив, оскільки не виконав його у встановлений договором строк.

Позивач в судове засідання з'явився, заявлені позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання з'явився, позовні вимоги не визнав, просив у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовити у повному обсязі. Також надав суду відзив на позовну заяву.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що в задоволенні позову сліж відмовити з наступних підстав.

Судом встановлено, що 08.10.2015 року між позивачем та відповідачем було укладено Договір №06/1015 на виконання робіт. Згідно п.1 даного договору відповідач прийняв на себе виконання топографо-геодезичних робіт земельної ділянки за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Йосипівка, масив №60 ділянки 2,4,5. Згідно п.п. 3.1, 3.2 Договору оплата здійснюється замовником у порядку попередньої оплати у безготівковій формі, шляхом перерахування коштів на банківський рахунок, що й було виконано позивачем, що підтверджується квитанцією № 74-250118/1 від 08 жовтня 2015 року про перерахування на рахунок відповідача суми в розмірі 2500грн. (а.с.10).

У п.4.1 Договору зазначено, що виконавець, після проведення оплати робіт замовником, протягом 15 календарних днів складає технічний звіт та передає замовнику, а п.4.2 Договору вказує, що передача результатів робіт оформлюється ОСОБА_3 приймання виконаних робіт. Згідно п.4.3 Договору, роботи вважаються виконаними після підпису ОСОБА_3 приймання виконаних робіт.

Відповідно до п.п. 5.6 та 5.7, Договір може бути розірвано достроково за письмовою згодою 2-х сторін у разі невиконання або неналежного виконання його умов однією із сторін, з попередженням про це іншу сторону за три дні до дати розірвання. У разі розірвання договору, по якому роботи не виконувались, то замовнику повертається попередньо перерахована вартість роботи за виключенням суми податків, о вже сплачені виконавцем, тобто за винятком 10% отриманої від замовника суми.

17.07.2018 року позивачем була подана вимога до директора ТОВ Регіональний земельно-кадастровий аналітичний центр ОСОБА_4 щодо розірвання договору та повернення коштів. 23.07.2018 року була отримана відповідь із зазначенням того, що робота по договору виконана.

Відповідно до ч. 1 ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Відповідно до ч.2 ст. 849 ЦК України, якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.

Відповідно до ст. 851 ЦК України, підрядник має право не розпочинати роботу, а розпочату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріалу, устаткування або річ, що підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання договору підрядником.

Відповідно до ч. 2 ст. 854 ЦК України, підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором.

В судовому засіданні судом встановлено, що дійсно, 08.10.2015 року між ТОВ Регіональний земельно-кадастровий аналітичний центр та позивачем було укладено договір №06/2015 на виконання топографо-геодезичних робіт земельної ділянки за адресою: Одеська область, Овідіополсьький район, с. Йосипівка, масив №60, ділянки 2,4,5.(а.с. 6).

У п.4.1 Договору зазначено, що виконавець, після проведення оплати робіт замовником, протягом 15 календарних днів складає технічний звіт та передає замовнику, а п.4.2 Договору вказує, що передача результатів робіт оформлюється ОСОБА_3 приймання виконаних робіт. Згідно п.4.3 Договору, роботи вважаються виконаними після підпису ОСОБА_3 приймання виконаних робіт.

В своїй позовній заяві позивач зазначив, що ОСОБА_3 приймання виконаних робіт він не підписував, а технічний звіт з виконання геодезичних робіт земельної ділянки був йому переданий лише навесні 2018 року.

В судовому засіданні представником відповідача був наданий для огляду оригінал акту-прийму передачі робіт по договору № 06/1015 від 08.10.2015р. Позивач зазначив, що він не пам'ятає, чи підписував він даний акт. Суд оглянув оригінал акту приймання-передачі робіт по договору № 06/1015 від 08.10.2015р. та він дійсно має підпис позивача. Також, в даному акті було зазначено, що зауважень по результатам виконання Договору немає. Сторони претензій одна до одної не мають. (копія акту є в матеріалах справи). (а.с.40).

15.10.2015 року працівником ТОВ Регіональний земельно-кадастровий аналітичний центр ОСОБА_3 були виконані польові роботи з цього приводу, про що була складена пояснювальна записка, яка також міститься в матеріалах справи (а.с. 12). Відповідачем проводився контроль та прийомка матеріалів на всіх етапах виконання робіт. По результатам контролю і прийомки встановлено, що роботи виконані в повному обсязі і відповідають вимогам нормативних документів (у відповідності до порядку та вимогам які діяли на той час, та які потім були змінені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 02.12.2016 №509 Про затвердження Порядку використання Державної геодезичної референцної системи координат УСК-2000 при здійсненні робіт із землеустрою) про що зазначено в технічному звіті з виконання геодезичних робіт земельної ділянки ОСОБА_1 площею 3.0024, 6.3411 та 2.9987 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (землі сільськогосподарського призначення), масив 60, ділянка, 2,4,5 на території Йосипівської сільської ради Овідіополського району Одеської області. (а.с. 11-21).

У відповідності до ст.ст. 76-81 ЦПК України - доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами : 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд - не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Суд вважає, що вимоги ОСОБА_1 необґрунтовані, оскільки позивач не надав суду належних доказів в обґрунтування позовних вимог, робота виконана вчасно, про що свідчать відповідні документи.

Суд, повно та всебічно дослідивши матеріали справи, керуючись діючим законодавством, враховуючи пояснення сторін по справі у судовому засіданні, вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 не підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 3-7,10-13,18,11,76-83,95,133,141,174,213,228,229,241-246, 258, 259, 263-268, 272, 273 ЦПК України , ст.ст. 837,849,851,854 ЦК України, суд, --

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Регіональний земельно - кадастровий аналітичний центр (ТОВ Регіональний ЗКАЦ , про розірвання договору та повернення коштів - відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення. У випадку, якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 21.12.2018р

Суддя: ОСОБА_5

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.12.2018
Оприлюднено22.12.2018
Номер документу78766539
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —509/4561/18

Рішення від 19.12.2018

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Рішення від 19.12.2018

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 08.10.2018

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні