Ухвала
від 19.12.2018 по справі 522/21591/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/21591/18

Провадження № 2/522/9246/18

У Х В А Л А

19 грудня 2018 року суддя Приморського районного суду м. Одеси Чернявська Л.М., розглянивши матеріали справи за позовом ОСОБА_1 до громадянина Арабської Республіки Єгипет ОСОБА_3 про розірвання шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

10 грудня 2018 року до Приморського районного суду м. Одеси надійшов позов ОСОБА_1 до громадянина Арабської Республіки Єгипет ОСОБА_3 про розірвання шлюбу, зареєстрованого 16 вересня 2010 року відділом РАЦС Єгипту, актовий запис № 4558.

Порядок розірвання шлюбу, укладеного між громадянином України та іноземцем, має ряд особливостей. Основним у цьому питанні є визначення Закону, відповідно до якого буде проводитися розірвання шлюбу.

18 грудня 2018 року до суду надійшла інформація про зареєстроване місце учасників справи на території Приморського району міста Одеси.

Відповідно до статті 414 Цивільно-процесуального кодексу України підсудність судам України цивільних справ з іноземним елементом визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Питання, що виникають у сфері приватноправових відносин з іноземним елементом (хоча б один учасник правовідносин є іноземцем, особою без громадянства або іноземною особою; об'єкт правовідносин знаходиться на території іноземної держави; юридичний факт, який створює, змінює або припиняє правовідносини, мав чи має місце на території іноземної держави), у тому числі й питання підсудності судам України справ з іноземним елементом, вирішуються згідно із Законом України Про міжнародне приватне право .

Статтею 63 Закону України "Про міжнародне приватне право" передбачено, що припинення шлюбу та правові наслідки його припинення визначаються правом, яке діє в даний час щодо правових наслідків шлюбу.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст.76 Закону України Про міжнародне приватне право суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках: дія або подія, що стала підставою для подання позову, мала місце на території України.

Позивачкою наданий суду офіційний шлюбний контракт подружжя, з перекладом на українську мову та 23 вересня 2010 року посвідчений консулом Посольства України.

При цьому, суду не надані відомості щодо здійснення реєстрації на території України шлюбу, зареєстрованого 16 вересня 2010 року відділом РАЦС Єгипту, актовий запис № 4558.

Таким чином, позивачка, звертаючись до суду з заявою про розірвання шлюбу, повинна надати суду відомості про реєстрацію в Україні шлюбу з іноземним громадянином на території іноземної держави.

Зазначені недоліки перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

А тому зважаючи на викладене, приходжу до висновку, що дану заяву слід залишити без руху, а позивачу надати строк, протягом якого вона повинна усунути вказані недоліки та подати заяву із врахуванням зазначених в ухвалі недоліків.

Керуючись ст. ст.185, 258, 260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до громадянина Арабської Республіки Єгипет ОСОБА_3 про розірвання шлюбу - залишити без руху.

Позивачці необхідно надати суду відомості про реєстрацію в Україні шлюбу з іноземним громадянином на території іноземної держави.

Надати позивачі строк на усунення недоліків в позовній заяві, який не перевищує десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Л.М. Чернявська

"19" грудня 2018 р.

Дата ухвалення рішення19.12.2018
Оприлюднено22.12.2018

Судовий реєстр по справі —522/21591/18

Ухвала від 09.01.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Чернявська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні